03-12-07

Geweld in de media

kind
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Angst bij kinderen waar ook ter wereld, zoals op de foto een kind in Irak, moeten wij volwassenen voorkomen...
Samenleving

Macht en onmacht van de media

De gevaren van uitgebreide berichtgeving tot in het absurde toe hebben gevolgen die men niet kan en mag onderschatten.

Wat is het verschil tussen berichtgeving over jeugdcriminaliteit of aanvallen op vreemdelingen toch groot tussen België en Duitsland. Wat is er bijvoorbeeld de laatste dagen op het vlak van jongeren en vreemdelingen gebeurt in Duitsland? In de loop van de voorbije week zijn in Mecklenburg-Vorpommern en in Niedersachsen kleine kinderen gevonden – leeftijd tussen twee en vier jaar – die totaal verhongerd waren in hun woning, verwaarloosd door de ouders. Een meisje overleefde het niet. In Grevenbroich tegen Neuss-Düsseldorf was gisteren zondag een jongen van 15 jaar slaags geraakt met een even oud meisje. Hij stak haar gewoonweg neer. Het meisje overleed gisteravond. In Magdeburg moest politie tweemaal uitrukken voor gewelddadige neonazi's. Twee neonazi's vervolgden een groep Afrikanen. Een Nigeriaan en een tussenkomende politieagent werden ernstig verwond. Elders in de stad vielen neonazi's een zwangere Iraanse vrouw aan. Zij werd zwaar geslagen, duidelijk met het opzet te voorkomen dat haar te verwachten kind het zou overleven. Tot daar slechts die gevallen uit de voorbije dagen die ofwel lokale radio's, ofwel de geschreven pers haalden.

En wat nu met deze berichten? Probeer even naar een aantal Duitse kranten online te gaan. U zal ofwel niets over die gevallen lezen, ofwel een korte vermelding met beperkte omstandigheden. Gaat u naar de online presence van grote televisiezenders, dan zal u over deze gevallen hooguit iets vernemen in de teletext-aanbiedingen op die sites. Het is deels daaruit dat ik de informatie gevonden heb, o.a. de moord op dat 15-jarig meisje gisteren.

Moesten dezelfde gebeurtenissen in België gebeurd zijn, dan... ja, inderdaad, dan zou het nieuws op VRT of VTM nog slechts dat vermelden, dagen en dagen lang. En wat is nu het resultaat op de samenleving van dergelijke gevallen, gewoon vermeld in de Duitse pers of uitgebreid onderzocht in de Belgische pers?

Door de verschillende aanpak in de pers is het aantal dergelijke criminele gevallen niet anders in beide landen. Er is ook geen verbetering te waarnemen; steeds opnieuw worden dergelijke gevallen gemeld, zowel in het ene land als in het andere. Maar de verschillende aanpak lijkt wel gevolgen te hebben voor de daders. In Duitsland kunnen zij op een eerlijk proces rekenen. In België kan geen enkele rechter nog objectief oordelen over een geval dat in het lang en breed uitgesmeerd was in de media. Hij zal veel strenger moeten oordelen om het aanzien van het gerecht niet te schaden door de vijandige houding van de bevolking tegenover 'te lichte' straffen in de ogen van de 'mens in de straat'. Dergelijke verrechtsing in de rechtspraak kan alleen maar rechtsextreme politieke partijen in de hand spelen en een rechtstaat schaden (heil Hitler, aldus?). De dader zal automatisch alle kansen om een terechte straf ontnomen worden door die media-belangstelling en bovendien zal hij nooit meer kunnen integreren in de samenleving na het uitzitten van zijn straf. Daardoor stijgt het risico voor recidive enorm met dan weer alle gevolgen. En er is meer...

