11-11-07

Met Compiègne de nacht in

WOI
grootbeeld
Fotobron:  

De New York Times meldt op 11 november 1918 de wapenstilstand. Duitsland capituleerde.
Eerste Wereldoorlog

De capitulatie van Duitsland

De onvermijdbare capitulatie van Duitsland op 11 november 1918, 89 jaar geleden, werd een staaltje van huichelarij.

Friedrich Ebert, voorzitter van de socialisten (SPD) en kanselier van Duitsland sinds de revolutie van 9 november 1918, zag die hele revolutie van het volk met lede ogen aan. Het Duitse volk was onder impuls van muitende Duitse mariniers in opstand gekomen tegen de oorlog (Eerste Wereldoorlog) en de armoede. Daardoor was op 9 november de republiek uitgeroepen en moest de keizer vluchten naar Nederland. Ebert vreesde, dat de nieuwe regering en het nieuwe parlement, beide gevormd door afgevaardigden van het volk, de zware taken van de naoorlogse periode nooit aan zouden kunnen. Hij gaf die regering dan ook geen lang leven. Dat zou weer eens onrust onder het volk kunnen veroorzaken. En er is meer, dacht hij: de Spartakusgroep, de communisten, lieten zich tijdens de voorbije revolutiedagen niet horen, maar die broeden op 'hun' revolutie, overtuigde hij zichzelf. En gelijk had hij, want Karl Liebknecht en de ondertussen ook vrijgelaten Rosa Luxemburg smeedden reeds heimelijk plannen voor 'hun' revolutie.

ROND DIT THEMA
Wapenstilstand   geschiedenis van de onderhandelingen errond

Dolkstootlegende   de witwasserij van het Duitse leger

Vanuit die zorgen nam Ebert op de avond van 10 november 1918 contact op met de leidinggevend generaals van het leger. Hij vroeg hen bereid te zijn om hem te steunen bij mogelijke onrusten. De generaals zegden dit toe, want uiteindelijk had Ebert het militaire opperbevel in handen. Een kanselier met het militair opperbevel in een oorlog? Ja, inderdaad. De hogere generaals van het Duitse leger zagen de oorlog niet meer zitten, maar wilden naar het volk toe hun gezicht redden. Daarom gaven ze het opperbevel aan de socialistische kanselier in de plaats van aan de keizer die gevlucht was. Op die wijze zou de kanselier de capitulatie moeten tekenen en niet de generaals! Het Duitse leger zou zijn eer bewaren en de socialisten zouden de zondebok voor de oorlog worden. Dat benutte Hitler in 1933 om de socialisten de doodsteek te geven. men noemt die strategie van de generaals dan ook de 'dolkstootlegende'... De generaals luisterden aldus op de avond van 10 november 1918 naar hun operbevelhebber, kanselier Friedrich Ebert. Maar in ruil voor hun steun, eisten ze het akkoord voor een wapenstilstand, nu en onmiddellijk! Kijk eens aan, hoe zij hun handen wasten in onschuld! Ebert stemde toe.

Midden in de nacht van 10 op 11 november informeerde Ebert de onderhandelaars in Compiègne, in de treinwagon waar de wapenstilstandonderhandelingen verliepen tussen Maarschalk Foch der geallieerden en Duitsland: capitulatie! Maarschalk Foch van de geallieerden en de vier onderhandelaars van de Duitse regering ondertekenen om 5 uur 's morgens. Op die dag, de 11de van de 11de maand (1918) om 11uur in de voormiddag ging de wapenstilstand in. De Eerste Wereldoorlog was voorbij...

22:19 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eerste wereldoorlog |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.