04-12-07

Neonazisme: symbolen

Neonazisme

Symbolen

Neonazisme verspreidt zich over Europa. In Duitsland wordt het een ware bedreiging voor de democratie. Maar ook in vele andere Europese landen tiert deze beweging zoals uitgesproken in neonazistische groeperingen in België, Kroatië, Servië, Polen, Rusland, en ook in Israel en in de USA. Wat is de inbreng van Duitse neonazi's in de gelijkgezinde groeperingen in deze andere landen? Wat beweegt hen? Wat beogen zij? Hoe reageren de regeringen tegen deze killers van de democratie? Waar halen zij hun middelen tot bestaan als organisatie? Waar rekruteren ze hun leden? Vele vragen stellen zich...

nn


Symbolen zijn zeer belangrijk voor neonazi's. Dat heeft zo zijn reden. Zoals zovele organisaties in de wereld worden symbolen gebruikt om de verbondenheid kenbaar te maken. Neonazi's steunen daarbij op de hele symboliek van het nazisme, welke in tegenstelling tot andere landen verboden is in Duitsland en Oostenrijk. Zo bijvoorbeeld is het in België en Nederland (in zoverre is juist geïnformeerd ben) niet verboden om de Hitlergroet te doen of om een hakenkruis te dragen. Dat alles is wel strafbaar hier in Duitsland. Daarom gebruiken neonazi's codes als symbolen om de wet te omzeilen..

kuehnen

De Kühnengroet van de neonazi's is dezelfde als de nationalistische groet in Servië, zoals hier Goram Davidoric, Servische leider van het neonazisme aldaar.
Groetvormen

Zoals bij vele organisaties overal ter wereld worden door neonazi's graag groetvormen gebruikt, zowel bij het ontmoeten van gemeenschapsgenoten als in teksten of brieven. Bij het elkaar ontmoeten zijn drie groetvormen algemeen ingeburgerd:

 • De Hitlergroet: deze is verboden in Duitsland en Oostenrijk. Die groet bestaat uit de gestrekte rechterarm en gestrekte hand tot op ooghoogte, waarbij de formule “Heil Hitler” of “Sieg Heil” uitgesproken wordt. Die groet heeft Hitler in 1925 ingevoerd naar het voorbeeld van Mussolini in Italië. De armhouding had Mussolini op zich overgenomen van Romeinse gebruiken; de groettekst verwijst naar de algemene groetvorm in Oostenrijkse landsdelen. “Heil” is daar hetzelfde als “Servus” in Bayern of “Tag” in Noord-Duitsland of “Moin” eveneens in Noord-Duitsland.
 • De Führergroet: is niet verboden en wordt dan ook gretig door neonazi's gebruikt. Daarbij wordt de rechterarm lichtjes, vaak heel onschuldig en discreet, naar achteren gestrekt. Die groet was in de nazitijd algemeen in gebruik, wanneer men te weinig plaats had om de Hitlergroet uit te voeren (bv. als men te dicht bij elkaar stond). Hitler gebruikte deze groetvorm haast altijd bij ontmoetingen. Alleen bij openbare manifestaties gebruikte hij de klassieke Hitlergroet. Ook nog tegenwoordig kan het gebeuren, dat bij een contact met oudere personen, deze laatste een discrete Führergroet geeft, vaak uit aloude gewoonte. Als buitenlander denkt men dan uit onwetendheid ergens “Heeft die oude man last van reuma of zo, dat hij zijn schouder achterwaarts beweegt?”
 • De Kühnengroet: verboden in Duitsland. Daarbij strekt men de rechterarm, alsook de duim, wijsvinger en middenvinger. Aldus ontstaat door die vingers een “W” van “Weerstand”. Die groetvorm werd ingevoerd in 1970 door de de neonazistische groepering Aktion Widerstand, een organisatie van de NPD. Deze groet gelijk op de Servische nationalistische groet.

In teksten en brieven, mailings en dergelijke gebruiken de neonazi's een heel stel codes om een groet te doen. Dat is trouwens niet alleen een kenmerk van neonazi's, maar eveneens een algemeen verschijnsel in tal van organisaties ter wereld met de meest uiteenlopende maatschappelijke gerichtheden. Denken we maar even aan een gewoonte die bestond in Vlaanderen decennia geleden om op brieven het oude AVVK (alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus) te schijven vanuit een respect voor Vlaanderen. De neonazi's gebruiken alle codes die kunnen wijzen op het nazisme, vooral voor uitspraken die bij wet verboden is. Heel vaak gebruikt men de wiskundige volgorde van de letters uit het alfabet. Voorbeelden:

 • 13/02: bombardement op Dresden in 1945, voor neonazi's symbool van de agressie der geallieerden
 • 17/05: sterftedatum van Rudolf Heß
 • 18: Adolf Hitler
 • 19/8: Sieg Heil
 • 20/04: geboortedatum Adolf Hitler
 • 74: groß Deutschland
 • 84: Heil Deutschland
 • 88: Heil Hitler
 • 444: Deutschland den Deutschen
 • 1919: SS

Vaak gebruiken ze ook racistische symbolen uit de USA, meestal gekoppeld aan de Ku-KLux-Klan en andere extreem racistische bewegingen. Zo bijvoorbeeld “28” voor Blood & Honour.

