30-11-07

Toerisme: de stad Suhl

suhl
grootbeeld
 

De stad Suhl moest in de DDR-tijd een centrum van 'vreugde' worden...
Toerisme

Suhl, stad van de vreugde

De stad Suhl, een eeuwenoud ijzerertscentrum in het Thüringer Wald, werd onder het communisme van de DDR een modelstad qua stedenbouw.

Heeft u al ooit gehoord van de stad Suhl? Neen? En toch is deze stad vrij bekend omwille van de wapenbouw. Suhler sportwapens zijn zeer gegeerd. De stad ligt in het Thüringer Wald, omgeven door bergen met hoogtes tussen 700 en 1000 m hoogte. Een prachtige bosrijke omgeving schept er in de winter een sprookjesachtig decor.

De stad ligt ten vanuit België gezien een heel eind ten oosten van Kassel. Als u de autosnelweg neemt naar het oosten, dan kan u ter hoogte van Erfurt een gewone baan zuidwaarts nemen en het Thüringer Wald intrekken. Eeuwen en eeuwen lag de stad in het teken van de ijzerertsontginningen. Dat was en is nog steeds (in veel mindere mate tegenwoordig) de belangrijkste bron van inkomsten. Er woonden nooit veel mensen in deze stad. In de laatste eeuwen schommelde de bevolking steeds rond een 20.000 mensen, meestal werkzaam in de mijnbouw en verwerking van ijzer.

Echte uitzonderlijke historische gebouwen kan u er niet vinden. Jammer misschien. De reden ligt in het feit dat de stad midden in het Thüringer Wald nooit een aantrekkingskracht is geweest voor de adel. Hertogen en vorsten zijn vaak verantwoordelijk voor prachtige historische gebouwen, maar naar Suhl kwam eenvoudig geen hertog of vorst. Het bleef door de eeuwen een echte arbeidersgemeenschap. Pas op, de St- Marienkirche mag er zijn. Aan de buitenkant is zij niets speciaals, maar de binnearchitectuur is ronduit prachtig, haast zuivere rococo.

ROND DIT THEMA
Suhl   ruime informatie

Congress Centrum Suhl   cultureeel centrum

Is er dan buiten de aantrekkelijke natuur niets te beleven? Toch wel. De stad werd in de tijd van de DDR uitgekozen om een modelstad te worden van socialistische samenleving. Wat houdt dat in? Eenvoudig weg: zoveel mogelijk mensen doen wonen op een beperkte oppervlakte in blokkendozen: appartemenstsgebouwen aan de lopende band, monotoon en door-triest. Zo zou u wel denken, maar dat is nu eens niet het geval. Het unieke aan Suhl is de grote verscheidenheid aan alles behalve monotone blokkendozen en de hoogte ervan. Alle blokkendozen samen staan rond een centraal gebouwde supermarkt en ernaast en al even prachtig gebouwd cultureel centrum: het Congress centrum Suhl. Het geheel moest een "Stad van vreugde" worden. Om die socialistische urbanisatie mogelijk te maken werden in de jaren zestig en zeventig waardevolle historische gebouwen tot op de grond gelijk gemaakt, jammer. Sinds die nieuwe urbanisatie is het bewonersaantal van de stad haast verdrievoudigd, van een 20.000 naar 56.000 inwoers in 1988. Een jaar later werd het einde van de DDR ingeluid en begon een echte exodus. Nu 2007 wonen er nog slechts een goede 40.000 mensen en de tendens om weg te trekken houdt nog lang niet op. Vele merkwaardige blokkendozen zijn intussen reeds afgebouwd wegens leegstand...

Suhl is steeds een belangrijk cultureel centrum geweest. Veel dankt de stad aan de orgelbouw. Die was zo belangrijk dat onder andere Johann Sebastian Bach er langere tijd verbleef en vele van zijn zonen zijn in Suhl muzikaal opgevoed. Tegenwoordig is Suhl ook de stad van een van de bekendste knapenkoren van Duitsland, het Suhler Knabenchor.

16:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: toerisme |  Facebook |

Commentaren

Suhl Een paar jaar geleden zijn we in Suhl geweest en inderdaad buiten het wapenmuseum is er niet zoveel te beleven.Als men vanaf de B247 naar het centrum wil ziet men inderdaad als eerste deze moderne blokken. Verderop komt men dan in het oude Suhl met de markt waarop één enkele winkelstraat uitgeeft. Op het einde van deze winkelstraat is er een kerk en dat was het dan.De omgeving van Suhl met het "Thüringer Wald" is natuurlijk fantastisch en meer dan een bezoek waard.

PS.: De vraag van de dag is deze keer bijzonder moeilijk. Ik ben eens benieuwd of iemand ze juist heeft, ik moet passen.

Gepost door: Andre | 30-11-07

De commentaren zijn gesloten.