09-12-07

Afrika? Ha... dat rijk van de nikkertjes....

senegal
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Abdoulaye Wade, Senegalees president, zoals wij Europeanen een zwart Afrikaantje het liefst willen zien...
Afrika

Hulp... njet; zilverpapiertjes... ja, graag..

Afrika is voor de EU van geen enkel belang en dat kunnen de Europese regeringsleiders toch nite zo maar toegeven; dus is schelden en mekaar uitmaken de beste show op een EU-Afrika-top.

Weet Europa wel een echte uitweg in haar relaties met Afrika? Voor de tweede maal in de geschiedenis heeft een bijzondere top plaats tussen de EU en Afrika, na de eerste ruim zeven jaar geleden. En net als zeven jaar geleden werpen de beide partijen verwijten de lucht in alsof het een pleziertje is.

Deze keer opende kanselier Angela Merkel de “smijtpartij” door de president van Zimbabwe te bekritiseren wegens zijn dictatoriale machtshonger. En zoals te verwachten reageren de Afrikaanse regeringsleiders dan maar met een resem verwijten naar Europa toe. Tja.. dat is dan de conferentie: een scheldpartij en niets anders.

Heeft Europa er belang bij om Afrika op een efficiënte wijze te helpen? Vanuit welke opties vertrekt de EU in haar relatie met Afrika? Wordt de EU niet al te zeer geleid door economische belangen? En ja, economisch gezien is Afrika weinig tot niet interessant, of laten we het zo uitdrukken: economisch is Afrika slechts van secundair belang. Willen multinationals zich in Afrika vestigen, dan zouden ze miljarden moeten investeren, haast enkel en alleen al in transportwegen. Die zware kosten zijn niet te dekken door de lage lonen die men er zou kunnen uitbetalen. Dus... economisch is dat continent slechts nuttig als leverancier van grondstoffen. En grondstoffen moeten zo goedkoop mogelijk zijn om maximale rendieten te halen uit de verwerking ervan. Voor Afrika is er dan ook geen enkele hoop...

Men zou kunnen stellen, dat Afrika een zeer belangrijke leverancier van landbouwproducten kan worden, indien de EU minder protectionistisch te werk zou gaan voor haar eigen landbouw. Afrika als landbouwcontinent... tja, heeft het dan een toekomst? Heeft de geschiedenis overal ter wereld niet uitgewezen, dat een land niet kan overleven met alleen maar landbouw? Bovendien worden in alle andere continenten dezelfde landbouwproducten als in Afrika geproduceerd. Niet tropische producten worden zelfs gunstiger geproduceerd in Europa, de USA en Australië wegens de excellente transportwegen. Tropische landbouwproducten worden in Zuid-Amerika en Azië geproduceerd, eveneens onder veel gunstigere omstandigheden dankzij de transportwegen.

Neen, Afrika is en zal nog lange tijd een braakliggend terrein blijven op de aardbol, economisch niets interessant en dus... ver weg van de wereldpolitiek. En Europese partijtjes als die der groenen waar op congressen het belang van de kleinschaligheid benadrukt wordt, en breiende moedertjes hun oren spitsen en soms eens een steekje laten vallen.... neen, ook die partijtjes met hun kleinschaligheid zullen Afrika geen baat zijn. En een wereldwinkel waar maniok uit de tropische wouden aangeboden wordt, zal ook al niets bijdragen. Zolang de wereld geen oplossing heeft voor het manke transportnet in Afrika, zolang zullen alleen maar verzamelingen van zilverpapiertjes voor de nikkertjes en spaarpotjes met nikkende kopjes om centjes te verzamelen om dat zilverpapier met de grote stoomboot naar het verre Congo te sturen, samen met het geestelijk voedsel van de zovele vrome patertjes en nonnetjes, die dan – eens terug van hun koloniale trip - in overvolle parochiezaaltjes fantastische bekeringsverhaaltjes kunnen opdissen en alweer centjes voor de nikkertjes kunnen verzamelen. ....

08:32 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eu, afrika |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.