17-11-07

Klimaat en naïeve Europeanen?

klimaat
grootbeeld
Fotobron:  

De 'blauwe knikker' in het heelal kan wel eens een rode knikker worden, als we niet "allen" op aarde aan hetzelfde touw trekken...
Klimaat

De voorbeeldige instelling van Europa inzake klimaat helpt niets, of toch?

De EU wil de uitstoot van CO2 ernstig aan banden leggen, maar zal dat iets helpen op wereldvlak?

Kanselier Angela Merkel is zich – zoals meerdere regeringsleiders in de EU - bewust van de verantwoordelijkheid inzake bescherming van het klimaat op aarde. Daar waar de EU een drastische vermindering wil van de CO2-uitstoot tegen 2020, daar wil Angela Merkel een dubbele inspanning van Duitsland. Allemaal mooie beloftes die misschien ook wel gerealiseerd worden, maar brengt het iets op?

Over de hele wereld is blijkbaar alleen de EU (en ook wel Japan) bereid om de uitstoot van CO2 aan banden te leggen. Grote luchtvervuilers als China, de USA, Indië, Brazilië, en meer doen gewoonweg niets. Wat zullen de gevolgen zijn? Vele, zeer vele energieverslindende bedrijven zullen hun activiteit verplaatsen van de EU weg naar die landen waar geen beperkingen opgelegd worden inzake CO2-uitstoot. Daardoor daalt het inkomen van een Europese staat wegens verminderde belastingsgelden op de bedrijvigheid en de winsten van ondernemingen. Daardoor zal ook de werkgelegenheid in de EU dalen.

Nu kunnen de EU-staten het verlies aan bedrijfsbelastingen door uitwijkende ondernemingen compenseren door hogere belastingen op te leggen aan burgers die het klimaat meer verzieken dan andere burgers. Zo bijvoorbeeld zal in Duitsland de autobelasting aanzienlijk stijgen voor bezitters van auto's der klasse Euro2 en Euro3 (oudere auto's aldus) en zal ook een verhuurder van woningen zwaarder belast worden indien die woningen met oudere verwarmingsinstallaties voorzien zijn. Ook een verlies aan arbeidsplaatsen kan een Europese staat compenseren. De productie van klimaatsvriendelijke energie zoals zonnepanelen, biogas en dergelijke zal aanzienlijk stijgen met een verhoging van de werkgelegenheid in het land. Er zijn op die manier middelen genoeg voor een Europese staat om toch geen nadeel te ondervinden aan de klimaatsbeschermende maatregelen. Maar brengt dit iets op, op wereldniveau?

En wat met het initiatief van 'brave' EU-burgers? Vele, zeer vele burgers van de EU zijn van hun verantwoordelijkheid bewust, en kiezen voor een energiezuinige auto, liefst een hybride. Zo dragen deze verantwoordingsvolle EU-burgers aanzienlijk bij tot de bescherming van het klimaat. Andere burgers verkopen gewoonweg hun auto en rijden met het openbaar vervoer. Prachtige initiatieven aldus, die door meerdere Europese regeringen gesteund worden via allerlei subsidiemaatregelen. Deze klimaatbewuste burgers verkopen echter hun oude energieverslindende wagen. En waar komen deze oude wagens terecht? Soms op de schroothoop (vooral wanneer een land financieel helpt bij het afleveren van een oude auto aan een schroothandelaar), maar meestal worden ze opgekocht door niet-EU burgers en worden ze uitgevoerd naar bijvoorbeeld Servië, Oekraïne, en andere Oost-Europese en niet-Europese staten. Hier in Duitsland bijvoorbeeld bieden Turken nog een mooi bedrag voor een oude luchtvervuilende auto, die dan uitgevoerd wordt naar Turkije, Irak, Iran... Daar verhoogt op die wijze de CO2-uitstoot. Het initiatief van de zo verantwoordingsvolle EU-burgers brengt aldus niets, maar dan ook niets op ter bescherming van het klimaat wereldwijd.

ROND DIT THEMA
Klimaatsverandering   oorzaken

Globale opwarming   een analyse

CO2-uitstoot   vaststellingen
Zolang de USA. China, Indië, Brazilië enzovoort niets willen doen aan het klimaat en alleen maar denken aan geldwinst... zolang zal de EU en zullen de EU-burgers slechts overkomen als zeer naïef. Er bestaan projecten om in Europa over te gaan tot massale herbebossing, maar ook dat zal niets helpen. De wouden in Europa zijn instaat om heel wat CO2 terug om te zetten in zuurstof dankzij de fotosynthese in planten, maar... tegelijk rooien landen als Brazilië en Indonesië dagelijks tropische wouden aan de lopende band. En het zijn precies die wouden die de echte longen van de aarde zijn. Die tropische wouden zorgen voor efficiënte omzetting van CO2 in zuurstof, maar de betrokken landen zien liever geld in de kas komen, dan hun verantwoordelijkheid op te nemen inzake klimaat.

Besluit: is inspanning van de EU dan tevergeefs? Is de bereidwilligheid van klimaatbewuste EU-burgers dan "umsonst"? Wellicht niet... Als de luchtvervuilende landen zien dat het in Europa schitterend gaat ondanks een drastische verlaging van CO2-uitstoot, dan zullen zij op termijn misschien ook wel meer klimaatbewuster worden... of is dit besluit op zich ook al te naïef?

10:53 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: klimaat |  Facebook |

Commentaren

hihi hahahihi lol!!!=)

Gepost door: lolzz | 03-12-07

De commentaren zijn gesloten.