12-11-07

Adventskalender, een opkikker voor de kinderen

advent
grootbeeld
Fotobron: adventskalender.net

Een vorm van adventskalender, bestaande uit pakjes met een geheime inhoud.
Advent

Adventskalender als middel om hoop te scheppen

In de graue winterperiode is het aangenaam om tekens van hoop op nieuw leven te vinden. De advent zorgt voor deze hoop. Voor de kinderen brengt een adventskalender met aangename verborgen 'schatten' vreugde en hoop op elke graue dag.

Duistere, koude en barre maanden staan voor de deur. Zo was het vroeger toch met de late herfst en winter. Maar ook tegenwoordig kunnen we nog wel periodes van echte winter beleven. En bovendien zijn de maanden november, december, januari, februari toch maar eerder grau als het niet echt vriest. Het is een onaangename tijd, het plantenleven is doods en de dieren verschuilen zich. Dergelijke maanden kunnen op de gemoedsgesteldheid van mensen werken, kunnen het niet alleen maar doen het ook vaak.

Die grauheid kan men echter relatief goed verdragen als er hoop is op beterschap, als men kan uitkijken naar de tijd van het ontluikende leven (lente). Reeds van in de oudheid heeft men tal van activiteiten en feesten georganiseerd die in de graue winterdagen hoop moeten brengen in de vorm van licht zoals grote vuren en dergelijke meer. De christelijke godsdiensten hebben daar op in gespeeld en de geboorte van hun heilsboodschapper precies in de winter verlegd. Op die wijze wordt de herinnering aan de geboorte van Jesus van Nazareth gezien als een hoop op leven, dat dan zoals alle leven in de lente tot de verrijzenis leidt op Pasen als het ultieme teken dat er zelfs na de aardse dood nog een bestaan is.

Daarmee hebben de christelijke godsdiensten allerlei gebruiken uit de oudheid overgenomen en vooral aangevuld. Een van die aanvullingen is de adventstijd, een tijd van hoop op 'iemand' die zou komen om de mens licht te brengen in zijn leven. Vanaf de zevende eeuw heeft men dan tegelijk een vorm van vasten ingevoerd die als het ware het lichaam van de mens moet zuiveren en de geest rijp moet maken voor de 'grote komst' met Kerstmis. Die vasten-advent liep oorspronkelijk van 12 november tot 5 januari, want men vierde in die tijd Kerstmis op 6 januari. Later werd dat alles gereduceerd. Men ging over tot slechts vier weken advent, Kerstmis verschoof naar 25 december, nog later verwaterde die vasten en nog later kristalliseerde de advent zich op de vier zondagen van die periode. Voor elke zondag was dan een kaars voorzien op een krans, de adventskrans, gebruik dat ontstaan is in Duitsland.

ROND DIT THEMA
Adventskalender   vorm toepasbaar op het internet

Adventskalender   portaal erover met vele suggesties

Eveneens ontstaan in Duitsland is de gewoonte om een adventskalender aan te leggen. Dat is een gebruik voor de kinderen. Zij worden daardoor elke dag herinnerd aan de hoopvolle periode van de advent. Aanvankelijk bestond dergelijke kalender uit een plaat waarop deurtjes voorzien waren. Er waren zoveel deurtjes als het aantal dagen in de advent. Achter elk deurtje bevond zich een prent met een bijbels verhaal. In de loop van de tijd verwaterde echter dat bijbelse aspect en werden de prentjes vervangen door allerlei sneeuwtaferelen. Sneeuw was immers een helder iets in de grauwe winterdagen dat kinderen opvrolijkt. Nog later werd het aantal deurtjes gereduceerd tot 24, lopend van 1 december tot en met 24 december. En nog later werden naast de sneeuwprentjes ook chocoladefiguurtjes achter de deurtjes verstopt. Dat gaf de kinderen nog een hoger plezier. En de evolutie staat niet stil. Tegenwoordig kunnen de kinderen elke dag van die periode een deurtje openen en vinden ze niet alleen chocolade, maar ook klein speelgoed. De sneeuwlandschappen op de prentjes zijn algemeen reeds aangevuld met alle symbolen van de kerstman en de rendierslede. En de laatste mode is adventskalenders op internet waarbij bijvoorbeeld voor elke dag een mp3 verstopt zit achter een vakje. Nu ja, of het vroeger ging om bijbelse taferelen die hoop moesten uitstralen op de komst van de heilsboodschapper, of dat het nu gaat om de kerstman en allerlei noordse figuren... het draait allemaal om hetzelfde: licht, vrolijkheid en hoop brengen in de graue maanden. Psychologisch hebben aldus de advent en de adventskrans en de adventskalender op zich een hoge waarde. En ja, het zuiver christelijk aspect van de advent vervaagt wellicht, maar uiteindelijk zorgt de huidige adventskalender ook voor hoop en dat is toch wel de belangrijkst boodschap die ons die man van Nazareth gebracht heeft, niet?

De adventskalender is algemeen in gebruik hier in Duitsland en vindt in de laatste jaren stilaan maar zeker zijn weg over de hele wereld. Weer eens verovert een typisch Duits wintergebruik de wereld, zoals de adventskrans, zoals de kerstboom...

15:16 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: advent, adventskalender |  Facebook |

Commentaren

Het is guur en nat buiten Sebastian,
Het is echt herfst buiten, koud en nat en met de verandering van zomer naar winteruur ook veel vroeger donker.
Eigenlijk een periode om het binnen knus gezellig te maken, mooie versieringen fleuren onze woonst op.
Brandende kaarsjes met op de achtergrond sfeervolle muziek, de shows op de duitse tv zijn ook in aantocht, eigenlijk vind ik Kerst een van de mooiste periodes van het jaar, nieuwjaar wordt ons meer opgedrongen om te feesten, het is wel prettig maar voor vele mensen die een geliefd persoon verloren hebben ook een harde noot om te kraken.
Even ter herinnering, de foto's van The Sixties Night staan deze avond in de fotogalerij.
Maak er nog een aangename namiddag en een fijne week van.
Groetjes.
Tilly & Lucie.

Gepost door: Tilly & Lucie. | 12-11-07

De commentaren zijn gesloten.