13-01-08

Das Wort zum Sonntag

vreemden
grootbeeld

Jonge rondzwervende vreemdelingen... sowieso criminelen?
Wort zum Sonntag

Overvallen in Brussel

Het is moielijk om vreemde jongeren weer vertrouwen te geven na diefstal van mijn portefeuille in een duistere nacht in Brussel, en toch...

Een paar dagen terug:

's Avonds laat ben ik in Brussel, laatste halte van een drie weken lang verblijf in België. De feestdagen doorbrengen bij mijn kinderen en familie... dat waren heerlijke weken. Ik sta op het punt te vertrekken naar mijn woonst in Duitsland. Plots, haast onder mijn ogen, steelt een jonge man mijn portefeuille en rept zich weg in het duister. Hij leek een vreemdeling te zijn. Daar stond ik, perplex en machteloos. Na nachtelijke aangifte bij de lokale politie en blokkering van kredietkaarten, kon ik niets anders dan een van mijn kinderen op ze zoeken, daar te overnachten en met hun geldelijke middelen naar huis te rijden hier in Duitsland. Een belangrijke som cash geld ben ik sowieso kwijt. Daar komen kosten bij om bankkaarten en rekeningen weer te deblokkeren, een nieuwe identiteitskaart aan te vragen, nieuw rijbewijs en zo meer.... Twee dagen was ik er druk mee bezig, dat alles door de hebzucht van een jongere crimineel, hij leek een Oost-Europeaan. Hoezeer paste dit voorval bij de huidige politiek in Duitsland (lees onderstaand artikel).

Ik ben nu nog steeds ondersteboven door dit voorval. Spontaan schuw ik de nabijheid van jongere vreemdelingen. Als een aard vreemde reactie voel ik om de haverklap of mijn (door mijn dochter gegeven) nieuwe portefeuille nog in mijn vestzak steekt. Eergisteren schoof ik aan bij de bank hier in Duitsland om mijn bankkaart te deblokkeren en geld te bekomen. Ik stond voor een vreemdeling, die leek wel een Turk. Ik voelde me echt onbehaaglijk en liet die vreemdeling voorgaan om toch maar niet achter de rug overvallen te worden... vreemde reacties.... puur psychisch.

Ik heb geen enkele zekerheid dat de jongere die mijn portefeuille stal in Brussel, werkelijk een vreemdeling was. Hij leek er zo uit in het duister, is het misschien helemaal niet. Maar ik kan geen vreemdeling meer zien of ik krijg ergens de “weubes”. Even vreemd was mijn reactie bij het overschrijden van de grens tussen België en Duitsland. Daarbij voelde ik plots een wolk van me afdrijven, ergens voelde ik me plots terug veilig in het land waar ik woon...

De kans dat het werkelijk een vreemdeling was, die mijn portefeuille stal, is zeer groot. En dan? Wil dit zeggen, dat de jongere vreemdelingen sowieso criminelen zijn? Wil dit zeggen dat lui gelijk hebben, die beweren dat jongere vreemdelingen zwaarder gestraft moeten worden en uitgewezen? Neen... straffen wel. De jongere die mij bestal, verdient een gepaste straf (hoewel men hem wellicht nooit zal vinden, laat staan dat de Belgische politie niet eens de moeite zal doen om hem op te sporen – zou de Duitse politie ook niet zou doen). Neen, vreemdelingen zijn gelijk aan Belgen of Duitsers. Onder de vreemdelingen is slechts een kleine minderheid crimineel, precies zoals onder de Belgen of Duitsers. En toch... nu zit ik plots met een naar gevoel in mij: ik mijdt elke vreemdeling naast mij. Hoe moeilijk is het in deze omstandigheid gevolg te geven aan de woorden van die Jesus van Nazareth, die de Joden voorbeelden gaf hoe men menswaardig om kan gaan met de vreemdelingen (Samaritanen). Hopen, hopen en hopen... dat kan ik nog enkel: hopen dat mijn psychische reactie snel weer zal ombuigen in respect voor jongeren... voor vreemde jongeren...

10:46 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ohjee!! Tja Sebastian, dat dit nu juist een man met een ingesteldheid zoals jij moest overkomen.Aangezien de concentratie van criminelen waaronder inderdaad veel vreemdelingen op dergelijke plaatsen zeer groot is zal de dader waarschijnlijk ook van vreemde origine zijn.Doch het zou even goed een drugsverslaafde van eigen volk kunnen geweest zijn.In dat geval zou je het natuurlijk anders bekeken hebben want niet iedere Belg is een misdadiger. Doch ook niet elke vreemdeling die je tegenkomt is misdadig.Alhoewel er bepaalde plaatsen zijn waar men een verhoogd risico loopt om met criminelen in contact te komen.Wat voor een nationaliteit de dader heeft verandert niets aan het gepleegde misdrijf.Men zal steeds op zijn hoede zijn, op de ene plaats wat meer geconcentreerder dan op de andere.
Tenslotte is elkeen soms ook al eens vreemdeling. Ik heb laatst nog volgende geschreven in het DVD-SVCD Forum:

"Wenn ich nach Deutschland komme bin ich Ausländer.
Wenn ein Deutscher nach Belgien kommt ist er Ausländer.
Wenn mein Schwager Max aus Ahlen (Westfalen) bei uns auf Besuch ist schimpft er immer auf Ausländer."

Dus een vreemdeling doet zichzelf uitschelden!!

Het is natuurlijk niet goed iedereen clichématig te bekijken. Stel je voor Sebastian, je was in de Senne gesukkeld en aan het verzuipen en plots komt er een vreemdeling die je van een gewisse dood redt.Kan je kan je dan stellen dat nu alle vreemdelingen brave mensen zijn?
Ik kan ben er ervan overtuigd dat het goed is iedere mens als individu te bekijken met een zekere gezonde argwaan.
Ik wens je veel sterkte bij de verwerking van dit spijtig voorval wat jou overkomen is, dit had jij zeker niet verdiend.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 13-01-08

De commentaren zijn gesloten.