17-11-07

Het kerstfeest als feest van de oolog en het brutaal geweld!

kerstmis
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

Een porpagandische kerstboom in de Eerste Wereldoolog
Kerstmis

Hoe de Duitse oorlogsmachine de kerstboom misbruikte

De kerstboom, attribuut van het kerstfeest dat moet bijdragen tot de vrede op aarde, werd in Duitsland vaak gebruikt om het tegendeel te bekomen...

Kerstmis nadert. Zoals elk jaar opnieuw worden steden getooid in een zee van licht met aangepast kerststemming. De ene kerstmarkt na de andere zal in de komende weken geopend worden en tot op 24 december kerstliederen brengen. Aan elk warenhuis worden de hotdog-tenten vervangen door openlucht-verkoopplaatsen van kerstbomen. Overal in het land zal de noordse slee de kerstman weer tot leven brengen. Laat het maar sneeuwen... de Glühwein warmt elkeen wel op.

ROND DIT THEMA
Kerstbomen in de oorlog   museum van Cloppenburg

Betreffend artikel   in Die Welt

 Kerstbomen in de oorlog   fotoreeks uit het museum van Cloppenburg
Kerstmis... het feest bij uitstek van de vrede op aarde. Ja, ja... maar zo was het niet altijd! In Duitsland, het land dat de kerstboom uitvond, hem uitvoer en over de hele aarde uiterst populair maakte, misbruikte vaak die "vredesboom" voor bedenkelijke propaganda. Kan je jouw een kerstboom voorstellen, getooid met granaten, slierten van kogels en kerstballen met het hakenkruis? Kan je jouw voorstellen dat je aan familie en bekenden kerstwensen per kerstkaart opstuurt, waarbij op de kaart een tafereel van het front weergegeven wordt? Kan je jouw voorstellen dat onder de kerstboom geen geschenken van tegenwoordig liggen, maar kleurboeken voor de kinderen met op elke pagina een beeld van de oorlog? Vreemd niet? En toch heel realistische, want zo was het niet zelden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog hier in Duitsland.

De gedachte aan een oorlog die Duitsland groot zou maken, dat was het thema van de kerstboom net voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de NS-tijd verachtten de nazi's het kerstfeest als een christelijk feest. Het moest in hun ogen een "Julfeest" worden, een gebruik uit de oude Germaanse mythologie. Om de kerstboom aldus te verachten, werd het aanbrengen van kerstballen met hakenkruisen populair in dit land.

Wat en geluk, dat Duitsland nu een vredelievend en democratisch land geworden is...

11:57 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kerstmis, oolog, vrede |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.