Andere symbolen

winter
grootbeeld
 

Voor het brengen van de hitlergoet, en dan nog wel in het Belgische parlement, zou Filip De Winter in Duitsland vervolgd worden, mocht hij dit zelfs maar even op straat proberen.
Neonazi's grijpen heel graag terug op alle symbolen die maar ergens een band met de oude Germaanse cultuur lijken te hebben. Dat zou volgens hen een link zijn naar het imaginaire arische ras van Hitler. Daarbij verwarren ze vaak Keltische symbolen met Germaanse, maar daar zijn ze zich vaak niet eens bewust van. Te vermelden zijn het keltenkruis, allerlei runen, wolfsangel, SS-doodskoppen en meer. Op een link in “Rond dit Thema” kan u allerlei dergelijke symbolen terugvinden.

Tot voor enige jaren was de eigen kledij belangrijk. Die bestond in hoofdzaak uit T-shirts (donker olijfgroen of zwart) met symbolen van het neonazisme, alsook de metaal-Stiefel en de bijhorende witte veters. Hier en daar 'verheffen' sommigen zichzelf door het dragen van een zeer lange zwarte lederen mantel (SS). Ook erg geliefd was kledij van het merk Consdaple, dat speciaal kledij produceert voor racistische bewegingen. Op die kledij is vaak, zo niet altijd, de code “nsdap” aangebracht (de politieke partij van Hitler). Tegenwoordig echter is de typische kledij van neonazi's verdwenen. Dat heeft alles te maken met de nieuwe strategie van de NPD. Sinds het opkomend succes in oostelijk Duitsland is het de bedoeling van de NPD om zoveel mogelijk leden te winnen. Daartoe richt de partij zich in hoofdzaak naar de jongeren. Om hen te kunnen 'vangen' worden algemeen twee soorten kledij gebruikt. Enerzijds uitgesproken merkenkledij waarmee de armere bevolking van oostelijk Duitsland aangelokt wordt als weze die dure kledij een “Sehnsucht” voor die mensen. Anderzijds gebruikt men moedwillig de kledij van extreem-linkse groeperingen om schijnbaar aan te leunen bij het oude communisme van de DDR. Daarbij dragen zij dan vaak zwarte kledij en hebben de typische skinhead-kop uit de autonome bewegingen van uiterst link.

ROND DIT THEMA
Symbolen   symbolen uit de Germaanse en keltische cultuur

Verboden symbolen   in Duitsland

Symbolen   uit de rechts-extreme cultuur
Overigens gebruiken de neonazi's gretig alle symbolen die ook gebruikt worden door nationalistische bewegingen in andere landen, zoals bijvoorbeeld het Vlaams Belang alle Vlaamse symbolen naar zich heeft getrokken. Voor de neonazi's gelden in dit verband alle symbolen uit de Pruisische geschiedenis, dus niet de symbolen van huidig Duitsland als klare afwijzing van de democratie. Vandaar dat bij manifestaties steeds opnieuw de Pruisische vlag getoond wordt: zwart-wit (-rood), vaak voorzien van het symbool voor de Pruisische oorlogsvloot.

Morgen bekijken we het verschijnsel van de “kameraadschappen”.NEONAZISME
De oud-nazi's   (26 nov 2007)

SRP, oud-nazi politieke partij   (27 nov 2007)

Holocaust ontkenning   (28 nov 2007)

NPD-partij   (29 nov 2007)

Neonazisme   (30 nov 2007)

Gelden van de NPD   (3 dec 2007)

Symbolen van de neonazi's   (4 dec 2007)

Vrije kameraadschappen   (6 dec 2007)

Rechtsrock   (7 dec 2007)

18:50 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: neonazisme |  Facebook |

Commentaren

Symbolen Of de hitlergroet of andere nazisymbolen hier bij ons verboden zijn weet ik ook niet.Ik weet wel dat er een tijd geleden een verkozene , ik denk voor het Vlaams parlement, die bij de eedaflegging de hitlergroet gebracht had toch in de problemen gekomen is. Ze heeft dan maar verklaard dat de mouw van haar jas haar verhinderd had de arm hoger te houden.
Het beeld dat extreemrechts hier bij ons voorstelt is volgens mij niet hetzelfde als in Duitsland. De neonazistische groeperingen in Duitsland komen openlijk uit voor hun verwerpelijke ideologie en om hun doel te bereiken schuwen ze het georganiseerd geweld niet.Wie in hun kraam niet past wordt door deze dapperen in groep aangepakt. Zouden ze hier op dergelijke wijze tekeer gaan dan zou dit volgens mij een negatieve invloed op het imago hebben. Iets wat ze door hun populistische aanpak tenzeerste willen voorkomen. De kopstukken, deze wolven in schaapsvacht, zijn daarom niet minder gevaarlijk. Goed dat de meerheid der mensen verstandig genoeg is.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 04-12-07

De commentaren zijn gesloten.