28-11-07

De Wagner-dynastie

wagner

Gudrun Wagner, echtgenote van de kleinzoon van Richard Wagner en kunstleidster van de bayreuther Festspiele (athans achter de schermen).
Muziek

Gudrun Wagner overleden

Gudrun Wagner, de echtgenote van Wolfgang Wagner en leidster van de Bayreuther Festspiele achter de schermen, is vanmorgen overleden. Daardoor staat de opvolging van Wolfgang Wagner als leider der meest prestigieuse Festspiele ter wereld open, een opvolging die steeds binnen de familie van componist Richard Wagner (1813-1883) bleef.

De Bayreuther Festspiele... dan denkt elke kenner aan het grootste monument in de Duitse muziekgeschiedenis en hedendaagse Wagner-muziekuitvoering. Jaarlijks hebben de Festspiele plaats en worden werken van de componist Richard Wagner opgevoerd, werken waarin de oude Germaanse mythologie een belangrijke rol speelt. Wie dergelijke opvoeringen wil meemaken, moet meestal jaren tevoren een plaatsje reserveren. Van overal ter wereld kandideren dan ook toeschouwers voor een plaats, die elk jaar zorgvuldig toegekend wordt op basis: wie eerst inschrijft, die heeft voorrang. Niet zelden moet men drie jaren en langer wachten, eer men groen licht krijgt uit Bayreuth. Wil u dan ook een uitvoering meemaken, schrijf zo snel mogelijk in, om misschien binnen twee of drie jaar aan de beurt te kunnen komen. Wees echter niet ontgoocheld als u nog enkele jaren langer moet wachten.

De organisatie van de Festspiele ligt op kunstvlak in de vast handen van de familie Wagner. Richard Wagner was met de Festspiele begonnen. Hij liet voor zijn composities een eigen operagebouw bouwen, aangepast aan zijn normen. Zijn zoon Siegfried nam de kunstleiding over en na hem was de kleinzoon van Richard aan de beurt: Wolfgang Wagner. Deze is nu 88 jaar oud en is nog steeds de kunstleider.

ROND DIT THEMA
Bayreuther Festspiele   reservatiemogelijkheid

Richard Wagner   reeks postings op deze blog
Wolfgang Wagner heeft geen mannelijke opvolger en daardoor komt de kunstleiding van de Festspeiele in het gevaar. opvolging die steeds vanuit een conservatieve gedachte aan de mannelijke lijn voorbehouden was. De beheerraad heeft dan ook jaren terug voorgesteld om Eva Wagner, de nu 62-jaige dochter van Wolfgang uit zij eerste huwelijk, aan te stellen. Maar Wolfgang kon het daar niet mee eens worden. In 1976 huwde hij een tweede maal met Gudrun, zijn secretaresse (!). Verhoopte hij een zoon? Zij hadden echter slechts één kind, ook een dochter, Katharina Wagner. Deze is nu 29 jaar oud. Tegelijk met zijn laatste huwelijk stelde Wolfgang steeds voor om zijn echtgenote Gudrun als opvolgster van hem aan te duiden. De beheerraad is daar echter nooit op ingegaan.

Nochtans leidt Gudrun Wagner reeds jaren de eigenlijke kunstleiding, gezien Wolfgang al te oud geworden is. Haar leiding wordt trouwens door kenners zeer gesmaakt en het zag ernaar uit dat zij inderdaad de opvolgster zou worden, eens Wolfgang zou overlijden.

Vanmorgen echter meldde Wolfgang Wagner het plotse overlijden van Gudrun in de loop van de voorbije nacht. Zij was slecht 68 jaar oud. Door dat overlijden zou nu de jongste dochter Katharina Wagner de hoogste kansen krijgen om de wel meest beroemde Festspiele ter wereld te mogen leiden.

14:58 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: richard wagner |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.