10-12-07

Toerisme en wintersport: Balderschwang

alpen
grootbeeld
Fotobron: Google

Balderschwang ligt aan de grote groene pijl ongeveer in het midden van het kaartje. Vergoot de kaart voor een beter zicht.
Toerisme

Wintersport in Bayerns Siberië

Balderschwang is het hoogste en sneeuwrijkste dorp van Duitsland, het Bayerse Siberië genaamd.

Heeft u nog nooit van Balderschwang gehoord en zijt u toch een fan van wintersporten? Tja, dan is een gat in uw ski-cultuur. Het dorp noemt men het Siberië van Bayern en die bijnaam is lang niet gestolen. Drievierde van het jaar vriest het er, en tijdens het overige vierde (zomer) is het er koud. Het dorp krijgt de meeste neerslag van heel Duitsland, en gezien de vorstperiode er lang duurt, hoeft het geen bijkomende uitleg waarom sneeuw daar een nog niet bedreigde 'diersoort' is.

Balderschwang, een dorpje van slechts 218 inwoners maar voortdurend rijkelijk bevolkt door toeristen. Er zijn 1200 bedden ter beschikking in hotels met vier sterren en minder. Ook de drie landbouwers die er nog actief zijn, verhuren graag een kamer. Wie gegarandeerd sneeuwpret wil beleven, die is dan in Balderschwang op het juiste adres. Alle vormen van ski worden er beoefend van slilauf tot rodeln. By the way.... Balderschwang beschikt over een bewegwijzerde slilauf-piste van niet minder dan 45 km lengte.

allgaeu
grootbeeld
balderschwang.de

Heerlijk niet? Balderschwang op Kerstdag, gegarandeerd sneuuw.
Waar ligt dat Duits Siberië? Wel vanuit België of Nederland rijdt u naar Frankfurt am Main. Daar neemt u dan best de autosnelweg A3 naar Nürnberg tot ter hoogte van Würzburg. Daar neemt u dan de autosnelweg A7 naar Ulm en blijft u op deze A7 voorbij Ulm in de richting van Oostenrijk (Innsbruck). Maar in Kempten verlaat u de autosnelweg en neem u de gewone weg B19 doorheen de heerlijke Allgäu naar Oberstdorf. In Fischen, enkele kilometers voor Oberstdorf slaat u dan rechts af richting Bregenz. Nu bent u in de hoge Alpen, knal bij de Oostenrijkse grens. Uit Fischen vertrekkend, genietend van het besneeuwde landschap en met heerlijke kerstliederen op de lokale radio stijgt u voordurend tot op het hoogste punt van de weg. Daar ligt het dorpje Balderschwang, het hoogst gelegen dorp van Duitsland (1044m), omgeven door Alpen tot in hoogtes van 2000 meters en meer.

Het dorpje is ontstaan in de 17de eeuw. Naar de legende zou een landbouwer uit Fischen het hele dalletje daar ontbost hebben om ruimte te maken voor zijn veestapel. Kaasproductie was zijn geliefkoosde bron van inkomsten. Pas in 1685 stak een vermetele eenzaat het in zijn hoofd om precies daar op die hooggelegen "Alm" een hut te bouwen. En ja... beetje bij beetje trok hij anderen aan. In 1800 woonden er reeds 16 families en produceerden er kaas naar hartelust. Zomaar even 1400 ton kaas werd er in die tijd reeds uitgevoerd, de Allgäuer Emmenthaler, een kaasje om van te snoepen! Tegenwoordig wordt er 3000 ton kaas geproduceerd, en dat door slechts drie boeren (met wel een grote hulp van seizoenwerkers).

ROND DIT THEMA
Balderschwang   web presence

Overnachtingen   cataloog van Balderschwang

Webcam Balderschwang   actuele beelden uit het dorp, steeds vernieuwd

Sneeuwzekerheid Balderschwang   actuele rapporten

Skizone Balderschwang   ruime informatie
Aangenaam werken is het er niet bij de grote koude. De plaats is helemaal omgeven door bergen en alle koude lucht stroomt van de toppen naar beneden en verzamelt zich aan de kerk van Balderschwang. Vandaar het Siberië, koud, maar heerlijk voor wintersporters. Naast de kaasproductie is dan ook het toerisme de grote bron van inkomsten. Goede hotels wachten daar op u, maar stel u niet voor om ter plaatse een supermarkt te vinden of een bakker of een beenhouwer of weet ik veel... Er is uitgerekend een klein winkeltje, een kruidenierszaakje uit grootmoeders tijd, en een sportwinkeltje (wintersport uiteraard). Wil u inkopen doen, dan is het aangeraden even verderop in Oostenrijk in te kopen. Dat kan uiteraard ook in Duitsland, maar het dichtbijgelegen winkelrijke centrum ligt in Oostenrijk.

Tot slot toch even vermelden, dat Balderschwang een merkwaardigheid heeft. Daar staat namelijk een taxusboom die de notabele ouderdom zou hebben tussen de 2000 en de 4000 jaren (ja, ja... drie nulletjes...). Ach ja... die taxus zal van koude weten te vertellen.

16:37 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toperisme, wintersport |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.