22-11-07

De prinses die Stoiber ten val bracht, gaat.

pauli
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Een ware jonge prinses van het oerkatholieke Bayern. Kan het mooier weergegeven worden dan met het kruisbeeld achter haar?
Bayerse CSU

Gabriele Pauli gaat

Gabriele Pauli, de frisse, jonge, onschuldige prinses die alleenheerser Edmund Stoiber ten val bracht, valt nu zelf in de put.

Op het einde van 2006 en in het begin van dit jaar leek zich een waar sprookje in Bayern te ontvouwen. Een eenvoudig lid van de CSU-partij bracht de machtige Edmund Stoiber aan het wankelen. Edmund Stoiber was haast zo goed als een alleenheerser in Bayern die de oerconservatieve en oerkatholieke basiswaarden van zijn partij als echte dogma's aan zijn volk opdrong. Met lobbywerk wist hij jaar na jaar de partijtop in het gareel te houden. Tot een eenvoudig meisje als het ware uit het niets op het politieke toneel verscheen en de voorzitter het leven zuur maakte. De stem van de partijbasis voor meer openheid zou het meisje in alle toonaarden laten horen, en succes had het onschuldige kind uit Fürth. De grote baas van Bayern kwam inderdaad aan het wankelen. Stuiptrekkingen ten spijt zag hij zich op 18 januari verplicht om de partij voor te bereiden op zijn afscheid. Dat kwam er dan einde september. De mooie, frisse, jonge onschuldige prinses had gewonnen. Het sprookje van Gabriele Pauli....

Maar beetje bij beetje kwamen details over Gabriele Pauli aan het licht. Het was helemaal geen jong, fris, onschuldig meisje uit 'de provincie'... zij werd geboren in 1957 en studeerde als jonge vrouw af aan de universiteit in haar streek. Studies bedrijfseconomie leverden haar een dokter-titel op. Zij werd lid van de oppermachtige CSU in Bayern en werkte zich vrij snel op. Ambitie is haar drijfveer. Haar motivatie als politica is de progressieve vleugel in een deel van de partijbasis meer zeggenschap te bezorgen. Zij huwde een ander progressief partijlid en werd dra verkozen tot lid van de Landkreis-raad van Fürth. Een Landkreis is te vergelijken met een kanton in België. Drie termijnen na elkaar was ze herkozen in deze raad met steeds met stijgende aanhang.

In 2006 wou ze een doorbraak forceren in haar streven naar meer openheid binnen de CSU. Daarbij nam ze de oerconservatieve voorzitter Edmund Stoiber in het visier, met het gekende resultaat. Velen in de partij voelden zich goed bij de teruggang van Edmund Stoiber, maar konden zich niet vinden in de progressieve tendensen van Gabriele Pauli. Deze tendensen vertolkten zich in al te extreme standpunten. Zo bijvoorbeeld verkondigde Gabriele een nieuwe gezinspolitiek waarbij een huwelijk nog slechts een contractuele band zou zijn voor maximaal zeven jaren. Na die termijn is de band automatisch verbroken, kan echter voor een nieuwe termijn van zeven jaren verlengd worden. Tja, zulk extreem voorbeeld joeg de hele CSU tegen haar in het gareel. Het kwam tot bikkelharde strijd achter de schermen. De oerconservatieve krachten in de partij haalden het en Gabriele Pauli moest bakzeilhalen. Gisteren kwam dan het voorlopige slot: Gabriele Pauli neemt ontslag uit de partij.

ROND DIT THEMA
Gabriele Pauli   haar webpresence

De vijftigjarige zal zich nu bezinnen over haar toekomst. Ogenschijnlijk is haar politieke loopbaan ten einde. Ergens kan men zeggen: wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in. De dynamiek in de vrouw zal haar echter drijven naar een tweede politieke loopbaan. Het is alleen de vraag binnen welke partij. De SPD en de groenen in Bayern, de twee belangrijkste partijen na de CSU, zien het helemaal niet zitten om de al te progressieve Pauli binnen te halen. Slechts kleine partijtjes zouden van haar bekendheid wellicht kunnen profiteren om stemmen te winnen. Maar ook dat is lang niet zeker, want Pauli is al te progressief. Zij is letterlijk een buitenbeentje in het conservatieve Bayern. Nu heeft ze sinds de zomer een nieuwe relatie met een ondernemer uit Trier. Mogelijk geeft dat haar kansen om Bayern te verlaten en elders in Duitsland carrière te maken. Progressieve krachten halen het immers wel in meer Noord-Duitse steden. Zullen we dan ook in de toekomst nog wel een en ander vernemen over dit fris, jong, onschuldige prinsesje?

08:51 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: csu, politiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.