07-12-07

Neonazisme: laatste deel, Rechtsrock

Neonazisme

Rechtsrock

Neonazisme verspreidt zich over Europa. In Duitsland wordt het een ware bedreiging voor de democratie. Maar ook in vele andere Europese landen tiert deze beweging zoals uitgesproken in neonazistische groeperingen in België, Kroatië, Servië, Polen, Rusland, en ook in Israel en in de USA. Wat is de inbreng van Duitse neonazi's in de gelijkgezinde groeperingen in deze andere landen? Wat beweegt hen? Wat beogen zij? Hoe reageren de regeringen tegen deze killers van de democratie? Waar halen zij hun middelen tot bestaan als organisatie? Waar rekruteren ze hun leden? Vele vragen stellen zich...

nn


Een groot deel, zo niet het grootste deel, van de werking van de NPD, neonazistische politieke partij, is gericht op de werving van jongeren. Zo heeft - zoals reeds vermeld - de NPD haar eigen jeugdorganisatie, de JN. Buiten de NPD bestaan jeugdbewegingen die veel extremer en racistischer zijn. Deze zijn vooral actief in oostelijk Duitsland. Ook in voorbije decennia zijn steeds weer jeugdbewegingen opgericht geweest die het ideaal van de hitlerjugend hoog in het vaandel droegen. Te vermelden is hier de meest bekende uit voorbije decennia: de Wikingjeugd, die ook in Vlaanderen en in Nederland actief was. De organisatie werd echter sinds 1994 wettelijk verboden.

Een middel om de jeugd te lokken is ongetwijfeld de rockmuziek. De NPD heeft dit wervingsmiddel ontdekt nadat Oost-Duitsland met West-Duitsland herenigd werd in 1990 en de Oost-Duitse jeugd een ideale prooi was geworden die vrijkwam van het communisme en als zachte broodjes in de handen van de neonazi's viel. Rockmuziek, eigen gemaakt voor neonazistisch gedachtengoed, bestond reeds voor de jaren negentig.

jugend
grootbeeld
 

Typisch neonazi schoeisel, o.a. kenmerk van de Heimattreue Deutsche Jugend (HDJ), opvolger van de verboden Wiking Jugend
In Engeland was de rockband “Skrewdriver” begonnen met rechtsextreme teksten in de vorm van simpele parolen te verwerken in rockmuziek. Dit werd in de jaren tachtig zeer snel overgenomen door tal van kleiner rockbands in Duitsland. Populariteit bekwam de band Skrewdriver door het band-lid Ian Stuart die een van de stichters is van Blood and Honour, een extreem neonazistische organisatie. In een mum van tijd was Blood and Honour vertegenwoordigd in vele Europese landen, werd later echter in de meesten wettelijk verboden. In Engeland noemde men deze neonazistische rockmuziek de “Rock Against Communism” (RAC) en was in oorsprong algemeen meer rechtsextreem in plaats van zuiver gericht op neonazisme.

Het zijn de Duitse bands die uit de Rock Against Communisme hun eigen “Rechtsrock” ontwikkeld hebben die dan wel zuiver neonazistische gekleurd werd. De teksten, die in de vorm van simpele parolen verwerkt worden, roepen op tot vijandelijkheid tegenover staatsorganen, buitenlanders, sociaal-democraten, en verheerlijken het NS. Vele van deze bands zijn ondertussen verboden geworden, maar hoe meer men hen verbiedt, hoe meer zij zich vermenigvuldigen. Naar schatting zouden tegenwoordig een 380 bands actief zijn en werden enkel in de laatste jaren meer dan 1000 verschillende CD's opgenomen. Het gaat meestal om niet-professionele musici, helemaal niet. Het belang voor die bands is de tekst, niet het rock-kader er rond. De tekst moet jongeren werven voor het neonazisme.

noie
grootbeeld
noiewerte

Noie Werte, een van de zeldene Rechtsrock bands die een gelimiteerde website onderhouden

Wel zijn er een aantal bands die zeer professioneel werken. Deze zoeken meestal een ruimer publiek dan alleen maar de neonazi's waardoor hun verkoop van CD's veel succesvoller is. Tot deze Rechtsrock-bands horen onder andere Noie Werte, Kraftschlag, Sturmwehr, Nordwind, Stahlwitter, Landser en meer. overwegend gaat het hier om West-Duitse bands. Zij werpen geen al te rechtsextreme parolen in het publiek om moeilijkheden met het gerecht te vermeiden. Nochtans schuwen ze het niet om op haast onverstaanbare wijze extreem neonazisatische slogans van zich af te geven. De meest bands hebben ook geen website, waarschijnlijk wegens duistere redenen (of het moest zijn dat Google hun websites weigert weer te geven).

