13-01-08

Haat oplaaien als thema Duitse verkiezingen

merkel
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Kanselier Angela Merkel probeert achter de vreemdelingvijandige houding van haar partijgenoot Roland Koch te staan en tegelijk als kanselier dit thema onder te praten.
Politiek

Verkiezingswaanzin in Duitsland

Verkiezingsstrijd in Duitsland wordt gedomineerd door de conservatieven met het thema vreemdelingen en jeugdcriminaliteit door die buitenlanders.

In Duitsland zijn de politieke families van conservatieven(CDU en CSU) en van socialisten (SPD) in een “Grote Coalitie” aan de macht sinds 2005. De volgende bondsverkiezingen hebben in 2009 plaats. Tijdens de voorbije jaren profileerden beide families zich als echte anti-polen. De conservatieven deden alles om het bedrijfsleven voordelen te bezorgen ten koste van de werknemers, die aan lagere lonen werken moesten. Algemeen daalden de lonen in heel het land. Ongeschoolden moesten zich zelfs tevreden stellen met dumpingslonen die niet zelden daalden tot 3 Euro per uur. De socialisten legden zich onvoldoende op de bescherming van de werknemers en deelden de visie van de conservatieven om de economie van het land te redden sinds het op dat vlak slecht ging in het begin van de jaren 2000. Pas veel te laat sprongen ze op de bres om de al te zeer gedaalde lonen tegen te werken. Pas sinds 2007 grijpen de socialisten aan de noodrem en eisen een minimumloon in heel het land, wat de conservatieven blijven verwerpen.

Hoe reageren de kiezers op deze politiek van de laatste jaren? Hoe zullen ze hun stem uitbrengen op de eerstvolgende bondsverkiezingen in 2009? Tot nu toe blijken de Duitsers volgens opiniepeilingen steun te geven aan de conservatieven. De socialisten verliezen steeds meer terrein. Oorzaak is waarschijnlijk hun veel te aarzelende houding tegenover de daling van de lonen in de laatste jaren en hun veel te laat inspringen voor een minimumloon. De CDU en CSU kraaien reeds victorie op voorhand en zoeken contacten met de liberalen (FDP) om een nog meer rechtse bondsregering te vormen in 2009 met nog meer voordelen voor de bedrijven (en nog sterkere teruggang van de lonen?). De socialisten voelen zich in de hoek gedrongen en spartelen...

De verkiezingsstrijd is sinds deze maand januari in volle hevigheid losgebarsten. Van samenwerking tussen de twee bondsregeringsfamilies is niets meer te bespeuren. De reden waarom vanaf deze maand de strijd is losgebarsten, ligt in de deelstaatverkiezingen. In Januari hebben deelstaatverkiezingen plaats in twee grote landen: Hessen en Niedersachsen. In februari volgen dergelijke verkiezingen in Hamburg. Deze deelstaatverkiezingen worden als zeer belangrijke mijlpalen beschouwd om het gedrag van de Duitsers te kennen in het vooruitzicht van de bondsverkiezingen in 2009.

ROND DIT THEMA
Betreffende artikels   in Der Spiegel

Betreffende artikels   in Focus
Binnen 14 dagen, op 27 januari, hebben de verkiezingen in Hessen en Niedersachsen plaats. De conservatieven en de socialisten halen hun zwaarste wapens boven. De conservatieven hebben onder de leiding van de ministerpresident van Hessen, Roland Koch, het startsein gegeven. Zij nemen het bevoordelingen van de bedrijven natuurlijk niet tot thema. Dat zou hun doodsteek zijn. In plaats daarvan smijt Roland Koch het op het thema vreemdelingen en jeugdcriminaliteit. Dat is het goedkoopste en slaat altijd in bij de Duitse bevolking. Hij stelt ronduit dat de jeugdcriminaliteit in Duitsland te reduceren is tot criminaliteit van de vreemdelingen. Daarbij baseert hij zich op een recent voorval van agressie door vreemde jongeren op een Duits gepensioneerde. Hij eist strengere straffen tegen vreemdelingen en zelfs zware straffen tegen vreemde 'criminele' kinderen beneden 14 jaar ouderdom. Daarbij krijgt hij grote bijval van de bevolking, net zoals in Vlaanderen een politicus de vreemdelingen alle schuld zou geven van wat misloopt. Platvloers wordt verzwegen, dat de verhouding jeugdcriminaliteit zich haast gelijk opstelt tussen Duitse jongeren en vreemde jongeren. Platbvloers wordt verzwegen, dat in Hessen (deelstaat van Roland Koch) vreemde jongeren veel sneller en harder worden bestraft dan Duitse jongeren. Maar goed, de bevolking loopt in de val en applaudisseert de 'haat' tegen de vreemdelingen! Ook in Niedersachsen stemt de bevolking zich achter de beschuldigingen aan het adres van de vreemdelingen. Die geprogrameerde haat is de laatste dagen zozeer toegenomen, dat kanselier Angela Merkel (CDU) zich openlijk opstelde tegen haar partijgenoot Roland Koch. Het is echter de vraag of de conservatieven moedwillig de vreemdelingen (jeugd) aanvallen om op die wijze de noenazipartij NPD te nekken. Die partij zal door deze strategie van de CDU haast geen kans hebben bij de nakende verkiezingen. Op zich lijkt dat een gunstig iets, maar zal de CDU geen gevaarlijke weg opgegaan zijn met die vreemdelingenhaat?

De socialisten reageren heftig tegen deze aanval op de vreemdelingen, maar vinden geen kracht om deze aantijgingen de kop in te drukken. Zij smijten het dan maar op de toer van de lage lonen. Zij eisen een algemeen minimumloon in heel het land. Daarbij lijken ze weinig weerklank te vinden bij de bevolking, die het thema van vreemdelingen en jeugdcriminaliteit van de vreemdelingen veel belangrijker vindt... Ja, Duitsland verziekt.

09:43 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: verkiezingen |  Facebook |

Commentaren

Terug Moin moin Sebastian, ik ben blij dat je terug bent en hoop dat je prettige dagen doorgebracht hebt in Belgie.
Zoals je ziet gaat het leven verder en zal er de komende maanden nog heel wat te schrijven vallen.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 13-01-08

Andre Heerlijke weken gehad in het Belgenlandje tot op de laatste nacht. Dan was ik overvallen in Brussel. Mer daarover in de posting hier net boven. Maar ja.. alles overleeft men wel.
groetjes

Gepost door: Sebastian | 13-01-08

De commentaren zijn gesloten.