14-11-07

Bondsminister voor Arbeid neemt ontslag

Muente
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Franz Müntefering tijdens een rede in het SPD-hoofdkwartier, waar hij als grote SPD-figuur wel past bij het bronzen beeld van oud-kanselier Willy Brandt.
Politiek

Franz Müntefering gaat

Franz Müntefering, één van de boegbeelden van de SPD, geeft al zijn functies op (bondsminister voor Arbeid en vice-kanselier).

Sprinkhanen zijn het! Men zou ze moeten uitroeien. We hebben geen sprinkhanenplaag nodig. Met die woorden zorgde Franz Müntefering voor een nieuw begrip. Hij wees op de zuiver kapitalistische geldgieren (veelal hedge fonds) die zich neerstrijken over bedrijven die minder goed draaien, deze opkopen, saneren door op grote schaal personeel te ontslaan, en in korte tijd grote winsten boeken. Dan verlaten ze het bedrijf en springen op een volgende. Zij zuigen het geld eruit en verdwijnen alweer. Voor een rasechte socialist is dit de ergste uitwas van het kapitalisme, dodelijk voor werknemers.

Münte, zo noemde men de man uit het Sauerland, was een boegbeeld in de SPD. Hij heeft de neiging om uitgesproken autoritair op te treden, maar staat ook steeds paraat voor een kwinkslag. Hij hoort tot de groep der oudere SPD-ers die pal achter het hervormingsplan van oud-kanselier Gerhard Schröder stond, en nog steeds staat. Dat hervormingsplan, Agenda 2010, werd in de beginjaren 2000 gelanceerd om de belabberde Duitse economie op te krikken met het doel om werkgelegenheid te scheppen. Het zou in werking treden in 2005 en lopen tot 2010. En inderdaad werkte het. Sinds 2005 is de economie opwaarts geklommen en de werkloosheid gedaald van meer dan 5 miljoen werklozen naar nu nog een 3 miljoen. Die Agenda 2010 is echter keihard en eist zware offers van de Duitse burger. Kanselier Angela Merkel heeft tot nu toe haast niets anders gedaan dan de agenda 2010 uit te voeren, heeft er echter aspecten aan toegevoegd als het tolereren van zeer lage lonen tot zelfs dumpingslonen. Franz Müntefering bleef tot op vandaag rigoureus aan de zijde van Angela Merkel (CDU) staan ter uitvoering van de hervorming.

ROND DIT THEMA
Betreffende artikels   in der Spiegel

 Münte   fotoreeks uit de Frankfurter Allgemeine Zeitung

 Münte   fotoreeks uit Der Spiegel

 Münte   video van zijn ontslag
Zijn autoritaire stijl heeft hem vaak parten gespeeld. Zo was hij sinds 2004 voorzitter van de SPD en verdedigde toen reeds uitgesproken de Agenda 2010, die toen nog uitgevoerd moest worden. Vanuit de linkse vleugel van de partij bestond heftige weerstand tegen deze hervorming wegens de offers die van de burgers gevraagd zouden worden. Andrea Nahles, haantje te voren van de linkse vleugel ging heftig tekeer, zo heftig dat Franz Müntefering aan de noodrem trok en zijn post als voorzitter in de weegschaal smeet indien de linkse vleugel in de partij de agenda 2010 niet zou aanvaarden. Nahles bleef koppig en Müntefering nam dan ook ontslag.

Dit jaar gaat de economie in het land dankzij de Agenda 2010 zo goed, dat er aanzienlijke overschotten ontstaan in de staatsfinanciën. Kurt Beck, huidig voorzitter van de SPD, greep dit feit aan om de offers van de Duitse burgers reeds te verlichten. Hij stelde voor om de uitbetaling der werkloosheid langer te doen lopen. Dat werd fanatiek afgekeurd door Franz Muntefering. Volgens hem moet Duitsland zich strict aan de Agenda 2010 houden tot in dat jaar 2010. Overschotten die nu ontstaan, moeten de staatsschuld verlagen, aldus Münte. Het kwam tot een regelrechte confrontatie met de voorzitter, zozeer dat een congres van de partij er uiteindelijk over stemde. Daar werd Beck's versoepeling goedgekeurd en Münte moest het hoofd buigen. Dat was in oktober. Iedereen verwachtte dat hij ontslag zou nemen uit zijn functies, zoals hij het voorzitterschap liet vallen na de strijd met Nahles. Münte bleef echter.

Maar gisteren kwam dan toch zijn ontslag als een donderslag bij heldere hemel. Münte motiveert zijn ontslag vanuit familiale redenen. Zijn tweede echtgenote lijdt aan kanker en hij wil haar bijstaan.

Met Franz Müntefering valt een autoritair verdediger van de werknemers weg uit de SPD. Hij zal vervangen worden door een zekere Olaf Scholz (SPD) als bondsminister voor Arbeid. Münte was ook vice-kanselier welke post nu de bondsminister voor Buitenlandse Zaken , Franz-Walter Steinmeier (SPD) zal overnemen. Franz Müntefering werd geboren in 1940 en was lid van de SPD-partijtop sinds 1975.

08:58 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: minister |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.