19-11-07

Met Lucas Cranach de nacht in

luther
grootbeeld
Fotobron: zeno

Portrait van de jonge monnik Martin Luther, gegraveerd door Lucas Cranach de Oudere
Graveerkunst

Lucas Cranach de Oudere

Lucas Cranach de Oudere was een renaissance-schilder, maar graficus

Lucas Cranach de Oudere (1472-1553) is zonder twijfel een van de meest belangrijke vertegenwoordigers uit Duitsland van de renaissance in de kunst. Men kan hem in één adem noemen met Albrecht Dürer en Titiaan, en dat wil wel wat zeggen. Hij vestigde zich in Wittenberg en ontmoette daar Martin Luther.

Cranach en Luther... het klikte vrij snel. Cranach was voluit gewonnen voor de visies van Martin Luther over de bijbel en de relatie met het Vaticaan. Die band met Luther werd hem echter vaak kwalijk genomen, vooral door zijn geldschieters. Lucas Cranach was immers veel gevraagd om vooral in kerken en op adellijke hoven taferelen uit het christelijke leven weer te geven. maar die geldschieters waren overwegend katholiek en ja...

Cranach is niet alleen een vermaard schilder, maar ook houtbewerker en vooral ook graficus. Zijn grote verdienste in dat laatste is het grafische werk voor Luthers bijbel.

ROND DIT THEMA
Lucas Cranach   levensloop

 Lucas cranach   fotoreeks over zijn werken

Hier op de foto ziet u een ander grafisch werk: een portrait van Martin Luther als jonge monnik. Er zijn haast geen werken die Luther als jonge man weergeven. Daarom heeft deze grafiek een grote waarde.

22:03 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: graficus, kunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.