12-11-07

Met natuurlijke kunst de nacht in

vulkaan
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

De Geysire in Yellowstone Park, een prachtig voorbeeld van 'natuurlijke' abstracte kunst
Natuurlijke kunst

Vulkanen kunnen kunstvol zijn

Foto's van vulkanische activiteit kunnen kunstvol zijn en een mens laten dromen. Hoewel vulkanen een gruwel van jewelste zijn, zeker super-vulkanen zoals de Vogelsberg in Hessen ooit was.

Vulkanen kunnen verschrikkelijk zijn, maar super-vulkanen overtreffen alles wat met het woord verschrikkelijk gelijk zou staan. In Duitsland was ooit zulke super-vulkaan actief in de deelstaat Hessen. Daar is de Vogelsberg het restant van een monstervulkaan die zich uitstrekte tussen Kassel en Frankfurt. De huidige vulkaankegel heeft een doorsnede van 60 km en de hele kegel omslaat een gebied van 2.500 vierkante kilometers. Het monster is naar berekeningen 19 miljoen jaar geleden ontstaan en spuwde dood en vernieling tot voor zeven miljoen jaren, daarbij zoveel stof de lucht in jagend, dat mogelijk de aarde tijdelijk in een permanente winter kende . Nu is heel het gebied een rustige landbouwzone met rurale dorpen.

In de USA strekt zich ook zo een gebied uit van zuiver vulkanisme, hoewel daar de echte vulkaan, de super-vulkaan nog moet ontstaan. We spreken hier over het Yellowstone Park. Op de foto kan u bemerken hoe zulke super-monsters tot stand kunnen komen. Duizenden en wellicht miljoenen jaren van hitte-productie doen geisers ontstaan die een prachtig schouwspel leveren. De foto kan best beschouwd worden als een uniek voorbeeld van abstracte kunst. De kleuren werden veroorzaakt door bacteriën die tegen de hoge hitte bestand zijn. Onder het Yellowstone park stapelt zich voortdurend magma op, dat ooit eens de hel zal doen losbarsten zoals in Hessen miljoenen jaren geleden gebeurd is...

22:32 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.