06-12-07

Duitsland wordt weldra ontlast van ...

schengen
grootbeeld
Fotobron: FTD

Het aantal landen binnen het Schengenakkoord wordt aanzienlijk uitgebreid.
Grensovergangen

Schengenlanden aanzienlijk ruimer

De toetreding van negen landen tot het douane-vrije Schengenakkoord ontlast Duitsland aanzienlijk, en verhoogt tegelijk de risico's voor Oost-Europese landen (en Malta).

Tot 20 december blijft Duitsland een belangrijk land wat de grenzen van het Schengenakkoord betreft. Dat wil zeggen: de grenzen naar Polen, Tsjechië en Zwitserland zijn niet vrij, alsook de kustzones aan Noordzee en Oostzee. Aan al deze grenzen geldt grenscontrole, douane voor personen en alles wat bij een gewone grens hoort. Aan de kusten hoort radarcontrole als bijkomende maatregel. Vanaf 21 december treden negen landen toe tot dit Schengenakkoord: Polen, Tsjechië de drie Baltische staatjes, Slowakije, Slovenië, Hongarije en Malta.

Voor Duitsland is dat een hele verlichting van de verantwoordelijkheid. Nog slechts de grens met Zwitserland vereist degelijke controle en de kustzones. Uiteraard betekent dit meteen ook, dat die negen nieuwe Schengenlanden nu plots een grote verantwoordelijkheid hebben, gezien ze allen grenzen aan niet-Schengenlanden. Aan die grenzen moet nu verhoogde veiligheid in werking treden om illegalen tegen te houden.

ROND DIT THEMA
Schengenakkoord   wettekst
Al met al kan men vanaf 21 december vanuit Portugal naar Estland reizen zonder ook maar eenmaal de identiteitskaart boven te moeten halen. En vanaf einde 2008 treedt Zwitserland ook toe, dan heeft Duitsland nog minder werk. Zwitserland zal dan trouwens samen met Noorwegen het enigste niet-EU- land in dat Schengenakkoord zijn. En ja... Groot-Brittannië en Ierland vallen als EU-Landen wel flink uit de boot, gezien zij weigeren toe te treden.. Tja... In Londen zal men nog steeds vrees hebben, dat Hitler nog steeds leeft en ergens verborgen in Duitsland woont en aldus geen kans mag krijgen om zonder controle in de British Empire in te dringen!

21:22 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schengenakkoord |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.