19-11-07

Conflict Duitse spoorwegen: beweging in zicht?

Spoorwegstaking

Ann Will modereerde een debat tussen de twee partijen van het conflict bij de Duitse spoorwegen gisteravond life op ARD
Staking spoorwegen

Heeft een televisie-talkshow het land gered?

Tijdens de talkshow bleek de noodzaak van bemiddelaars in het conflict. De voorzitter van de GDL, vakbond van de treinconducteurs, kan nauwelijks de zware druk nog aan.

Een discussieronde op televisie brengt vooruitgang in het maandenlange conflict binnen de spoorwegen. Zo had moderatorin Ann Will het graag gehad, toen gisteravond om 21.45h haar talkshow op antenne ging. Maar er werd niet onmiddellijk vooruitgang geboekt. Teleurstelling wellicht tot... tot op de internetchat na de talkshow de voorzitter van de GDL-vakbond zich plots bereid toonde om met de directie der spoorwegen te praten vanaf morgen dinsdag. Er is dan toch resultaat uit de bus gekomen. Nu maar afwachten.... Zal Ann Will het land gered hebben?

Zelden heeft een talkshow zulke real-life-television gegeven als gisteravond. De inzet was enorm:de economie van het land. Zoals een conflictbemiddelaar zei: "Men is aan het einde van het Latijn. Indien men niet opnieuw aan de onderhandelingstafel gaat, dreigt enkel nog een onbepaald lange staking met grote schade voor de economie. Dat laatste wapen kan eindigen in totale mislukking en wat dan?" Blijkbaar hebben die woorden Manfred Schell, de voorzitter van de GDL -spoorwegvakbond van de treinconducteurs – tot beweging gebracht.

Uit de talkshow bleek dat de grootste vakbond van de spoorwegen, Transnet, nu toch bereid zou zijn te vechten voor een differentiatie in de vergoedingen voor verschillende categoriën van werknemers. Uit het gesprek bleek zeer klaar, dat tot nu toe nooit aan differentiatie gedacht was. Een overkoepelend vakbondsman uit de sector van metaal en electro wees op de noodzaak tot differentiatie in beloning van arbeid. De personeelschef van de spoorwegen, Margret Suckale erkende daarna de mogelijkheid daartoe en de grootste vakbond sloot zich daarbij aan.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

De talkshow   een samenvatting

 Talkshow Ann Will   Video met uitstreksels van de talkshow
Er wordt aldus vanaf morgen dinsdag opnieuw gepraat tussen GDL en spoorwegdirectie. Dat is een enorme vooruitgang. En de noodzaak daartoe bleek. Manfred Schell stond klaar en duidelijk onder te zware druk. Dat bleek uit zijn houding. Zijn eisen herhaalde en herhaalde hij met een passie en een uiting van onmacht... zozeer dat elke ratio, elke overlegde uiting van bemiddelaars in het niets verdween. De man glimlachte uit onmacht, ging haast als een geslagene tekeer als hij zijn eisen nog maar eens duidelijk wou maken, was niet in staat de kalmerende woorden van de andere gesprekspartners gisteravond naar waarde te schatten, glimlachte dan weer uit onvermogen. De druk op hem is inderdaad vernietigend.

De grote verdienste van de talkshow is de hulp die Manfred Schell aangeboden werd door meerdere partijen die buiten het conflict staan en hem alle steun toewensten om tot gesprek te komen in plaats van over te gaan tot een staking van onbepaalde duur. Zal een 'gewone' talkshow op televisie het land gered hebben van grote economische schade, zonder dat de treinconducteurs als verliezers in het conflict met de staart tussen de benen zullen moeten afdruipen? Het ziet er naar uit... Indien zo: proficiat Ann Will, maar laten we de gesprekken van morgen dinsdag afwachten...

08:14 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: staking, spoorwegen |  Facebook |

Commentaren

Differentiatie Er moet inderdaad rekening gehouden worden met de verantwoordelijkheid, het zeer onregelmatig uurrooster en technische kennis waaraan een treinbestuurder onderworpen is. En als ik de vergelijking maak met wat een treinbestuurder in Belgie en andere landen verdient kan ik enkel zeggen dat de Duitsers arme sukkels zijn.Hier bij ons is het al zeer lang geleden dat er voor loonsverhoging nog gestaakt worden is meestal ligt verhoogde werkdruk aan de basis van gevoerde acties.
Ik had zo de indruk dat de GDL zich niet vastbijt in die 31 % en met veel minder zou akkoord gaan, het zou in elk geval een stap vooruit zijn.
Hopelijk komt er vlug een einde aan deze voor veel mensen vervelende situatie.

PS. Op je vraag van de dag weet ik het antwoord momenteel nog niet. Het gebouw komt me ergens bekend voor en toch ...????

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 19-11-07

Proficiat Nogmaals proficiat Anne Will met haar vriendin. Wat een pak intelligentie samen.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 19-11-07

De commentaren zijn gesloten.