11-11-07

Doping: genmanipulatie, beangstigende werkelijkheid

muis
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

Een gen-gemanipuleerde muis trotst de poes en daagt haar uit.
Doping

Genmanipulatie is geen fictie meer

Muizen zijn in het labo van de universiteit Cleveland gen-gemanipuleerd, presteren ongelooflijk, zijn super-sexy en leven 50 % langer dan een normale muis. De mens wacht een en ander...

Professor Wilhelm Schänzer aan de sporthogeschool van Keulen waarschuwt voor al te groot euforie bij de resultaten van professor Hanson aan de US-universiteit van Cleveland. Deze laatste heeft met genmanipulatie wondermuizen gecreëeerd. Genmanipulatie is in - zoverre de professor in Keulen weet - nog niet toepasbaar op mensen en de nevenwerkingen zijn onbekend. Maar de resultaten verbluffen, meer dan men zou denken. Dopingsartsen, dopingscontroleurs en sportlui werpen begerige blikken op de supermuizen van professor Hanson.

Professor Hanson spuit eenmaal de muisjes in op zeer jonge leeftijd met een gen dat super-uitwerkingen heeft. Het gen regelt de werking van het enzyme PEPCK-C in de lever en in de nieren. Daar zorgt dit enzyme voor de suikerstofwisseling en regelt aldus de activiteit van het lichaam.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in die Welt

Betreffend bericht   news.com

 gen-gemanipuleerde muizen   fotoreeks uit die Welt
Die eenmalige injectie heeft wonderbare gevolgen op volwassen leeftijd bij Hansons muizen. In proeflabo's lopen muizen in een rollend rad. Een normale muis kan op die wijze een kilometer lopen zonder onderbreking, valt dan echter in totale moeheid en heeft lange tijd nodig om te recupereren. Een met het speciale gen geïnjecteerde muis levert zes kilometer zonder onderbreking , is dan moe maar recupereert uiterst snel. Daarbij heeft die muis helemaal geen dorst of honger. Eens in ruststand vreet die muis wel voor meerdere andere samen, zonder echter aan te dikken. Die gemanipuleerde muizen leven tot 50 % langer dan een normale muis. Zij zijn ook super-sexy. De professor vergelijkt hun sexleven met een tachtig-jarige oude dame die plots zeer jong lijkt en zowaar zwanger wordt en een gezonde baby ter wereld brengt. Het hart van die muizen klopt aan een veel lagere frequentie dan een normale muis. In hun spieren stapelt zich een ongelooflijke hoeveelheid zuurstof op die daar de energieproductie x-maal verhoogt. In het labo van de professor leven momenteel een 500 gemanipuleerde muizen. En hij vertelt dat het er een bont leventje is van jewelste, dag en nacht zonder onderbreking.

Hoeft het een tekeningetje om duidelijk te maken , dat sportlui in de hele wereld reikhalzend uitkijken? Dat dopingsartsen hun ogen niet kunnen geloven? Dat dopingscontroleurs de schrik van hun leven meemaken, want zulk gen is met de huidige kennis niet opspoorbaar, gezien het lang voor de sportcarrière van de atleet ingespoten zou kunnen worden? Wat worden de woorden van Erik Zabel werkelijkheid, wanneer hij een half jaar geleden zei: "Epo, bloedmanipulatie... het is allemaal niets tegen hetgeen op komst is: genmanipulatie."

Volgens professor Schänzer van de sporthogeschool in Keulen is het echter nog lang niet zover, dat genmanipulatie bij de mens waar wordt. Maar hij sluit het niet uit in een toekomst, zodra volledige kennis bestaat over nevenwerkingen. Dergelijke manipulatie lijkt volgens hem ook zinvol in het bestrijden van een aantal spierziektes. Tja... er zullen zeker een aantal mensen door geholpen zijn. En wellicht zullen ook militaire instanties interesse hebben voor Hansons muizen. Stel je maar even voor in de oorlog te trekken met super-guys. Er zullen in de mogelijk nabije toekomst grote ethische vragen rijzen...

17:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doping, sport, gen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.