De sterk extremistische, haast zuiver neonazistische Rechtsrock-bands werden sinds de jaren negentig meer en meer aangetrokken door de NPD. Met gelden uit duistere hoeken worden vaak eenvoudige CD's geproduceerd met werkelijk extreme parolen die dan aan schoolpoorten gratis aan de scholieren gegeven worden. Reeds meerdere malen heeft het gerecht dit kunnen blokkeren, maar steeds opnieuw wordt de extreme Rechtsrock aangeboden. Waar het bloed niet lopen kan, daar kruipt het...

ROND DIT THEMA
Noie Werte   Rechtsrockband

Combat 18   Neonazistische, terroristische organisatie

Blood and Honour   Neonazistische, terroristische organisatie

Neonazi jeugdorganisaties   ruine informatie

 Wiking jeugd   Video op een anzi-nazi website
Uiterst extreme Rechtrock-band organiseren vaak concerten, zeer vaak zelfs. Maar zij organiseren die haast steeds in het geheim, zodat de gerechtelijke instanties nauwelijks tot niet tussen kunnen komen. Hun geliefde tactiek is het afhuren van een landbouwschuur, of een duister zaaltje hier en daar. Bij het afhuren wordt steeds accent gelegd op een private samenkomst van vrienden. Er is dan ook geen sprake van een concert. Op de dag van het optreden, vaak relatief kort voor het optreden zelf, verzenden de band-leden dan SMS's naar hun gekende fans , met vermelding van uur en plaats. Deze werkwijze wordt door neonazi's ook in het buitenland toegepast, omdat zij in het buitenland denken minder vatbaar te zijn voor justitie. Zo is het reeds enkele malen voorgekomen, dat bijvoorbeeld in een Limburgse gemeente in Belgë of Nederland plots – als vanuit het niets – neonazistische skinheads in zwart plunje opdagen vanuit Vlaanderen of Nederland zelf, maar vooral vanuit Duitsland. Tegen het moment, dat een gemeentebestuur kan ingrijpen, is het concert niet zelden reeds achter de rug en uiteindelijk... het was een private samenkomst. Sluwe technieken aldus.

Verbod voor de NPD

In 2001 heeft de bondsregering verzocht om de NPD wettelijk te verbieden. Dat liep echter spaak. Het grondwettelijk hof legde de vraag naast zich neer. Reden was de aanwezigheid van al teveel V-Leute in de NPD. Wat zijn V-leute? Dat zijn personen uit de NPD zelf, of uit het milieu er rond, die door de staatsveiligheid zijn aangesproken om inlichtingen te bezorgen. V-leute zijn aldus een soort spionnen. Nu hadden enkele V-leute zich zeer diep in de NPD ingenesteld en waren opgeklommen tot op hoge posities, waar zij het beleid van de partij meer dirigeerden. Hun bedoeling was de partijlijn af te zwakken. Het grondwettelijk hof oordeelde echter, dat door de medewerking van V-Leute aan het beleid van de partij een veroordeling onmogelijk werd gemaakt. In 2003 werd het dossier dan ook geseponeerd.

Nu einde 2007 overwegen de regeringspartijen CDU-CSU en SPD opnieuw om een vervolging in te stellen. Mogelijk zal het grondwettelijk hof in de loop van 2008 of 2009 stellig nemen.

Tot daar deze reeks over de 'bruine' zijde van de Duitse samenleving (bruin, de kleur van de Hitlers SA-stoottroepen).NEONAZISME
De oud-nazi's   (26 nov 2007)

SRP, oud-nazi politieke partij   (27 nov 2007)

Holocaust ontkenning   (28 nov 2007)

NPD-partij   (29 nov 2007)

Neonazisme   (30 nov 2007)

Gelden van de NPD   (3 dec 2007)

Symbolen van de neonazi's   (4 dec 2007)

Vrije kameraadschappen   (6 dec 2007)

Rechtsrock   (7 dec 2007)

18:07 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neonazisme, neonazi, rechtsrock |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.