14-11-07

Duits economisch nieuws

chip
grootbeeld
Fotobron: Handelsblatt

Halfgeleiders van Infineon en dochterbedrijf Qimonda vindt men overal terug
Halfgeleiders

Infineon, Duits producent van chips, haalt negatieve resultaten door eigen schuld

Een chipsproducent zoals Intel, Samsung moet het wel goed doen in deze geautomatiseerde tijd. Dat kan men ook verwachten van het Duitse Infineon, een wereldnaam op het vlak van halfgeleiders, maar het tegendeel lijkt wel waar te zijn.

Wat is de huidige wereld zonder halfgeleiders? Die chips vindt men overal terug. In de wereld zijn een aantal multinationals actief met de productie ervan. Wie kent Intel niet als o.a. producent van processors voor computers? Het lijkt wel alsof alle hardware (en ook software) uit de USA komen. Maar dat is helemaal niet het geval. Hier in Duitsland is Infineon AG een wereldbedrijf op het vlak van halfgeleiders. Kijk maar even in uw PC en wellicht vindt u wel de geheugenchips. De kans is groot dat ze de naam Infineon of Qimonda (de dochterfirma van Infineon) dragen. Een andere grote geheugenchip-producent is o.a. Samsung uit Zuid-Korea.

ROND DIT THEMA
Infineon   webpresence

Qimonda   webpresence

Geboekte verliezen   artikel uit Financial Times Deutschland
Infineon heeft zijn hoofdzetel in Neubiberg bij München. Er zijn over de hele wereld 42500 werknemers actief in het bedrijf en de jaarlijkse omzet beslaat ongeveer 8 miljard Euro. Het bedrijf produceert halfgeleiders voor wel duizend en een toepassingen zoals besturingssystemen voor de aandrijving in auto's of voor elektrische aandrijvingen in fabrieken, voor de werking van veiligheidssystemen zoals airbags en ABS voor auto's, de werking van huishoudtoestellen zoals wasmachines, fornuizen, keukenrobots en weet ik veel, voor de werking van TV-toestellen, DVD, PC, betaalautomaten, voor hoorapparaten en nog veel meer.

Het bedrijf is ook gespecialiseerd in geheugenchips, hoewel deze afdeling enkele jaren terug geheel verschoven is in een dochteronderneming, Qimonda AG namelijk.

DAX
7783,11        + 5.55
En nu het negatieve nieuws van dit bedrijf. Ja, dat is er spijtig genoeg ook. Infineon is eigenlijk een bedrijf van Siemens AG. Dat wil zeggen: Siemens heeft haar halfgeleiders-afdeling afgestoten en daardoor is in 1999 Infineon ontstaan. Nu... Siemens AG staat reeds jaren in een verdacht licht. Het gaat hier om omkoperij en corruptie alsook belastingontduiking, alles op giga-schaal. Daarbij gaat het om miljarden. Nog steeds is het gerecht bezig het hele dossier op te bouwen. En ja, zo de vader zo de zoon, of hoe zouden we het stellen: Infineon zit in hetzelfde bootje. In 2002 ontdekte de Amerikaanse justitie een prijsafspraak tussen Infineon, Samsung en nog enkele geheugenchip-producenten. Uiteindelijk moest Infineon toegeven en betaalde er 160 miljoen dollar voor. In 2005 was het bedrijf nog niet geleerd. De justitie van München ontdekte corruptieschandalen inzake omkooppraktijken en een aanzienlijke belastingontduiking. Dat dossier is nog lopend.

Bij zoveel slecht nieuws moet men niet verwachten dat het bedrijf successen haalt. In het voorbije jaar boekte het een verlies van 368 miljoen Euro. In het laatste kwartaal beliep het verlies reeds 280 miljoen Euro.

21:32 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: halfgeleiders, chips, geheugen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.