15-01-08

Oorzaken pedofilie op het spoor?

pedo
grootbeeld
Fotobron: Focus

Pedofiele drang leidt tot visuele stimuli tot in het afschuwelijk perverse toe
Pedoseksualiteit

Oorzaken pedofilie op het spoor?

Onderzoek aan de universiteit van Magdeburg kan leiden tot kennis over de oorzaken tot pedofilie en pedoseksualiteit. Een orgaan in de hersenen, de amygdala, kan hiertoe een link zijn...

Pedofilie is een nog groot onbekend iets in zowel de psychiatrie als in de neurologie. Men is reeds ver gevorderd in het therapeutisch behandelen van pedoseksuelen, maar echte efficieuml;ntie bekomt men door psychiatrie (nog) niet. Alleen als een pedoseksuueel honderd procent bereid is om zijn seksualiteit onder controle te houden, alleen dan kan men van een succes spreken en dan nog is het gevaar voor terugval bestaande. Dit is een frusterende vaststelling voor zowel therapeuten, bereidwillige pedoseksuelen en vooral en op de allereerste plaats... voor ouders en de kinderen zelf.

Aan de universiteit van Magdeburg heeft een team neurologen in juli een belangrijke vaststelling gedaan, die mogelijk (...) een doorbraak zou betekenen in het onderzoek naar de oorzaken van pedofilie en gepubliceerd werd in het vakblad Archives of General Psychiatry. Het resultaat van hun onderzoek is echter nog maar heel beperkt en kan slechts beschouwd worden als een eerste stap. Wat hebben zij vastgesteld?

Hun onderzooek is heel beperkt. Het gaat om 15 pedoseksuelen waarvan de hersenen gescand werden. Daarbij viel bij ongeveer de helft (8 onder hen) op hoe een zeker hersendeel abnormaal gereduceerd is tegenover dit deeltje bij andere mensen. Het gaat om een van de “amygdala”. Dat zijn twee hersendeeltjes die links en rechts van het hersencentrum voorkomen. Deze amygdala zijn echte leercentra waar vooral gevoelens geregeld worden, en dus ook de seksuele gevoelens. In die centra wordt letterlijk 'geleerd'. Zo worden seksuele driften en ervaringen in de amygdala verwerkt en 'leert' dit orgaan de aantrekkingsgevoelens en stuwt daarbij de hormonale werking van het lichaam.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Focus

Archives of general Psychiatry   vakblad waarin het onderzoek van Magdeburg

Amygdala   ruime informatie
Tijdens de puberteit worden de seksuele stimuli, de seksuele aantrekkingskrachten door de groter wordende amygdala 'geleerd' en richt de puber zich naar 'aantrekkelijke' partners. Dat geleerd proces benut de amygdala om de seksuele lusten tijdens het volwassenenleven te richten.. Bij 8 van de 15 onderzochte pedofielen is de rechtse amygdala duidelijk gereduceerd tot wel 20 %. Een gereduceerde amygdala kan slechts een beperkte 'leeractiviteit' ontwikkelen. Daarbij zouden de seksuele leerprocessen terugblijven tot op het niveau van een prepuberteit, tot op het niveau met andere woorden van een kind voor de puberteit. Daarbij blijft dan de aantrekkingskracht zich richt op 'leeftijdgenootjes', precies zoals dit voorkomt bij prepuberalen. Worden dergelijke jongens met gereduceerde amygdala volwassen, dan blijft door hun 'leerproces' de gerichtheid steken op de jongere 'leeftijdgenootjes', maar de seksuele hormonen, driften en lusten ontwikkelen zich wel normaal tot volwassen niveus. Het gevolg zou dan ook zijn, dat die mannen gericht zijn op kinderen, maar dan wel met alle kracht, macht, geweld en eigenschappen van volwassen seksuele driften.

Of deze ontdekking een belangrijke stap kan zijn in de kennis over de oorzaken van pedofilie is nog niet met zekerheid te zeggen. Het onderzoek was immers zeer beperkt (15 mannen) en slechts 8 van de 15 pedofielen vertoonden deze reductie der amygdala. Waarom is bij die acht de amygdala gereduceerd? Daar is nog geen antwoord op gevonden. Toch geeft het onderzoek een beetje hoop op uiteindelijke ontdekking van de oorzaken voor pedofilie. Eens die oorzaken gekend zijn, zal misschien een behandeling werkelijk effectief kunnen worden...

12:07 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pedofilie, pedoseksualiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.