16-01-08

En... hoe gaat het de heer Edmund Stoiber?

Stoiber <
grootbeeld
Fotobron: süddeutsche zeitung

De ongekronde koning Edmund Stoiber doet zichzelf nog steeds alle eer aan...
Politiek

Edmund Stoiber werpt zijn schaduw

Geen ex-minister-president in een Duitse deelstaat slaagt erin zijn 'belangrijkheid' zozeer te benadrukken als de ongekroonde koning van Bayern, Edmund Stoiber.

Kent u hem nog, Edmund Stoiber? Hij was 14 jaren de minister-president van Bayern, gedroeg zich als een arrogante politicus die steeds opnieuw bij verkiezingen aan de macht kon blijven door zuiver populistische taal. Hij gedroeg zich als een (haast absolutistische) monarch, als de ongekroonde koning van de Freistaat Bayern. Nog geen jaar voor zijn gedwongen aftreden in 2007 verklaarde hij ronduit, dat hij Bayern zou dienen tot aan de dood, erop wijzend dat hij minister-president zou blijven. Wat moet het de man pijnlijk geweest zijn 'slechts' minister-president te zijn geweest. Waarom toch koos het Bayerse volk hem niet tot nieuwe koning van de oerconservatieve oerkatholieke staat aan de voet van de Alpen? Ja, hij wist het: de grondwet liet niet toe, dat hij tot koning gekroond kon worden.. wat jammer, Herr Arroganz!

En nu, enkele maanden na zijn aftreden? Is hij zoals zijn voorgangers en andere minister-presidenten in Duitse deelstaten op pensioen, rustig genietend van zijn oude dag? Wel neen... dat is toch niets voor een ongekroonde koning! Hij heeft het bekomen, dat hij een paleisje van de Freistaat ter beschikking kreeg in de nabijheid van de Bayerse regeringsgebouwen. Daar stuwt hij nog steeds de CSU, de unieke partij van de Bayerse oerconservatieven, naar de normen die hij vooropstelt. Hij heeft met andere woorden nog steeds de touwtjes in handen, hoewel officieel de heer Edmund Stoiber geen politieke functies meer uitoefent. Overmorgen, precies een jaar nadat Gabriele Pauli de Ersatz-Monarch ten val bracht, zal hij de oorkonde krijgen met de titel van 'ere-voorzitter' van de CSU, een titel die nooit tevoren iemand ontvangen heeft.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Süddeutsche Zeitung

Levensloop   Edmund Stoiber

Fanclub   voor Edmund Stoiber
En wat met de pracht en praal die Edmund Stoiber kon tonen tijdens zijn ambt als minister-president? Moet hij het nu stellen met een gewoon burgerhuis? Neen, zoals net vermeld beschikt hij over een klein paleisje. Dat heeft hij kunnen afdwingen om zijn hoge stand alle schijn te laten. Hij heeft vijf medewerkers ter beschikking, geen gewone ambtenaren. Elk van de medewerkers werd kort voor hun aanstelling in rang verhoogd, waarbij ze in een veel hogere loonschaal terecht kwamen. Wie betaalt dat alles? Bayern natuurlijk... de gewone belastingsbetaler. En hoeveel kost die potsierlijke pronk van de terzijde gezette ongekroonde koning? Naar laatste schatting zou deze pronk jaarlijks 450.000 Euro kosten. Daarin zijn gerekend: personeelskosten, bureau-uitrusting, onderhoud van het gebouw en presentatie en reizen van de heer Stoiber. Een vertegenwoordiger van de CSU verdedigde gisteren de abnormaal grote uitgaven van de ex-pseudi-monarch door te stellen dat hij geen nieuwe meubelen besteld had, maar slecht gebruik maakt van oud meubilair, weliswaar eigendom van de Bayerse staat. Oude meubelen aldus? Ja, maar pas wel op: het gaat om meubelen uit peperduur elshout in Empire-stijl die vervaardigde waren in de jaren 1800 voor het toenmalige koninklijke hof van Bayern! Nog nooit heeft een ex-minister-president in een Duitse deelstaat zulke pronk ter beschikking gehad. Alle andere ex-ministers moeten het stellen met een eigen gehuurd gebouw....

Zo zien we maar... Zijne Pseudo-Koninklijke Hoogheid doet het goed. Is hij nog officieel politiek actief? Neen, niet meer op Duits of Bayers niveau, behalve... zoals alle grote regeringsleiders in Europa heeft hij een postje gekregen in de EU. (Ai... hoe pijnlijk moet het voor Herr Stoiber wel klinken: slechts regeringsleider te zijn geweest en geen 'staatshoofd'...). Hij is benoemd tot hoofd van de EU-afdeling die zal zorgen voor de afbouw van de bureaucratie in de EU. Ja, ja... daarvoor heeft hij ook nog eens een bureau ter beschikking, dan wel betaald door de EU. Servus, Herr Stoiber.

08:47 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bayern, stoiber |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.