11-11-07

Duits voetbal: FC Bayern verzwakt

voetbal
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Oliver Kahn, keeper van FC Bayern, kan brullen als een leeuw. Blijkbaar is hij een uitval aan het voorbereiden, maar ook dat helpt de ploeg tegenwoordig niet zo echt.
Voetbal

FC Bayern in crisis

FC Bayern München leed gisteren het eerste verlies in dit seizoen na 13 speeldagen en dat wordt als een ramp ervaren. Terecht of ten onrechte? Laten we even de zaak van naderbij bekijken.

FC Bayern München... zelfs de minst geïnteresseerde in voetbal kent deze club. De naam ervan kent reeds jaren en jaren een roem als geen ander. De deelstaat Bayern steekt er miljoenen in. Neen, Bayern München is nog lang geen Manchester United of een Real Madrid, maar dan zijn we uitgepraat over de meerderen. Bayern wil minstens derde belangrijkste ploeg in Europa zijn en blijven en daarvoor geldt een stalen discipline. Een kleine zwakte op een blauwe maandag (na ja, op een speeldag in het seizoen) wordt ontleed en ontleed in talloze discussies en beschouwd als een nationale ramp. Ja, ja... het geld moet rollen en daar gaat het blijkbaar om. Ooh, dacht u dat de bal moet rollen? Wel, inderdaad, maar in het topvoetbal moet hij op de eerste plaats rollen om het geld te doen rollen. FC Bayern München is immers geen gewone club, maar een ware FC Bayern München AG, en die AG (NV in het Nederlands) wijst op een bedrijf van allerhoogste klasse. De club telt 135.000 leden en is daarmee de grootste in Europa , na weliswaar Benifica Lissabon, Manchester United, FC Barcelona en Arsenal Londen. Het is een mastodont-achtig bedrijf met talloze sportploegen die actief zijn in het voetbal, basket, handbal, kegelen (een nationale sport in Duitsland), schaak, tafeltennis en turnen. Een verlies van de voetbalploeg in eerste Bundesliga is dan ook te vergelijken met een daling van de omzet van een multinational. Ach ja, men beweert soms dat het schandalig is, dat het geld de sport beheerst, maar eigenlijk... Die jacht op geld betekent wel een enorme stimulans om beter te spelen en op die manier is geld een zegen voor de sport.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel

Betreffend artikel   in Die Welt

FC Bayern München AG   de club zelf

Eerste Bundesliga   dertiende speeldag

Eerste Bundesliga   stand

 FC Bayern München - Stuttgart   Fotoreeks Der Spiegel

Dit voetbalseizoen ging het ogenschijnlijk voor de wind. Tot voor twee weken (na 11 speeldagen) kon de ploeg pochen op acht gewonnen matchen en slechts twee die uitliepen op een gelijkspel. Het is dan ook duidelijk dat FC Bayern hoog boven de andere Duitse ploegen uitstak. Maar twee weken terug speelde men gelijk tegen Frankfurt, en die ploeg wordt algemeen als een zwakke schakel in de eerste Bundesliga gezien. Dat was ergens een waarschuwing. In de loop van de voorbije week speelde de ploeg dan nog eens gelijk tegen Bolton in de UEFA en gisteren verloor de ploeg voor het eerst in dit seizoen tegen Stuttgart. Het gaat aldus bergaf, en als het in een topbedrijf bergaf gaat, dan is de post van de topmanager in gevaar. Zo ook bij FC Bayern. Dat verlies van gisteren zou niet zo verschrikkelijk overkomen, mochten de andere concurrenten zwak zijn, maar dat is alles behalve het geval. Werder Bremen en HSV Hamburg staan op slechts één punt van FC Bayern en dat maakt het verlies van gisteren tot een ramp.

Als een multinational de omzet ziet verkleinen tegenover de concurrent, dan vallen er koppen. Dat is de bikkelharde strijd van het kapitaal. En ja, bij FC Bayern dreigen dan ook koppen te vallen. Nu kan je beweren: "Men moet al een enorme dosis arrogantie hebben, om over een ramp te praten als men de eerste maal verlies na 13 matchen". Ja misschien wel, maar bij FC Bayern is meer dan dat aan de gang. De twee gelijkspelen van de laatste week en het verlies gisteren zijn de uiterlijke tekenen dat het reeds lang slecht gaat met de ploeg. Trainer Ottmar Hitzfeld vertolkte dit gisteren zeer klaar: "Er is een ernstig gevaar voor de club. doordat sommige zeges uit de voorbije weken al te licht bekomen zijn." En zo is het wel. Ook de voorzitter Karl Heinz Rummenige ziet daarin de zwakte tijdens dit seizoen. Hij wijst erop dat de ploeg te futloos tekeergaat. Zoals gisteren in het spel tegen Stuttgart. De Stuttgarter vielen voortduren aan terwijl FC Bayern ergens gewoon de kracht niet vond om zelf aan te vallen en daardoor wegkwijnde in een resultaatloze verdediging met uiteindelijk een serieuze nederlaag 1-3. En zo ging het trouwens ook tegen Frankfurt twee weken geleden waarbij na negentig minuten 0-0 op de scoretabel stond. De voorzitter van de toezichtsraad, Franz Beckenbauer, ziet een terugval van de club in aloude tijden. In het verleden is het reeds meermaals voorgekomen dat de ploeg eerder duels ontwijkt dan uit te lokken, aldus de keizer onder het Duitse voetbal.

Zullen er koppen vallen? Wat dacht je? Als Siemens AG een lagere omzet realiseert, valt dan de post van voorzitter? Als Daimler AG de verkoop ziet dalen, is dan elke topmanager in het Mercedes-bedrijf niet in gevaar? Als Volkswagen AG superwinsten maakt, maar toch vaststelt dat het de eer van grootste auto-constructeur in Europa ziet verzwakken, vallen dan geen koppen? Wel, FC Bayern is ook een AG! Daarom dat de voorzitter Karl-Heinz Runmmenige gisteren reeds liet uitschijnen dat er eens ernstig moet gepraat worden met trainer Ottmar Hitzfeld. Dat is de verdekte manier om in het voetbal te zeggen dat de trainer weldra ontslagen wordt...

08:11 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetbal |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.