01-12-07

Dorp in Bayern verliest heiligenstatus

maria
grootbeeld
Fotobron: Focus

Het mariabeeld in Heroldsbach: heilige tranen... jammer genoeg leidingswater.
Volks geloof

Godsdienst en folklore

Wees gegroet Maria, vol van genade, Heroldsbach is met u...

De ergste ongelovigen in de katholieke kerk zijn de bisschoppen en de paus, aldus de vaste overtuiging van de inwoners van de kleine gemeente Heroldsbach in het noorden Bayern, bestaande uit vier dorpjes. God zal hen straffen, is hun wraak. Wat is daar aan de hand?

Op 9 oktober 1949 verklaarden zeven speelden kinderen dat zij plots Maria, de "Moeder Gods", zagen. In het zo vrome Bayern moet zo iets maar eenmaal gezegd worden, daar stromen reeds vrouwen samen en vallen op de knieën. Tot wellicht vreugde van de zeven kinderen – of meenden ze het toch ernstig? - kregen ze zoveel aandacht, dat zij haast elke volgende dag van nog meer visioenen spraken. Ongelooflijk. De "heilig maagd" was dan toch echt verschenen in Thurn, een van de vier dorpjes van Heroldsbach. Het nieuws ging rond in heel Bayern en mensen stroomden toe. Er werd een "genadekapel" gebouwd. Stel je voor... Heroldsbach zou het Duitse Lourdes worden. Snuggere handelaars richtten weldra stalletjes op met de meest vindingrijke prularia. Ondernemingslustige kerels zullen wellicht reeds aan de bouw van hotels gedacht hebben. En de kinderen... die bleven bij hun verklaringen. Zij zagen elke dag de "heilig maagd" terug, elke dag... drie jaren lang! De heilige kinderen van Thorn.... Maar een kind is steeds een kind en groeit dus op. Eens in de puberjaren gaan de interesses elders heen en zo verwaterde het verschijnen van de heilige maagd. Of zouden die zeven sloebers door hun puberjaren zo stout geworden zijn, dat ze het ware geloof lieten vallen? Na ja, de heilige maagd capituleerde dan maar en trok weg uit Heroldsbach.

De plaats bleef echter een aantrekkingspool. Het duurde tot 1998, eer het bisdom (Bamberg) stelling nam en uiteindelijk de verschijningen niet aanvaardde. De plaats Thurn werd hooguit erkend als een bijzondere gebedsplaats. Arme inwoners... daar gingen na zovele decennia hun dromen.

Voor enige jaren gebeurde dan toch, wat alleen een vrome gelovige voor waar kan nemen: er gebeurde opnieuw een wonder in Heroldsbach. Op een blauwe maandag hingen plots tranen aan een beeldje van Jesus in de genadekapel. Zie je wel! Maar een nuchtere pater vond in een vuilbak niet ver daarvan, spuitjes.... Tja, nu zijn zelfs de patertjes zo ongelovig, zullen de vrome vrouwen geklaagd hebben en deemoedig geknield hebben voor het Jesusbeeldje en duizend gebeden gepreveld hebben om vergiffenis te vragen voor die stoute pater die spuitjes vond.

ROND DIT THEMA
Gebedsoord   in Heroldsbach

Heroldsbach   dorp van hemelse genade

 Het wonder   fotoreeks
In februari dit jaar, gebeurde voor de derde maal een wonder in Heroldsbach: er hingen tranen op de wangen van het Mariabeeld in de genadekapel. Derde maal , goede maal. Heroldsbach is blijkbaar de rechtstreekse poort naar het paradijs van gouden lepeltjes. Van overal stroomden de gelovigen toe. In heel het dorp hoorde je geen roddels meer, geen gekeuvel meer, enkel nog weesgegroetjes en aktes van berouw. Maanden lang bleef de genade stromen en stromen over Heroldsbach. Ooh lieve heer, wat heb je Bayern toch tot allerheiligste land verheven: wij hebben de paus en hier in Heroldsbach...

Maar gisteren vrijdag 30 november 2007, kwam het duivelse oordeel uit het Vaticaan. Het werd medegedeeld door de bisschop van Bamberg: de onderzochte tranen zijn niets anders dan... leidingswater! Hoed u voor valse profeten, zullen de vrome vrouwtjes in Heroldsbach nu klagen , de duivel heeft de paus en de bisschoppen te pakken. Of hoe godsdienst tot folklore kan worden....

09:20 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verschijningen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.