28-11-07

Met een gedicht tegen geweld de nacht in

winter
grootbeeld
 

Filip De Winter, in het midden voorovergebogen, voert als rechtsextreme zijn wijze van dialoog
Dichtkunst

Gedicht tegen geweld

Geweld is een van de belangrijkste wapens der kleine garnalen van het neonazisme

Geweld is 'het' kenmerk van de huidige neonazi's, alsof zij van ergens een hogere hand geleid worden zich te gedragen als de bruine hemden, de SA, de stoottroepen van Adolph Hitler. Geweld is reeds decennia het grote wapen van rechts-radicalen in het algemeen om 'hun dialoog' te voeren, zoals op de foto.

Hier een klein maar zeer zinvol gedicht van een anonieme schrijver op een internetforum:

Elend, das keiner kennt
Wut, die in einem steigt
Angst, vor Einsamkeit
Leben, das vergeht
Trauer, die entsteht,
das ist was passiert, wenn nur noch Gewalt regiert

22:02 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: dichtkunst, gedicht |  Facebook |

Commentaren

ARTISTIEK SENSIBILISATIEPROJECT TEGEN GEWELD KUNSTENAARS ENCA CAEN EN MARTIN UVIJN, OMVANGRIJKSTE IN ONS LAND OOIT.
Het was de activistische kunstenaar Enca Caen, die op het idee kwam om 70 gipsen handen (elk voorzien van een letter) te vervaardigen die symbool moesten staan voor het verzet tegen iedere vorm van geweld. Aan de Vlaamse burgemeesters werd gevraagd of ze een gratis hand wilden aanvaarden met als voorwaarde dat ze dan een kunstenaar binnen hun gemeente of stad aanzochten om de hand artistiek te bewerken. Deze bewerkte hand moest dan terug overhandigd worden aan de burgemeester en tentoongesteld worden in het inkomstforum van hun gemeentehuis om zo aan de bevolking te laten zien dat iedere geweldvorm in hun stad of gemeente niet langer welkom is.
Voor de gemeente Merelbeke, tevens ook de woonplaats van Enca Caen werd de hand van een artistiek kleedje voorzien door de gerenommeerde kunstenaar Martin Uvijn.
Martin Uvijn verwierf internationale bekendheid door o.a zijn ontwerp voor de affiche van de jubileumeditie van de Memorial Ivo Van Damme en kreeg reeds talrijke onderscheidingen voor zijn oeuvre.
Om die reden, vroeg de geestelijke vader van het project, Enca Caen, dan ook aan Martin Uvijn of deze de ambassadeursrol van het project op zich wilde nemen, hetgeen hij meteen aanvaarde, aangezien het creëren van het absolute geweldloze universum ook één van de hoofdthema’s in zijn werk is geweest.
Meer nog, de twee sloegen de handen in elkaar en terwijl stuwende kracht en bezieler Enca Caen anoniem maar intens achter de schermen bleef verder werken, om het project rond te krijgen werd zijn ambassadeur Martin Uvijn zowat het gezicht van het project.
Wat weinigen voor mogelijk hielden gebeurde in mei 2008, dan toch toen de burgemeester van Brasschaat besliste om de 70ste hand te aanvaarden. Het project was rond, maar de aanvragen van de burgemeesters om in het project te participeren bleven toestromen.
Het lag zeker niet in de aard van Enca Caen om de burgemeesters die zich nog wilden engageren om iedere geweldvorm van hun grondgebied te bannen te laten in de kou staan en hij vervaardigde extra handen om de ketting tegen geweld nog te verlengen en indrukwekkender te maken met als uiterste datum 1 september 2008.
Ondertussen is dit sensibiliseringsproject met zijn 85 steden en gemeenten het omvangrijkste in zijn soort geworden die ons lans land ooit gekend heeft.
Volgend jaar van 11 tot 26 april zullen alle handen dan in de Lakenhalle van de vredesstad Ieper samen een imposante installatie (ketting) vormen die een duidelijk statement moet zijn, tegen iedere geweldvorm, gedragen door 85 steden en gemeenten. Het wil iedereen aansporen om niet onverschillig door het leven te gaan en ook in zijn eigen omgeving zich in te zetten voor een geweldloze samenleving.
Doelstelling
Sensibilisatie is het synoniem voor bewustmaking, en de hoofdprioriteit van dit project is te voorkomen dat onze samenleving niet blind word voor geweld, want dit zou betekenen dat de maatschappij geweld als aanvaardbaar beschouwd, hetgeen voor ieder onder ons onoverzichtelijke gevolgen zou hebben.
Doordat het project verspreid is over 85 gemeenten en steden in gans Vlaanderen is het niet alleen het omvangrijkste en grootste sensibilisatieproject tegen iedere geweldvorm die ons land ooit gekend heeft maar ook het project die het dichtst bij de burger staat omdat die er bij ieder bezoek aan zijn gemeentehuis direkt mee geconfronteerd word.
Het peterschap is aanvaard door VLD-voorzitter Bart Somers, het meterschap door SP-voorzitster Caroline Genez en mede-ambassadrice is Groen-voorztster Mieke Vogels. Het co-meterschap is aangeboden aan CD&V-voorzitster Marianne Thijsen. Zo blijft het project trouw aan zijn ideologie zowel politiek als religieus neutraal te blijven.
Naast aan ieder van deze bovenstaande is ook een "special hand" aangeboden aan de vzw Zinloos Geweld hetgeen deze trouwens ook aanvaard heeft. Bij dit beeld voeren de vlinder en de hand een vreedzame dialoog door als het ware in elkaar te versmelten.
Het is ook de bedoeling van het project binnen de politieke wereld een dialoog op gang te brengen om geweld te voorkomen.
Eén van de resultaten kan zich perfect situeren binnen het onderwijs door de jeugd te wijzen op de voordelen en het nut van een geweldloze communicatie en eventueel ook dit "geweldloos met elkaar omgaan" te ondersteunen en dit zelfs op te nemen in het lessenpakket.
In tegenstelling tot de meeste projecten, wil dit project sensibiliseren tegen iedere geweldvorm die de media nooit haalt, maar toch repetitief plaats vind, onderhuids in de maatschappij aanwezig is en een massa ellende veroorzaakt.
De initiatiefnemers zeggen dat ze er wel degelijk van bewust zijn dat ze zichzelf een rad voor de ogen zouden draaien moesten ze met hun project alle geweld uit de wereld moesten kunnen helpen maar als er niemand iets doet gebeurd er ook niets en de geschiedenis heeft uitgewezen dat sensibilisatie daarin steeds de eerste stap is die kan leiden naar daadwerkelijke initiatieven.
Ook één van de doelstellingen van dit project is de lat naar de hulpverlening voor geweldslachtoffers lager te leggen. Het is de intentie dat slachtoffers met dit project het gevoel krijgen dat ze niet alleen staan, dat er naar hen geluisterd word, maar ook dat ze zelf een stem krijgen, waardoor hun positie sterker word. Daarvoor zijn ook een efficiëntere hulpverlening en opvangmogelijkheden noodzakelijk. En juist daar zijn de politici aan zet om dit alles uit te breiden.
Meer info: http://www.martinuvijn.be/start.htm
LIJST VAN DE DEELNEMENDE STEDEN EN GEMEENTEN
Ieper, Sint-Truiden, Izegem, Kasterlee, Merelbeke, Melle, Gent, Eeklo, Zottegem, Heers, Kapelle-Op-Den-Bos, Gistel, Rotselaar, Kuurne, Arendonk, Geel, Lierde, Borgloon, Geraardsbergen, Opwijk, Kruibeke, Niel, Blankenberge, Tielt, Gavere, Dendermonde, Dilbeek, Lo-Reninge, Gingelom, Spiere-Helkijn, Grimbergen, Tongeren, Waasmunster, Zemst, Staden, Wortegem-Petegem, Geetbets, Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Deinze, Zwalm, Linter, Waarschoot, Oudenburg, Meise, Oosterzele, Stekene, Peer, Kaprijke, Galmaarden, Nazareth, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren, Wetteren, Bredene, Oostkamp, Assenede, Putte, Laarne, Kinrooi, Hamme, Torhout, Tielt-Winge, Sint-Niklaas, Zelzate, Ternat, Sint-Amands, Herselt, , Heusden-Zolder, Brasschaat, Lichtervelde, Mechelen, Bornem, Harelbeke, Lede, Zonnebeke Jabbeke, Kapellen,Wervik, Oostende, Temse, Mortsel, Zwijndrecht, Moorslede en Middelkerke.

