23-11-07

Knettergekke komeet aan de hemel

komeet
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Komeet 17P/Holmes is momenteel slechts te zien met het blote oog als een kleine ster, hoog boven de kerktoren op de foto. Hij wordt echter elke dag groter en groter.
Komeet

Komeet 17P/Holmes zorgt voor spektakel

De ijsklomp 17P/Holmes lijkt zich op te blazen tot een ongezien spektakel aan de hemel, mogelijk reeds vanaf de komende dagen. Op het einde van het jaar zou hij driemaal groter dan de maan kunnen lijken.

Er is een vreemde kerel actief in het zonnestelsel, komeet 17P/Holmes. Een komeet legt steeds een elliptische baan af rond de zon. Hoe dichter dergelijke ijsklomp de zon nadert, hoe helderder hij wordt door verdampende watermassa's (naja, sublimerend ijs). Dat maakt een komeet zo mooi want de hele kop (coma) blaast zich dan op en een miljoenen kilometers lange staart van lichtend gas en stof ontstaat.

17P/Holmes is een komeet als een ander, maar toch weer niet. Vooreerst is hij een snelle kerel. In slechts zeven jaren draait hij rond de zon, daar waar vele kometen er heel wat langer over doen. Hij is ook een kerel die graag opvalt. Om de haverklap (dat betekent om de zovele tientallen decennia) lijkt hij te ontploffen, waarbij hij zich opblaast tot in het gekke toe. Men is niet zeker of het om ontploffingen gaat ofwel om botsingen met asteroïden. In ieder geval zorgt de lichtende ijsman voor spektakel. Dit jaar is hij uitzonderlijk exhibitionistisch. In de laatste dagen heeft hij zich opgeblazen tot nu reeds tweemaal de grootte van de zon, tot namelijk 2,7 miljoen kilometer in doorsnede! Hij is dan ook het grootste object in heel het zonnestelsel. En nochtans is de ijsklomp maar enkele kilometers breed. Een gevaar voor de aarde is hij geenszins. Hij spurt doorheen het zonnestelsel op momenteel ongeveer 240 miljoen kilometers van onze blauwe knikker.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   uit Der Spiegel

17P/Holmes   omloopbaan

 17P/Holmes   fotoreeks

 17P/Holmes   informatieve video
Volgens professor Glitscher van het astronomische centrum in Darmstadt zal het ijsje 17P/Holmes nog verder aandikken en kan daardoor op het einde van dit jaar driemaal groter dan de maan aan de hemel te zien zijn. Dat wordt een spektakel dat de mensheid mogelijk nog nooit beleefd heeft. Stel u voor: een lichtbol aan de hemel die driemaal groter lijkt dan de maan, maar vrij wazig overkomt. Het moet iets speciaals zijn. Zullen we met Kerstmis dan eindelijk eens de "ster van Bethlehem" kunnen zien?

komeet
grootbeeld
Fotobron: spaceweather

De komeet 17P/Holmes, te zien bovenaan als een onscherpe maar heldere ster, in deze dagen. Over enkele weken kan hij driemaal groter zijn geworden dan de maan zelf
Die komeet werd het eerst waargenomen door de Brit Edwin Holmes in 1892. Ook toen blies de gekke ijsman zich abnormaal op, echter niet zo opdringerig groot als nu. Hij verkleinde kort nadien in dikte en blies zich alweer op enkele maanden later. Het kan dan ook zijn, dat hij op het einde van het jaar helemaal niet meer te zien is met het blote oog, maar evenzeer kan volgens professor Glitscher de komeet stukken groter lijken dan de maan. Van overal ter wereld volgt men die ijsklomp en verbaast men zich steeds meer en meer. Op dit ogenblik is hij bij zeer helder weer overnacht zichtbaar als een wazig sterretje. Toch nogal straf, nu lijkt hij een wazig sterretje en is toch tweemaal zo groot als de zon, en in nauwelijks enkele dagen of weken zou hij opgeblazen kunnen zijn als leek hij aan de hemel wel tot driemaal de maan, weliswaar als men zijn vergroting contnue doortrekt tot op het einde van het jaar! Maar inderdaad, het gaat snel: halverwege november (nog geen week geleden) was hij zo groot als de zon (en leek een minuscuul sterretje aan de hemel). Nu - enkele dagen later - is hij reeds tweemaal zo groot als de zon... Volgens berekeningen van Amerikaanse waarnemers groeide de doorsnede van de komeet vorige week met 0,5 km per seconde, tendens stijgend.

Tja, gezien het nu ongeveer volle maan is, moeten we nog enkele dagen wachten tot die trawant van de aarde ons het zicht niet meer belemmert. Dan kunnen we waarschijnlijk met open mond dat ijsje aan de hemel zien groeien...

13:38 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: komeet |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.