10-12-07

Het Belgenlandje... belachelijk?

Ardennen
grootbeeld
 

De Ardennen zoals hier aan de Semois, zo gelijkend op de Duitse Eifel, een gewaardeerd erfgoed van de Walen.
België

Maakt België zich belachelijk?

Duitsland waardeert België zeer. Van een minachting omwille van de huidige politiek crisis in Brussel is geen sprake, integendeel...

Er wordt vaak geopperd, dat België zich "weer eens" belachelijk maakt in het buitenland. Ditmaal is het uitblijven van een regering er de aanleiding toe. Is het werkelijk zo, dat dit land een 'slechte' naam kreeg/krijgt in het buitenland? Laten we het even nader bekijken vanuit Duitsland....

Het uitblijven van een regering is helemaal geen aanleiding tot vermaak of minachting van België hier in Duitsland, helemaal niet. Vorige week las ik in De Standaard Online, dat de voorzitster van de Groenen (haar naam is me niet bekend) sprak (naar aanleiding van de slepende politieke crisis)over het belachelijk zijn van het land naar het buitenland toe. Dat is echter een totaal misplaatste opmerking. Hier in Duitsland acht men de moeilijkheden voor België op politiek vlak zeer groot en waardeert men de inspanningen die gedaan worden.

Weinigen in het land hier begrijpen de diepere problemen van de Belgische politiek, maar erkennen de moeilijkheid ervan. Is er een ander land in Europa dat gelijkaardig bestaat uit twee ongeveer even grote gemeenschappen die elk een totaal verschillende cultuur met zich dragen? Rondom Duitsland is dat ook het geval met Zwitserland, maar dat land is geheel anders gestructureerd dan België. Ook hier in Duitsland zijn meerdere gemeenschappen met relatief verschillende cultuur samengebracht. Daarbij kan u bijvoorbeeld denken aan de grote verschillen tussen Noord-Duitsland en Bayern. Maar echte problemen geeft dat helemaal niet, gezien elke deelstaat in Duitsland een verregaande autonomie heeft. Daarom erkennen mensen in het land hier de Belgische problematiek, vooral mensen die het probleem Vlamingen-Walen enigszins doorhebben. Neen... er is van geen kanten uit een belachelijk iets aan België.

Menigeen hier in het land heeft zelfs een grote waardering voor de Belgen in deze zin, dat zij de tegenstellingen van de twee landsdelen proberen op te lossen via dialoog in plaats van demonstratie of geweld. En dat sluit dan perfect aan bij het beeld dat België in de voorbije decennia getoond heeft inzake de EU. Het is België, samen met Nederland en Luxemburg, dat aan de basis ligt van de huidige EU. En dat waarderen de Duitse politici zeer, temeer daar door die EU vrede en voorspoed is gekomen in Europa, en vooral een duurzame democratie.

Brugge
grootbeeld
 

Brugge, een zeer gewaardeerd erfgoed van de Vlamingen
België is een klein land, een heel klein landje, en ja... een groot land als Duitsland neigt nogal snel naar het makkelijker spotten met een klein land. Dat is een algemeen verschijnsel, dat bijvoorbeeld ook in Frankrijk heerst. Duitsland lacht wel eens met de kleinere buurlandjes zoals Denemarken, Nederland, België, Luxemburg, en Zwitserland. Dat lachen op zich is geen minachten of geen weglachen van zulk landje. Dat is eerder ja... een natuurlijke reactie, meer niet.

Wel is het zo, dat België in een verder verleden werkelijk geminacht werd door Duitsland omwille van de schandelijke politiek tegenover Congo. Duitsland was daar perfect van op de hoogte. Het had immers Rwanda en Burundi als kolonie en het wist dan ook zeer goed hoe de Congolezen in dat grote nabuurland uitgebuit werden en racistische behandeld werden door de Belgen. Het was met een baksteen in de maag, dat Duitsland Rwanda en Burundi na de eerste Wereldoorlog moest afstaan aan België. Er was in die tijd geen enkele garantie dat de Belgen humaner zouden te werk gaan in die kleinere oud-Duitse kolonies. Maar goed, dat is iets uit het verre verleden, waarover sinds 1933 Duitsland niets meer kan zeggen en ook niets meer wil zeggen, gezien het racistische van het Nazi-Duitsland 1933-1945.

Ach ja, een decennium geleden was er het geval Dutroux. Dat was het eerste echt grote misdaadsgeval, dat door de media overdreven in de belangstelling kwam. Vooral VTM was daar de schuldige aan. Daardoor ontstond in de volksmond een hilariteit waarbij de Belgen "het volk van pedofielen" genoemd werd. Dat is echter een tijdelijk verschijnsel geweest, dat in de laatste jaren stilaan weggeëbt is.

Neen, Duitsland minacht België helemaal niet. Integendeel.... Belgische premiers zijn steeds graag ontvangen in Duitsland. Premier Guy Verhofstadt is een gewaardeerde figuur binnen de EU en ligt in vele lijnen parallel aan kanselier Angela Merkel. De vorige premier, Jean-Luc De Haene, was een graag geziene figuur in Duitsland, en allerbeste vriend van oud-kanselier Helmut Kohl. En vergeten we niet, dat Gaston Eyskens in zijn tijd de Belgische Frank koppelde aan de Duitse mark omwille van de stabiliteit. Dat op zich is al een teken hoezeer Duitsland België waardeert, het landje dat zo zwaar getroffen werd bij de twee wereldoorlogen en toch haar munteenheid koppelde aan de Duitse... Die erkenning van België uit heeft een grote waardering opgebracht. Neen... die voorzitster van de Groenen moet eens een tijdje hier in Duitsland komen wonen. Dan zal ze snel haar woorden inslikken.

21:21 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: belgie |  Facebook |

Commentaren

Belgie Ik ben het volledig met je eens Sebastian.Maar eigenlijk weet de doorsnee Duitser niet al teveel over Belgie.Ze denken dat alle Belgen frans spreken en over Streit tussen Flamen en Wallonen hebben ze ook al eens iets gehoord en Dutroux is natuurlijk wereld beroemd. Alhoewel Vlamingen en Walen het meestal met elkaar goed kunnen vinden zijn het steeds de politiekers die voor de problemen zorgen.
Aangezien in Belgie alles gearangeerd wordt zal ook er ook voor deze crisis een oplossing gevonden worden.Ik herinner me nog aan het aftreden voor één dag van Boudewijn tijdens de abortuskwestie. Zoiets zou in Duitsland niet mogelijk zijn denk ik.Tenslotte leven er hier toch drie culturen samen waaronder ik de Deutsche Gemeinschaft als de meest belgische beschouw. Ze spreken Duits en Frans en velen ook nog een aardig mondje Nederlands.
In een multicultuur te leven heeft naast nadelen ook zijn charmes en voordelen denk ik zo.
Morgen bezoeken we de ijssculpturen en de kerstmarkt in het mooie Brugge.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 10-12-07

De commentaren zijn gesloten.