26-11-07

Bayern, het land van de koppensnellers

bruno
grootbeeld
Fotobron: FAZ

Bruno, de lieve bruine beer was tot 'bedreiging voor de mens' verklaard
Natuur

Bruno wordt museumstuk

Bruno de beer, in Bayern neergeschoten in juni 2006, wordt tentoongesteld...

Weet u het nog... Bruno de beer in Bayern? De jonge bruine beer was geboren in Trentino in Italië. Maar zodra hij in zijn puberteitsjaren kwam, had hij lust om er op zijn eentje op uit te trekken. Hij stak in mei 2006 de Alpen over via Tirol en kwam in Bayern terecht en zag er heel veel vreemde gedrochten. De onervaren kerel wist niet dat die vreemd rechtop lopende beesten – men noemt hen mensen – onberekenbaar waren. Dood onschuldig zocht hij zijn voeding, hazen uit de wildernis, misschien ook wel hier en daar een marmotje uit de Alpen. In Bayern echter vond hij lekker zacht vlees: konijnen op een hoeve en schapen. Lecker!

Maar dan kwamen die rechtop lopende beesten tegen hem in opstand. Er zijn daar in Bayern immers dergelijke gedrochten die met rieken aanvallen. Ach, zal Bruno gedacht hebben, dat zijn u eens echte "Angsthaase" die nog eens niet met de blote vuist durven afkomen. Hij koos dan maar het hazenpad, het lekkere zachte vlees met tegenzin achterlatend. Ondertussen hadden die gedrochten met rieken hun kuddeleiders gewaarschuwd. En die beesten kwamen met lange stokken waaruit met een luide scheet kleine keuteltjes afgeschoten werden. De arme kerel, hij kreeg zulke keutel door het lijf en stierf....

ROND DIT THEMA
Bruno de beer   ruime informatie
Bruno was niet meer. Op bevel van de Bayerse regering was hij neergeschoten nadat hij officieel als "bedreiging voor de mens" werd verklaard. Het neerschieten lokte een storm van protest uit. Het was geleden van 1835 dat nog een bruine beer in Duitsland gesignaleerd was. Ook die moest het bekopen met een dodelijk schot en ook in... jawel, in Bayern.

Nu heeft de Bayerse regering definitief besloten om Bruno tentoon te stellen in het museum voor mens en natuur in het Schloss Nymphenberg in München. Wijst dit op het primitieve karakter van Bayern, waar zoals bij de 'wilden' een trofee op de grote verzamelplaats tentoongesteld wordt?

21:19 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beer |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.