14-01-08

Misdadige kinderen achter tralies opsluiten?

kindergevang
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

Kindergevangenissen zorgen alleen maar voor verhoogde herval in criminaliteit bij kinderen, aldus specialisten
Criminaliteit

Wat met criminele kinderen?

Is kindercriminaltiet op te lossen door kinderen op te sluiten achter tralies? Een thema tijdens de huidige verkiezingsstrijd in de deelstaat Hessen...

In het licht van de komende verkiezingen in de deelstaten Hessen en Niedersachsen op 27 januari wierp minister-president Roland Koch (CDU) het probleem van kindercriminaliteit op tafel. Bestaat dit probleem wel? Of is het een zuiver populistisch gedoe van de reeds jaren aan de macht zijnde Roland Koch om stemmen te winnen in zijn deelstaat Hessen? Criminaliteit lijkt het hoofdthema te zijn geworden in de verkiezingsstrijd. Waarom komt plots dit thema aan de oppervlakte? Wil de CDU (conservatieven) haar extreem beleid ten voordele van bedrijven en en kosten van de inkomens van werknemers versluieren door populistische propaganda? Of wil deze partij met dergelijke thema's de rechtsextremisten van de NPD (neonazi-partij) voor zijn? Het thema van kinder- en van jeugdcriminaliteit werkt echter tegen de regerende CDU in Hessen:

Naar recente gegevens van de criminele politie is Hessen de absolute koploper inzake jeugdcriminaliteit. Sinds 1999 (aantreden van Roland Koch als minister-president van Hessen) is de jeugdcriminaliteit met verwondingen in Hessen toegenomen met maar liefst 66 %, daar waar dit in heel Duitsland is toegenomen met 28 %. Het aantal criminele feiten door jongeren met overval of verkrachting is in Hessen in diezelfde periode toegenomen met 35 %, terwijl dit in heel Duitsland toenam met 12 %. De cijfers werken aldus dramatisch tegen Roland Kochs beleid van de afgelopen jaren.

Roland Koch stelt nu voor om niet alleen jeugdcriminelen aan te pakken, maar ook kinderen beneden de veertien jaar op te sluiten bij vergrijp. Dit populistische voorstel stuit op algemene weerstand in heel Duitsland. Kindercriminaliteit kan en mag men niet bestraffen door opsluiting achter tralies, aldus de algemene teneur van allerlei instanties. Opsluiten helpt kinderen helemaal niet, gezien daarbij niets gedaan wordt aan de houding van de opgeslotene. Algemeen wijst men op de verantwoordelijkheid van de ouders bij de opvoeding van kinderen. Indien hun kinderen overgaan tot criminele feiten, dan moeten de ouders daarvoor gestraft worden, aldus een algemene tendens. Tevens moeten dergelijke criminele kinderen opgevangen worden in gesloten instellingen, aldus politici van de liberalen (FDP). In dergelijke instellingen krijgen die kinderen een (her)opvoeding, wat zinvol kan zijn, zeker zinvoller is dan gewone opsluiting achter tralies. Men verwijst hier naar kinderbendes die door criminele volwassenen misbruikt worden om gauwdiefstallen te plegen of inbraak waarbij de fijne handjes van kinderen een hulp kunnen zijn. Dergelijke 'misbruikte' kinderen zijn relatief snel herop te voeden in gesloten instellingen. Christian Pfeifer, voorzitter van het instituut voor criminologie wijst erop dat de terugval in criminaliteit alleen maar toeneemt als men kinderen achter tralies zet zonder enige opvoedende hulp. Deze stelling wordt eveneens gedeeld door Konrad Freiburg, voorzitter van de politievakbond. Heinz Hilgers, voorzitter van de kinderbeschermingsbond, wijst eveneens op een maatschappij-gevaarlijke stigmatisering van kinderen bij gewone opsluiting en wijst op de noodzaak van meer gesloten centra waar dergelijke kinderen een opvoeding krijgen. Naar verluidt bestaan zelfs dergelijke centra helemaal niet in Hessen. Klaus Jansen, voorzitter van de Duitse criminologenbond, anderzijds juicht de plannen van Roland Koch toe. Hij is het eens om zelfs 10- of 11-jarigen achter tralies op te sluiten, in kindergevangenissen zonder enige opvoedende hulp, zuiver bestraffend aldus.

ROND DIT THEMA
Betreffende artikels   in Der Spiegel

Betreffende artikels   in Focus
Ook binnen de CDU, de partij van Roland Koch, is de weerstand groot tegen opsluiting van kinderen achter tralies. Roland Koch staat in de politieke wereld haast heel alleen met zijn populistisch voorstel. De socialisten (SPD) kaatsen de bal terug naar de minister-president van Hessen en beschuldigen hem van verzuim inzake kinder- en jeugdcriminaliteit tijdens zijn regeringsjaren (zie bovenstaande statistieken).

08:56 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, gevang |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.