26-11-07

Duits voetbal: een eerste balans

hsv
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Huub Stevens haalt successen met HSV Hamburg, toch gaat hij.
Voetbal

Balans na 14 speeldagen

Bijna gaat het voetbal in winteronderbreking en worden al weer gretig balansen opgemaakt. Hoe zit het met het Duitse voetbal? Een voorzichtige kijk...

Duitse voetbalploegen in de eerste Bundesliga doen het gewoonlijk goed als ze geld hebben voor sterspelers. Dat is trouwens overal ter wereld zo. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bayern München, Werder Bremen en HSV Hamburg bovenaan de tabellen staan. Maar de regel dat geld hebben en sterspelers kunnen uitspelen een garantie zijn om een Europe-plaats te bekomen is lang niet zo evident. Een markant voorbeeld in Duitsland is BVB, Borussia Dortmund. De club pocht erop een van de weinige voetbalploegen in Europa te zijn die beursgenoteerd zijn. Dat zou kunnen wijzen op rijkelijke inkomsten en een zee aan sterspelers. Maar zelfs met een Sebastian Kehl en Christian Wörns haalt de ploeg geen toppen, verre van. Reeds vijf speeldagen hoopt men op drie punten, maar het blijft steeds bij 0 of slechts 1 puntje. De topploeg staat nu onderaan op nauwelijks een stapje van de degradatieplaatsen.

ROND DIT THEMA
DFB   Duitse voetbalbond

FIFA   loting WK2010
Uiteraard wordt bij slechte resultaten gedacht aan een trainerswissel. Bij BVB zal dat zo goed als zeker aan de orde komen. De ploeg kan toch niet gaan degraderen. Stel je voor: een beursgenoteerde voetbalploeg die degradeert.... Na ja, het is nog te vroeg om besluiten te trekken. Er resteren nog 20 speeldagen, dan kan er veel, heel veel, gebeuren. Een trainerswissel verwacht men geenszins bij een ploeg die het uitstekend doet. Zo denken we bijvoorbeeld aan HSV Hamburg. Na 14 speeldagen deelt ze de tweede plaats in de tabellen met Werder Bremen en op slecht een puntje van Bayern München. Maar... de trainer gaat! Hoe? Neen, neen, niet omdat het slecht gaat met HSV. Huub Stevens wil een verandering in zijn leven en heeft aangekondigd dat hij HSV als trainer wil verlaten. De Nederlander heeft het Duitse voetbal ware geschenken gegeven in het verleden. Denken we maar aan zijn job bij Schalke 04. Die ploeg haalde toppen onder de deskundige hulp van Stevens. Maar ja, nu gaat hij, hoewel HSV alles doet om hem te houden.

Toch nog even vermelden dat in het Duitse voetbal hetzelfde voorkomt als niet zo lang geleden met Zulte-Waregem in het Belgische voetbal. Op recordtijd in de hoogste voetbalklasse komen en dan toppen scoren. Dat is dit seizoen weggelegd voor Karlsruhe SC. Deze ploeg is dit seizoen opgestegen en staat na 14 speeldagen reeds op de vierde plaats. Zal zij het vol kunnen houden tot op het seizoenseinde en zo een Europese plaats behalen? Wie weet....

En dan rest er nog de FIFA waar gisteren de ploegen uitgeloot werden voor het WK2010. Duitsland werd echt in de watjes gelegd. Hooguit Rusland is een ernstige tegenspeler in de voorronde. Pech echter voor België dat zal moeten knokken in zijn ploeg om op te botsen tegen Spanje en Turkije, of zal Belgi&euuml; het deze keer toch doen? Nederland zit goed en heeft mogelijk alleen maar aan Schotland een echt probleem. Het zou mooi ziin om de drie landen Duitsland, België, en Nederland naar Zuid-Afrika te zien trekken in 2010. Toi,toi, toi!

08:45 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal, wk2010 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.