21-11-07

Phishing, en ernstig probleem in Duitsland

phishing
grootbeeld
Fotobron: FTD

Een voorbeeld van phishing: een aangeboden website (vervalst) van de Duitse belastingdienst waar u gevraagd wordt bankkaartgegevens in te vullen om teveel aan belastingen terug te kunnen krijgen
Phishing

Over vissen en incasseren

Htet phishing over internet neemt dramatisch toe in Duitsland, maar ook overal elders. In Duiitsland werd meer dan 14 miljoen Euro op deze wijze gestolen van niets vermoedende internetgebruikers. En het is toch zo eenvoudig te voorkomen, althans in normale omstandigheden.

Vissen is een heerlijke sport. Een lokhaasje uithangen, geduld hebben en vroeg of laat heb je wel beet. Daar hangt dan de grote vis. Werkelijk, een aangenaam tijdverdrijf, behalve als de vislijn een glasvezel is, het lokhaasje een software-pakketje en het water internet... dan is het plezier eraf. Phishing, het laatste nieuw soort sport, gretig beoefend door vooral Russen, Oost-Europeanen en Chinezen.

DAX
7518,42     -111,89
Met perfect nagebootste websites van banken of instellingen die van de klanten private data vragen kan de booswicht u proberen te verleiden. Daartoe krijgt u volledig gratis een klein softwarepakketje. U hoeft er echt niet voor te betalen, echt niet. En u moet zich geen zorgen maken om dat pakketje juist te installeren. Dat doet het automatisch... een service van de booswicht. Het enige dat u gevraagd wordt te doen, is het openen van een aanhangseltje aan een email of het openen van een gedownloadet mp3 of zo. Praktisch niet? Als u dan enkele weken later bemerkt dat uw bankrekening geplunderd is of dat op uw kosten heel wat vreemde aankopen zijn gebeurd... tja, dat kan gebeuren, niet? Daar was de booswicht dan toch niet voor verantwoordelijk, of toch?

Elkeen die een klein beetje hersenen in de pan heeft, installeert een anti-virusprogramma. Deze programma's hebben bijna steeds een software die ook phishing tegenhoudt. Na ja, zulke antivirussoftware met opsporing van phising kost geld, maar heeft u dat er niet voor over? Trouwens, indien u Linux als besturingssysteem van de PC heeft in plaats van Windows, dan beschikt u volledig gratis over dergelijke beschermde software.

ROND DIT THEMA
Phishing in Duitsland   verslag in de Financial Times Deutschland

De BKA, de Duitse criminele politiedienst, meldt dat in de 10 eerste maanden van dit jaar het phishing dramatisch is toegenomen. Er loopt een bekende schade van meer dan 14 miljoen Euro. Gemiddeld werd dit jaar 4500 Euro per slachtoffer gestolen door middel van phishing, de tendens is stijgend. En dan zijn de bevoegde diensten van de BKA ervan overtuigd, dat heel wat phishing niet bekend gegeven wordt. Grote banken zijn uiterst schuw in het bekendmaken van de hoeveelheid gevallen en de grote van de gestolen bedragen. Zij willen immers de naam en faam van hun bank niet schaden door deze bekendmakingen. Het aantal van 14 miljoen Euro schade ligt dan ook naar alle waarschijnlijkheid stukken hoger.

En toch is dat alles te voorkomen: een geschikt beschermend antivirusprogramma met phishing-detectie en vooral... nooit iets abnormaals doen met het ingeven van naam, pincode van een bankkaart en dergelijken. Steeds de raad lezen die elke bank geeft op het window waar u de geldtransactie doorvoert. Dan kan u zo goed als niets gebeuren. Ach ja, en doe niet zoals die nette heer hier in de buurt. Hij heeft een antivirussysteem op zijn PC. Maar hij weigert om elke dag een update down te loaden. "Dat doe ik niet! Dat programma kost me elk jaar x Euro en als ik dan elke dag de aangeboden update download, dan krijg ik op het einde an het jaar een peperdure rekening. Neen, dank u..." De arme man wist niet eens dat updates noodzakelijk zijn voor de werking en totaal kostenloos....

22:12 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: phishing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.