08-12-07

Actie tegen klimaatsverandering

co2
grootbeeld
Fotobron: FTD

CO2-uitstoot en maatregelen ertegen in de belangrijkste industriestaten ter wereld.
Klimaat

Licht uit in Duitsland

Vanavond tussen 20.00h en 20.05h willen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland alle stroomverbruik uitschakelen als teken van bezorgdheid om de CO2-uitstoot. Een mogelijk spectaculaire actie op deze werelddag (zaterdag 8 december 2007) van de klimaatsbescherming.

Milieuorganisaties zoals Greenpeace en Wold Wildlife Fund hebben in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland opgeroepen om vanavond geen elektriciteit te gebruiken tussen 20.00h en 20.05h. Bedoeling is , dat gedurende die vijf minuten alle stroomverbruik in de drie landen tot nul gereduceerd wordt als een teken van bereidheid om de klimaatsverandering ernstig te nemen. Elektriciteit verbruikt immers bij de productie ervan grote hoeveelheden thermische energie waarbij massa's CO2 de lucht ingestoten worden. Volgens berekeningen zou elektriciteit verantwoordelijk zijn voor 40 % van alle CO2-uitstoot in Duitsland.

Duitsland doet het echter goed met de maatregelen tegen de klimaatsverandering. Op de foto hiernaast ziet u na vergroting een diagram met de belangrijkste CO2-uitstoters in de wereld. Daaruit blijkt dat, wat reeds lang bekend is, namelijk dat de USA en China de grootste zondaars zijn met respectievelijk 21,44 % en 18,80 % van alle CO2-uitstoot op aarde. Duitsland is de zesde grootste zondaar met 3.00 %. In de tweede kolom kan men de inspanning zien die een land levert om de CO2-uitstoot te verminderen, weergegeven in een index. Daaruit blijkt, dat Duitsland index 2 krijgt, wat wil zeggen dat het land de tweede beste ter wereld is in 2007 met maatregelen tegen de gewraakte uitstoot. China is slechts 40ste en de USA 55ste (voorlaatste). De inspanningen van Duitsland danken we aan de ijver van kanselier Angela Merkel.

ROND DIT THEMA
informatie rond de geplande actie   uit Financial Times Deutschland
De actie van vanavond wordt mogelijk spectaculair. In heel Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zou (in theorie) geen enkel licht branden gedurende vijf minuten. Vele bedrijven en organisaties hebben hun toezegging gedaan. Ondertussen waarschuwen de stroomleveranciers, dat een zeer grote en plotse strroomvermindering gedurende vijf minuten over een uitgestrektheid als deze drie landen zou kunnen zorgen voor een collaps van de stroomverdeling over heel Europa. Is dit werkelijk zo, of is het een dreigement? In ieder geval, wordt het mogelijk een spectaculaire avond...

09:33 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: klimaat |  Facebook |

Commentaren

Milieubewust Dat de Duitsers veel milieubewuster zijn is een feit.Dit is een kwestie van mentaliteit die hier bij ons onbestaande is.Een Duitser zal in tegenstelling tot wat ik hier dagelijks bij ons vaststel nooit zijn stinkende diesel laten draaien als het niet nodig is.Hier zitten lomperikken in hun 4x4 met draaiende motor voor de winkel de lucht te verpesten tot madam haar boodschappen gedaan heeft.
Als je dan ook nog ziet hoe Duitsland in wind- en zonneenergie investeert is het goede resultaat niet abnormaal.
Of die actie van vanavond zinvol is weet ik niet. Is het niet zo dat als in een of ander land er zich stroompannes (plotse daling stroomverbruik) voordoen men dit automatisch opvangt door stroom uit de buurlanden te betrekken wat dan weerom tot problemen kan leiden.Als dan plots in deze drie landen alle lichten terug aangemaakt worden zullen er enorme piekstromen ontstaan.

We wensen je ook nog een fijn weekend uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 08-12-07

De commentaren zijn gesloten.