03-12-07

Conservatieven in Duitsland houden een congres

kanselier
grootbeeld
Fotobron: FAZ

De kanselier deze voormiddag in Hannover. Verdorie, nu heb ik toch wel mijn kunstgebit vergeten zeker, lijkt ze zich zorgen te maken.
CDU-congres

De hoogmis van de conservatieven

De conservatieve partij CDU vergadert vandaag en de komende dagen in Hannover en legt de vernieuwde basis voor het partijprogramma vast.

Vanaf vandaag zetelen de afgevaardigden van de CDU, politieke partij van de conservatieven, regeringspartij en partij van kanselier Angela Merkel, in Hannover voor een congres dat de grondlijnen van de conservatieven moet vastleggen. Kanselier Angela Merkel gaf in de voormiddag reeds de krachtlijnen. Daarbij vallen een aantal merkwaardige punten op en valt het al evenzeer op dat de verkiezingsstrijd voor 2009 reeds losgebarsten is. In dat jaar hebben immers de bondsverkiezingen plaats.

Nieuwe krachtlijnen van de CDU

Kanselier Angela Merkel en tegelijk voorzitster van de CDU heeft in een lang betoog de belangrijkste lijnen voor de partij geschetst. Dat deed zij op haar nu reeds vertrouwde belerende, gezagdragende en moederlijke wijze. Enkele punten die weinig discussie toelaten, althans volgens de kanselier zijn: Online-doorzoekingen in heel het land zijn noodzakelijk in de strijd tegen het terrorisme. Evenzeer is het nuttig en goed dat het leger in het binnenland ingezet kan worden bij onlusten of terroristische gevaren. Het paradepaardje van de kanselier is de klimaatsbescherming. Dat punt zal een hoofdpunt worden in het partijprogramma.

Tegenstellingen CDU-SPD, lees verkiezingskoorts

Nog meer dan anderhalf jaar wachten, en de volgende bondsverkiezingen zijn daar. Nu reeds start de CDU haar verkiezingsstrijd tegen uiteraard de oppositiepartijen in het land (liberalen, groen, communisten) maar evenzeer tegen de meeregerende SPD (socialisten). Dat liet de kanselier in de voormiddag zeer duidelijk aanvoelen. Vooreerst was er het punt over de atoomenergie. De socialisten willen de sluiting van alle kerncentrales in het land. Dat is trouwens opgenomen in het regeerakkoord tussen SPD en CDU-CSU. Angela Merkel verwerpt categoriek de sluiting van kerncentrales, tegen het akkoord in. Maar wellicht is dat niet vals te verstaan. Zij kan immers dat probleem van de sluiting verschuiven en verschuiven tot het uiteindelijk een zaak wordt van de volgende bondsregering. En in dat verband heeft ze dan ook recht haar mening te verkondigen. Zij was vrij scherp in haar oordeel: “Wie de CO2-uitstoot wil verminderen door reductie van thermische energie centrales en gezond verstand heeft, die schakelt niet als allereerste punt de kerncentrales uit.”.

Verkiezingskoorts: de minimumlonen

Over de minimumlonen is er reeds lang een strijd tussen SPD en CDU. Tot nu toe wou de CDU dat woord niet horen. Een algemeen minimumloon betekent verlies aan arbeidsplaatsen, was de stelling. De SPD lag steeds frontaal in dit probleem en eist de invoering ervan. Nu heeft vorige maand de SPD dat punt als hoofdpunt voor haar verkiezingsstrijd vooropgesteld. Mogelijk daarom wijzigt de CDU haar standpunt en kondigde kanselier Merkel het volgende aan: Alle sectoren van het bedrijfsleven in het land mogen voorstellen doen inzake een minimumloon binnen hun eigen sector. De CDU zal openstaan voor dergelijke initiatieven. Een algemeen minimumloon blijft onaanvaardbaar omdat de situatie in elke sector anders is. Het kan niet zijn, dat een algemeen minimumloon boven de mogelijkheden van de ene sector ligt en al te laag zou zijn voor een andere sector. Daarom zal het partijprogramma van de CDU een algemeen minimumloon blijven verwerpen, aldus de kanselier.

ROND DIT THEMA
CDU-congres   ruime informatie

Verkiezingskoorts: CDU is de enige partij van het 'midden'

Los van de programmapunten van de CDU viel de kanselier op een zeer scherpe en ook venijnige toon de SPD aan. Deze partij wil de hervormingen van de laatste jaren afsluiten en wil plots in de richting van het socialisme gaan, aldus de kanselier. Ogenschijnlijk zijn dat straffe woorden. De SPD is immers de 'socialistsiche' partij van Duitsland en kan onmogelijk socialistisch worden, gezien ze in se socialistisch is. Maar wie de kanselier beter aanhoorde, verstond onmiddellijk wat zij bedoelde: het socialisme van Karl Marx, namelijk het communisme. En dan heeft zij waarschijnlijk gelijk om de SPD te waarschuwen voor een ruk naar uiterst links.

15:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, conservatief |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.