27-11-07

Annapolis is op voorhand reeds een flop

israel
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Ehud Olmert uit Israel (links) en George Bush (rechts) lijken de conferentie van Annapolis wel te beschouwen als een verkwikkend tussendoortje.
Internationale politiek

Franz-Walter Steinmeier en muren

Annapolis moet de conferentie der oplossing voor het conflict Israel-Palestina worden. Vele ministers voor Buitenlandse Zaken zetten er zich voor in, maar botsen op de muur George Bush-Ehud Olmert.

Franz-Walter Steinmeier. Duits bondsminister voor Buitenlandse Zaken, botst van de ene muur tegen de andere. Net als zijn Amerikaanse collega Condoleeza Rice probeert hij oplossingen te zoeken voor wereldconflicten. De inzet is immers groot. Het bedrijfsleven heeft alleen maar een gunstige bodem als er vrede heerst. Dat is trouwens de schreeuw in deze dagen van de Duitse ondernemers naar kanselier Angela Merkel toe in verband met het conflict tussen Duitsland en China. De DBI, Duitse bond van de industrie, heeft gisteren nog een dringende appel gericht aan de kanselier om onmiddellijk eens werk te maken door de golven glad te strijken en China een gunstig teken te geven, maar de kanselier beweegt niet. Het conflict was in september ontstaan nadat de kanselier de Dalai Lama van Tibet had ontvangen, wat China als een afkeuring van zijn politiek beschouwt. Franz-Walter Steinmeier probeert in deze zaak alles, botst echter op de muur Angela Merkel.

Hetzelfde zien we met de grote wereldconflicten. De EU en uiteraard ook Duitsland heeft er interesse bij, dat de strijd tussen Israel en de Palestijnen eindelijk eens opgelost wordt. Ook de strijd tussen de USA en Iran staat hoog op de agenda van onze minister voor Buitenlandse Zaken. Maar in beide dossiers doet voornamelijk George Bush weinig of niets. Het lijkt er sterk op dat hij helemaal geen oplossingen wil. Dat blijkt weer zeer duidelijk met de conferentie voor het Nabije Oosten die vanaf vandaag loopt in Annapolis in de USA.

Dergelijke vergadering als Annapolis kan werkelijk vrede brengen in het Nabije-Oosten. De twee-staten-oplossing voor Israel en de Palestijnen is ideaal. En voor de EU en Duitsland is het een springplank naar een vruchtbare economische samenwerking met zowel Israel en de Palestijnen. De wereld in het algemeen kan er enorm aan winnen. Maar wat zien we?

Een internationaal probleem wordt - althans tegenwoordig – opgelost door een vergadering van de betrokken regeringsleiders. Daartoe worden steeds 'sherpa's' aangesteld. Dat zijn topdiplomaten die de agenda van dergelijke vergadering voorbereiden en reeds tot conclusies komen, die dan enkel nog moeten bijgeschaafd worden en overeengekomen op de uiteindelijke samenkomst van de regeringsleiders. Zo gaat het steeds. maar...

ROND DIT THEMA
Annapolis   een gesprek erover tussen Der Speigel en een vooraanstaand politoloog
De zo belangrijke samenkomst van Annapolis vandaag is helemaal niet voorbereid door sherpa's. Er bestaat zelfs geen enkel punt op papier. De samenkomst is daardoor op voorhand bepaald om te mislukken. Dat blijkt trouwens ook uit de grote hoeveelheid regeringsleiders dat er aanwezig zal zijn. Om tot echte oplossingen te komen, is het van belang dat in een beperkte kring van regeringsleiders intens gezocht wordt om de oplossingen van de sherpa's door elkeen te doen aanvaarden. Een massa-groep van regeringsleiders kan niet naar een oplossing leiden. Wat is de zin van 40 regeringsleiders om dat hekele punt van Israel-Palestina op te lossen? Om maar een voorbeeld te geven: had men alle problemen na het einde van de Tweede Wereldoorlog kunnen oplossen door een conferentie van Potsdam waarbij 100 tot 200 regeringsleiders onder elkaar keuvelen? Neen.. neen en neen.

Jammer voor hen die het economische nut van oplossingen in wereldconflicten zien, zoals onder andere voor onze minister voor Buitenlandse Zaken, die Syrië tegen de wil van Bush naar Annapolis lokte. Het wordt vandaag een fotosessie in Annapolis, niets meer....

En waarom niets meer? Wil George Bush. oplossingen in het conflict Israel-Palestijnen?Is het niet zo, dat Israel zelf geen oplossing wil, gezien de kern van de oplossing – Jerusalem – onoplosbaar is? Wil Israel niets meer dan eindeloze gesprekken waarbij de wapens zwijgen, eerder dat dan tot de kern van de zaak te komen? En wil George Bush niets anders dan de Arabische staten vriendelijk te zijn in het vooruitzicht van zijn 'oorlog' tegen Iran?

Arme ministers voor Buitenlandse zaken: van de ene muur der huichelarij op de andere botsen...

09:05 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.