Men kan zich de vraag stellen of dergelijke uitgebreide berichtgeving over een actueel geval positief werkt op de samenleving op zich. Lijdt dergelijke uitgesmeerde berichtgeving tot strengere wetten in het land, strenger dan bv. in Duitsland waar de berichtgeving beperkt is? Neen, helemaal niet. Dat blijkt na zware delikten op jongeren en vreemdelingen, zowel in België als in Duitsland. Dergelijke gevallen hebben invloed op de wetgeving, dat zeker en vast. En uiteindelijk is dat op zich zeer positief. In Duitsland wordt op dit ogenblik in regeringskringen onderzocht of de rechten van een kind niet meer uitgebreid moeten voorzien worden in de grondwet van het land. Dat zou de juridische instanties meer wapens geven om adequaat en terecht op te kunnen treden. Maar kijk eens... zonder dat dergelijke gevallen uitgesmeerd worden in de pers, wordt toch werk gemaakt van wetten die aangepast zijn aan de evolutie in de samenleving inzake criminaliteit onder jongeren of op vreemdelingen.

ROND DIT THEMA
Der Spiegel   online mogelijkheid om het blad te lezen

FAZ   online mogelijkheid om de krant te lezen
De uitgebreide berichtgeving heeft ook invloed op de samenleving in het algemeen. Mensen horen en lezen en zien graag het nieuws. Nieuwsjournaals op televisie zijn een van de meest bekeken programma's. De invloed ervan is dan ook enorm. Een uitgebreide berichtgeving over een item komt bij de lezers en kijkers over als een zeer belangrijke mededeling en heeft door dat verhogen van de belangrijkheid een zeker shock-effect. En dat zien we in België: de mensen zijn er veel argwanender geworden. Zij vertrouwen niets meer. Bij wijze van spreken trekken de Belgen zich door die shock-berichtgeving in een cocon terug, een cocon voor elkeen waarin men zich veilig voelt en beschermd tegen de gevaren in de samenleving. Dat ervaart men helemaal niet in Duitsland. Met andere woonden: het onveiligheidsgevoel is in België veel groter dan bij de bevolking in Duitsland. Uiteindelijk kan dergelijk gevoel alleen maar rechtsextreme politiek partijen ten goede komen (heil Hitler alweer?)...

Uiteindelijk heeft een al te uitgebreide berichtgeving tot in het absurde toe een negatieve invloed op kinderen. Wij willen onze kinderen een betere toekomst geven, een gevoel van geborgenheid in de samenleving. Maar veroorzaken we niet net het tegenovergestelde? Kinderen zien ook het nieuws op televisie. Op hen heeft het meer impact dan op volwassenen omdat ze als kind op zich veel opener staan voor het opnemen, het waarnemen van alles rond hen. Zij zullen psychisch op berichtgeving reageren en angstiger worden. Zal een al te uitgebreide berichtgeving over gevaren in de samenleving voor hen in de puberteitsjaren niet een reactie veroorzaken van afkeer van de samenleving, met mogelijk nog meer criminaliteit tot gevolg?

09:02 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: geweld, jeugdcriminaliteit, vreemdelingen, neonazi, media |  Facebook |

Commentaren

Media Of het goed is de mensen niet te informeren of bepaalde feiten die niet in het kraam passen als fait divers te vermelden weet ik niet.
Is dit niet een vorm van domhouderij en een poging om een positief beeld in het buitenland te creëren?
Men mag extreem rechts hier in Belgie niet op één lijn zetten met de kaalkoppen van de NPD in Duitsland.
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Duitsland nog steeds met zijn verleden worstelt.
Er zijn inderdaad domme Belgen maar de meerheid is verstandiger dan je wel denkt.
En van als misdadiger een tweede kans te krijgen? Zou er nog ergens een land zijn waar een veroordeelde vroeger vrijkomt als hier?
En wat onveiligheid betreft, ik voel me het meest onveilig in het Belgisch verkeer.
Tja, Belgie heeft nu eenmaal een andere mediacultuur.

Groeten uit Z-OVl.


Gepost door: Andre | 03-12-07

De commentaren zijn gesloten.