04-12-07

Met schilder Blechen de nacht in

blechen
grootbeeld
 

Carl Blechen voerde de spot met de biedermeier-stijl
Schilderkunst

Ironie met romantiek en biedermeierstijl

Carl Blechen (1798-1840) was Duits landschapschilder en zette zich vaak af tegen de romantiek en de biedermeier. Dat maakt hem tot een uniek schilder.

In de eerste helft van de 19de eeuw liep de romantiek in de kunst, zowel in de literatuur als in de beeldende kunsten, op zijn einde. In die periode heerste in Duitsland de biedermeier-stijl. Dat was een stijl die ontstaan was uit reactie op Otto Bismarck, die in heel het rijk politieke interesse van de bevolking verbood. Dat was zijn strategie om invloeden van de Franse revolutie en aldus democratie in te dijken. Daardoor vermeden de Duitsers zoveel mogelijk contacten onder elkaar op straat, tenzij om over het weer te praten. De kunst reageerde al even sterk en uitte zich nog slechts in neutrale thema's als de natuur of een rustig huiselijk sfeertje.

Carl Blechen reageerde op zijn manier. Hij werd sterk ironisch en schilderde nu eens in de romantiek, dan weer in de biedermeier stijl, maar gaf zijn schilderijen een zekere afstotelijkheid. Zoals hier de schilderij van een niet echt aangenaam landelijke decor, dat bovendien verstoord wordt door een fabriek...

ROND DIT THEMA
Carl Blechen   levensloop

Romantiek   verdere links

Biederrmeier   verdere links

22:28 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schilderkunst, kunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.