14-11-07

Taalhulp: meervoud substantieven

bild3
Spraakkunst

Oefening op het meervoud van substantieven.

Moeilijkheidsgraad:

Hoog

Aandachtspunten:

Belangrijk:

Voor hen die met hun toetsenbord problemen ervaren met het gebruik van de Umlaut wordt in de plaats daarvan ook de klinker + "e" aanvaard. Voorbeelden: "ä" en "ae" zijn aanvaardbaar, zo ook "ü" en "ue", "ö" en "oe", "Ä" en "Ae" enz...

Het meervoud van Duitse substantieven, zelfstandige naamwoorden, is voor een Nederlandstalige vaak een kwelling. Er bestaan weliswaar regels, maar er zijn zovele uitzonderingen. En het moeilijkst wordt het met vreemde woorden die al of niet verduitst zijn. Daar worden vaak de meervoudsvormen uit de oorspronkelijke taal toegepast, behalve wanneer het woord verduitst is. En dat maakt het niet eenvoudig. Immers: welk woord is verduitst en welk niet? Het antwoord is niet zo maar te geven... Ook de klassieke verbuigingsuitgang in de datief meervoud (-n) is maar een algemene regel waarop vooral met vreemde woorden weer talloze uitzonderingen op bestaan.

NAAR DE OEFENING
OEFENING

Voorbereiding   substantieven
Belangrijk: indien u bij het uitvoeren van de oefening twijfelt, roep dan de hulp in, aangegeven op de pagina van de oefening zelf.

Veel succes!

Opmerking:

Uw browser moet Javascript toelaten om de interactieve oefening uit te voeren. Indien de oefening niet functioneert in haar hulp of zo, ga dan even in de opties van uw browser na of Javascript mogelijk is gemaakt.

De commentaren zijn gesloten.