30-11-07

Duitslands buitenlandse politiek

koch
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Roland Koch, een boegbeeld in de CDU, verdedigt de manke buitenlandse politiek van de kanselier (eveneens CDU)
Buitenlandse politiek

Koorddansen, noodzaak voor exportland

Kanselier Angela Merkel is zeer onvoorzichtig geweest in het ontvangen van de Dalai Lama. De Duitse economie kan er onder lijden. Maar van verzoening met China is geen sprake. Daardoor neemt de spanning tussen SPD en CDU-CSU (beiden regerend op bondsniveau) gevaarlijk toe.

Buitenlandse politiek is koorddansen. In verschillende landen heersen verschillende culturen en heersen niet zelden ook verschillende politieke inzichten. Dat maakt relaties met het buitenland uiterst moeilijk. Maar die relaties zijn een noodzaak voor de economie, vooral in deze tijd van globalisering en zeker in een land dat leeft van de export, Duitsland namelijk. Duitsland is immers reeds jaren de wereldkampioen in export.

Nu heeft kanselier Angela Merkel sinds haar aantreden als regeringshoofd de accenten in de buitenlandse politiek duidelijk verlegd. Er is een veel grotere toenadering dan tevoren ontstaan tot de USA en een grotere afstand genomen tegenover Rusland en China. Op zich kan dat geen kwaad indien de export van het land sterker overhelt naar de USA dan naar Rusland en China. Dat is echter niet het geval. De Duitse bedrijven richten zich in de laatste jaren zeer uitgesproken op de Russische en Chinese markt. Denken we maar aan de opening van een totaal nieuw assemblagefabriek van Volkswagen in Rusland, aan de oprichting van een miljardenzwaar project in Shangai (China) voor de aanleg van een magnetische spoorlijn enzovoort. Wederzijds geeft dat een zeer gunstig effect. In drommen komen Russen naar Duitsland en investeren er, zo ook Chinezen. Bijvoorbeeld ten noorden van Berlijn wordt zowaar een volledig Chinese stad opgericht die een magneet moet worden voor toerisme en handel.

De Duitse bedrijven hebben deze week nog de kanselier opgeroepen om rust te brengen in de relatie met China, maar zij lijkt helemaal niet van plan daarop in te gaan. Zij blijft bij haar afkeuring van de schending der mensenrechten in dat oosters land. Nu is dat op zich wellicht lovenswaardig. De ontvangst van de Dalai Lama in september was en hoogtepunt in de houding van de kanselier tegenover de schending der mensenrechten. Maar door die daad heeft zij zozeer accent gelegt op de afkeuring van de Chinese houding, dat de economie van Duitsland erdoor geschaad wordt. het precaire evenwicht tussen bevordering van de export en verdediging van mensenrechten is zoek.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel
Nu uitte gisteren een belangrijke persoon uit de CDU zich in deze zaak en veroorzaakte een storm bovenop de storm die reeds heerst. De SPD, mederegerend, wil de buitenlandse politiek van Angela Merkel (CDU) niet volgen en zet alles op goede betrekkingen met zowel Rusland als China zonder echter de schending van de mensenrechten te negeren. De CDU schaart zich pal achter de kanselier. Roland Koch, minister-president van Hessen, viel gisteren de SPD frontaal aan. Duitsland heeft geschiedkundig de verplichting om over morele vragen niet te zwijgen, aldus Koch. We hebben geen recht om de economie voor de mensenrechten te plaatsen, voegt hij eraan toe. Dat is uiteraard olie op het vuur. De spanning tussen de regeringspartijen (SPD en CDU-CSU) neemt er gevaarlijk door toe.

De woorden van Roland Koch gaan diep en snijden in de fundamenten van het democratische Duitsland na de oorlog. Inderdaad heeft Duitsland gezien het nazi-verleden, de absolute plicht om morele vragen zeer angstvallig te beantwoorden. En dat doet het land ook. Maar beweren dat de SPD met bondsminister voor Buitenlandse Zaken Franz-Walter Steinmeier amoreel te werk gaat door handelsbetrekkingen met China en Rusland te bevorderen, is nogal straffe kost. Wat doet de CDU? Zij neemt haast onvoorwaardelijk het voortouw voor de USA. Is de politiek van George Bush zo lovenswaardig? Is de US-president het voorbeeld van verdediger der mensenrechten? Arme Roland Koch en arme CDU.

09:34 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mensenrechten, economie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.