03-12-07

Duits economisch nieuws

post

Minimumlonen weren de concurrenten bij de post af.
Economie

Concurrenten van de post druipen af.

Vanaf 1 januari is de briefbestelling in Duitsland vrij voor de concurrentie van de Duitse post. Maar het instellen van een minimumloon in deze sector doet alle concurrenten opgaan in lucht.

Reeds maanden geleden werd een overeenkomst gesloten tussen de directie van de Duitse post en de vakbonden om vanaf 1 januari 2008 een minimumloon in te stellen. Dat loon is 8 Euro per uur voor brievenbestellers in Oost-Duitsland en 9,8 Euro in West-Duitsland. Ter info: de lonen in het oosten van het land zijn algemeen in alle sectoren lager dan in het westen, omdat na de hereniging van beide Duitslanden in 1990 een geleidelijke stijging van de uiterst lage lonen in de DDR-tijden werd voorzien, gespreid over een langere periode.

Nu moest dat minimumloon goedgekeurd worden door de regering en daar liep het spaak. De conservatieven (CDU-CSU) waren tegen, omdat volgens hen werkplaatsen verloren zouden gaan. De SPD steunde de post en uiteindelijk werd vorige week een fiat gegeven. Daarbij hadden de vakbonden van de post kleinere toegevingen gedaan wat modaliteiten van het minimumloon betreft. Dergelijk minimumlonen gelden in Duitsland steeds voor de hele sector. Alle bedrijven binnen die sector moeten er zich dan ook aan houden.

Nu wordt vanaf 1 januari de briefbestelling vrijgegeven voor concurrerende distributiebedrijven, zoals dat reeds jaren het geval is voor de bestelling van postpakketten. Die openstelling voor concurrentie is een eis van de EU. Er waren in hoofdzaak drie bedrijven geïnteresseerd voor de briefbestelling. Dat zijn Hermes, TNT en Pin Group. Maar sinds vorige week het minimumloon aanvaard is, trekken ze alle drie hun interesse plots terug. Zij willen dergelijk loon niet uitbetalen. Een woordvoerder van TNT zei, dat de terugtrekking van de concurrerende bedrijven 20 tot 60.000 arbeidsplaatsen zal kosten.

Tja... in ieder geval blijven de arbeidsplaatsen bij de Duitse post dan wel gered. Wie is de grote winnaar?

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in de Financial Times Deutschland

21:27 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: post |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.