26-11-07

Donderslag: Ferdinand Piëch in gerechtelijke molen

piech
grootbeeld
Fotobron: FAZ

Ferdinand Piëch... gevaren kunnen zijn levensdoel doorkruisen.
Volkswagen

Ferdinand Piëch in gevaar

Een affaire van geldverspilling voor lustreizen van managers bij VW kan een groot gevaar betekenen voor de levensdroom van Ferdinand Piëch. Een bijzonder moeilijk chicane zal hij nu moeten nemen.

Wat kan het leven toch mooi zijn, gezien vanuit de bril van Ferdinand Piëch. Deze man kent u ondertussen wel. Hij kwam uitvoerig aan het licht in de reeks "Band Volkswagen-Porsche". Hij is de grote man achter de overnameplannen van Porsche, dat op Volkswagen jaagt. Hij is tevens de meest gehaaide manager in heel Duitsland, een schrik voor elkeen. Hij maakte er een lebenswerk van om het werk van zijn grootvader Ferdinand Porsche af te werken; de overname van Volkswagen is zijn levensdoel. Zijn grootvader begon – naast het succesvolle Porsche-bedrijf – met de bouw van de VW-kever die een wereldsucces zonder voorgaande werd.

Ferdinand Piëch mag al de gehaaiste manager van Duitsland zijn en kapitaal hebben waarvan men zich nauwelijks een voorstelling kan maken, maar hij is een zeer oprecht man. Hard, onverbiddelijk raast hij naar zijn levensdoel als in een renwagen. Maar een scheve schaats rijden hoort niet tot zijn stijl. De meedogenloze is een uiterst voorzichtige. Hij weet immers ook, dat slechts een kleine uitschuiver in een iets of wat illegaal poortje de weg naar zijn doel zou kunnen blokkeren. Tja, eigenlijk siert hem die correctheid.

Lustreizen op kosten van Volkswagen door managers

ROND DIT THEMA
Reeks Volkswagen-Porsche   uitbvoerige details over Ferdiand Piëch

Betreffend artikel   in Der Spiegel

Betreffend artikel   in Financial Times Deutschland

Betreffend artikel   in Frankfurter Allgemeine Zeitung

VW is echter in de laatste jaren in een gerechtelijke molen geraakt. Daar had naar alle waarschijnlijk Ferdinand Piëch niets mee te maken. Het gaat om geldverspilling op grote, zeer grote schaal. Vooral de hogere managers van de personeelsleiding hebben zich in de voorbije jaren rijkelijk laten versieren door allerlei schoonheden uit het rode-licht-milieu van megapolen overal ter wereld. Het gaat hier om een verspilling van miljoenen en miljoenen op kosten van Volkswagen, op kosten aldus ook van de deelstaat Niedersachen (die tot nu toe nog steeds eigenaar is van Volkswagen). Die lustreizen worden in deze dagen behandeld voor het gerechtshof van Braunschweig.

Twee topmanagers, de voorzitter van een bedrijfsraad van VW en een personeelsmanager, zijn de hoofdbeschuldigden. Zij riskeren heel wat en er liggen knalharde bewijzen op tafel. Nu speelden die peperdure lustreizen zich af tijdens het voorzittersschap van Ferdinand Piëch (1993-2002) . Hij zou als voorzitter nooit daarvan geweten hebben, wat in een constellatie als Volkswagen best mogelijk is. Piëch die actief is als voorzitter van heel wat raden in heel wat bedrijven in Duitsland kan zich niet in details bezig gaan houden met de weg die een aantal miljoenen aflegt. Hij had en heeft andere kopzorgen en vertrouwt als een goede vader op de bekwaamheid van zijn ondermanagers om 'details' in een bedrijf op te volgen.

In het nauw gedreven managers proberen Piëch erbij te betrekken

Maar... de twee hoofdverdachtigen werden op de eerste procesdag zo in het nauw gedreven, dat ze er een vuile broek aan riskeren. Daarom gingen vandaag de verdedigers van hen over tot de "noodrem". Plots, als uit het niets, komen ze af met duistere bewijzen, dat voorzitter Ferdinand Piëch op de hoogte was van die lustreizen en de kapitaalstroom daartoe. Dat was vandaag een donderslag bij heldere hemel! De staatsprocureur moet nu getuigen oproepen uit de onmiddellijk nabijheid van Piëch om deze beschuldigingen na te gaan. Daardoor komt Piëch in een gerechtelijke molen terecht. En dat kan heel gevaarlijk worden voor zijn illuster toekomstplan om Volkswagen over te nemen. Kan u geloven dat alle Duitse media er bol van staan vandaag? Dit verhaal wordt met quasi zekerheid vervolgd...

15:07 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: volkswagen, porsche |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.