04-12-07

Groep van schrijvers eist humane wereldpolitiek

havel
grootbeeld
 

Vaclav Havel, gewezen president van Tsechië en schrijver, de man die de geweldloze revolutie tegen de communistische Sovjet-Unie in Tsjechoslowakije leidde.
Afrika politiek

Schrijvers met wereldnaam eisen actie

Vanuit Lübeck in Noord-Duitsland eisen 17 Europese en Afrikaanse schrijvers dringende maatregelen voor conflict-regio's in Afrika, dit in het licht van een topconferentie tussen EU en Afrika nu komend weekeinde.

In het komende weekeinde heeft een topgesprek plaats tussen de EU en Afrikaanse landen. Uiteraard zullen de knelpunten in een aantal Afrikaanse landen aan de orde komen. Maar zoals gewoonlijk staat die conferentie in de schaduw van de zogenaamde 'grote' wereldpolitiek.

Zeventien schrijvers met wereldnaam hebben zich nu verenigd, waaronder een aantal Nobelprijswinnaars, om de noodzaak tot handelen vanwege de wereld inzake Afrikaanse problemen te beklemtonen. Schrijvers zijn onder andere Duitser Günter Grass, Nobelprijs Literatuur 1999, Tsjech Vaclav Havel, Nobelprijs Vrede genomineerde, Zuid-Afrikaner Nadine Gordimer, Nobelprijs Literatuur 1991, Nigeriaans Soyinka Nigara, Nobelprijs Literatuur 1986.

De groep schrijvers doet vanuit Lübeck, Noord-Duitsland, een dringende oproep om de hete hangijzers in Afrika op de top van de wereldpolitiek-agenda te plaatsen. Zij vragen een oplossing voor de crisis in Darfur en maatregelen tegen de dictator Mugabe in Zimbabwe. Grond voor hun verzoek is de humanitaire toestand in die twee conflictregio's. Het pijnlijke is dat de tenoren in de wereldpolitiek in hoofdzaak slechts oog hebben voor hun rijkdom en vanuit die zorg wereldconflicten oplossen in regio's die hen economisch interessant lijken te zijn, of zelfs wereldconflicten uit te lokken in diezelfde regio's. Of de groep van schrijvers vanuit Lübeck succes zal hebben... dat is dan ook mogelijk reeds op voorhand in te schatten...

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in het Volksblatt

08:53 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: darfur, mugabe, zimbabwe |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.