16-01-08

Nokia trekt weg uit Bochum: sociale woede

Nokia Bochum
grootbeeld
Fotobron: Focus

Bij Nokia Bochum protesteren politici luid tegen de geplande sluiting van het bedrijf. Luid klinkt de stem van minister-president Jürgen Rüttgers van Northrein-Westfalen. Weer een loos kiezersjachtstuntje?
Bedrijfssluitingen

Nokia sluit vestiging Bochum

Nokia, multinational uit Finland, producent van GSM's, sluit na nuchtere berekening de vestiging in Bochum Duitsland ondanks positieve cijfers van die vestiging.

Waar zijn de arbeidskrachten in de EU het goedkoopst? In Roemenië,. Dus... als een bedrijf het nuttig vindt, verhuist het even naar dat land. De EU laat verhuis van ondernemingen binnen de EU toe. Deze redenering heeft ook in Finland weerklank.

En wie Finland zegt, denkt bijna automatisch aan Nokia, de GSM-reus bij uitstek. Dat bedrijf heeft vestigingen her en der in Europa, zo ook in Duitsland. In Bochum, stad in het Ruhrgebied is Nokia de belangrijkste werkgever naast Opel. Maar in Finland rekent men bijzonder nuchter. De lonen in Duitsland liggen lang niet zo hoog als bijvoorbeeld in Belgë, maar toch nog steeds viermaal zo hoog als in Roemenië. Zou het niet nuttig zijn om de vestiging in Bochum volledig te sluiten en over te hevelen naar Roemenië, vroegen de financiële experten van Nokia zich af? Nu goed, maar Duitsland heeft ervaren arbeiders en dat is wel een pluspunt. Maar anderzijds kunnen arbeiders in Roemenië opgeleid worden... even kijken: hoeveel zou ons dergelijke opleidingen kosten? Weegt die kostenlast op tegen de viermaal hogere lonen in Bochum? Tja, eigenlijk hebben we gespecialiseerde technische ingenieurs nodig en die zijn in Roemenië niet echt te vinden. Ach, waarom dan niet Bochum sluiten en grotendeels overhevelen naar Roemenië en het gespecialiseerde deel van Bochum kunnen we overhevelen naar Hongarije, waar voldoende technisch ingenieurs te vinden zijn en de lonen nog steeds lager zijn dan in Duitsland. Wel... wat dacht je ervan?

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

Nokia   webpresence in Duitsland

 Nokia-sluiting Bochum   Video woede werknemers
Ja, nuchter rekenen... dat kunnen de Finnen in hun ijsbevroren land. En kijk: Bochum wordt gesloten. 2300 werknemers verliezen op slag hun job. De stad Bochum wordt wel erg getroffen. Vorig jaar vielen heel wat ontslagen bij Opel en nu gaat Nokia weg. Het protest is groot in Bochum. Duizenden gezinnen staan voor harde tijden. Politici wenden zich in aller haast als gieren op een lijk naar Bochum en spreken de getroffen arbeiders en families naar de hand. Maar levert dat iets op? Levert de overhitte reactie van kiezersgeile politici iets op tegen de nuchtere ijskoude calcul van de Finnen?

Nokia is de laatste vestiging voor het produceren van GSM's in Duitsland, een landdat de ware kampioen is in gebruik van GSM's. En met het verdwijnen van Nokia in Duitsland wordt de vraag nog acuter: wat loopt er mis in Duitsland, dat de multinationals het land ontlopen? De lonen zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald, liggen ze echter nog steeds te hoog? Moet Duitsland in plaats van een algemeen minimumloon een algemeen dumpingsloon installeren? Of zou Duitsland niet beter iets doen aan de scholing van jongeren. Daar knelt volgens specialisten het schoentje. Het technisch onderwijs is te weinig afgestemd op de behoeften van multinationals. En er is een zeer groot tekort aan technische ingenieurs in het land. Is daar iets aan te doen? Wellicht niet zo direct. Technisch ingenieurs uit Duitsland trekken in drommen naar het buitenland, waar de lonen hoger liggen. Tja... er is miserie in het verschiet.

21:09 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nokia gsm, multinational |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.