Gepost door: Enca Caen | 01-11-08

Versmelting 4 gewesten Betreft unieke samenwerking project "versmelting van de 4 gewesten"

Als kunstenaar ben ik op zoek naar een samenwerking om een nieuw anti-geweld symbool te creëren in chocolade. De hand van Vlaanderen in chocolade (mal) bestaat reeds. Een kunstenaar uit Wallonië (Marcel Taton) heeft reeds interesse dit idee te ondersteunen en momenteel zoek ik nog een Brussels kunstenaar en een kunstenaar uit de Oost-kantons om een identieke creatie te maken van de Vlaamse hand maar met de symbolen van hun gewest.

Deze 4 chocoladen handen worden samengebracht te (chocoladestad??) om te versmelten onder een warmtebron naar een nieuwe creatie.
De nieuwe creatie zou bestaan uit de visie van de 4 gewestkunstenaars over een nieuw antigeweld symbool voor België in chocolade. Een mal van deze nieuwe creatie wordt gemaakt en onder de handen geplaatst ten einde de versmelting van de 4 gewesthanden op te vangen.
Hoe deze creatie van de kunstenaars over de versmelting van de 4 gewesten er zal uitzien? blijft voor ons allen tot het bereikte een spannend moment.

Alvast is mijn doelstelling niet de creatie van een nieuw België maar een streven naar meer "Eenheid in onafhankelijkheid" voor een geweldloze toekomst.

Indien er interresse zou bestaan in dit uniek project samen te werken, mag u altijd contact op nemen voor een verkennend gesprek. Een eventuele samenwerking met Ter groene poorte kan ook. Ander voorstel altijd welkom.

Met vriendelijke groeten Enca Caen,
Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

(In bijlage de foto's van Vlaanderen in CHOCOLADE. De hand meet 62 cm hoogte en 33 cm breedte gemeten van buitenzijde pink naar duim).


Gepost door: Enca Caen | 21-08-09

De commentaren zijn gesloten.