21-11-07

Avataren veroveren Duitse wagens

robot
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

Onderzoekswagen, uitgerust met sensoren en videocamera's bestuderen het rijden op zich. Resultaten helpen het instellen van avataren
Autotechniek

Avataren worden helpende co-piloten

Duitse automerken werken nauw samen met Japanse ter ontwikkeling van avataren die het rijden voor de chauffeur aanzienlijk moeten vergemakkelen.

De zenuwen verliezen achter het stuur... hoe vaak gebeurt het niet. Men zit in een eindeloos traag voortschrijdende ochtendfile, buiten heerst een miezerig druilweertje , binnen in de auto dampen alle ruiten aan als je geen aangepaste ventilatie hebt. En dan wil je op radio een geschikt kanaal vinden voor verkeersinformatie, een seconde onoplettendheid op de baan doet je daarbij op de rempedaal springen, en dan maar verder zoeken op de radio, tegelijk rinkelt jouw GSM met een opgebrachte personeelschef die nite wil begrijpen dat je in de file zit, de DVD-speler spuwt balorige geluiden uit die je horendol maken, van dat alles begint jouw maag zich te keren, nauwelijks vind je een themosfles met wat kalmerende koffie, buiten schiet daar plots een wagen uit de naastrijdende file knal voor jouw, die kerel heeft zijn felle rode mistlampen aanstaan, jouw ogen doen er pijn van, de schijnwerpers van het tegenliggend verkeer verdubbelen zich duizendmaal in de druppels op jouw voorruit, het zeemvel is druipensnat van het ontwasemen der binnenruiten.... Ja, het kan erg zijn.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Die Welt

Charamel   bedrijf voor ontwikkeling van co-piloten
De automobielindustrie wil daar iets aan doen. Zo werkt Volkswagen aan een avatar, een virtuele begeleidster met de naam Carla. Zij helpt in een interactieve chat het gewenste kanaal te vinden op radio, zij zoekt voor u de geschikte CD of DVD uit de reserve, zij zoek voor jou de juiste bediening van het navigatiesysteem van de wagen. Carla doet dat alles met een een stem die rust en kalmte brengt. Carla is nu reeds ingebouwd in de Tiguan-wagen van VW en is een samenwerking tussen het bedrijf Charamel en VW.

Ook Mercedes werkt aan een gelijkaardige virtuele co-piloot in de auto. Experimenten lopen met de onderzoekswagen Mercedes F700. Daar luidt de naam van de lieve avatar Gloria. En ook Audi doet zijn best om het de chauffeur zo aangenaam mogelijk te maken met een dergelijk systeem in hun Audi Mobile Device.

De Duitse auto's zullen in de toekomst dan ook nog uitsluitend met een co-piloot rijden. Maar de Japanners denken reeds veel verder. Takeshi Mitumara werkt met Toyota samen en ontwikkelt een echte co-piloot die slechts één taak heeft: rust en veiligheid brengen. De co-piloot is uitgerust met videocamera's die het gelaat van de chauffeur aftasten. Na een inloopperiode weet die co-piloot exact welke gezichtsuitdrukkingen overeenkomen met welke stemming van de chauffeur. Afhankelijk daarvan wordt muziek gegeven die de psyche van de chauffeur tot rust moet brengen. Zoveel mogelijk functies worden door de co-piloot overgenomen, niet alleen de bediening van radio, telefoon en navigatie, maar evenzeer het wakker houden van de chauffeur door een gezellige gesprek, door grapjes of door kalmerende raad.

14:14 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto, techniek, robot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.