11-11-07

carnaval: vandaag om 11 uur en 11 minuten

Carnaval
grootbeeld
Fotobron: files.koeln

Carnaval breekt uit vandaag om 11 uur en 11 minuten
Carnaval

Het vijfde jaargetijde breekt los

Carnaval begint traditioneel in Duitsland op 11 november. De narren zorgen voor vertier vanaf vandaag tot aan Aswoensdag als een opwarmertje tegen de barre winterkoude.

Zo dadelijk om 11 uur en 11 minuten begint vandaag, op de 11de van de 11de maand, het carnaval. Vreemd niet? Carnaval is toch steeds in de vasten ergens tussen Aswoensdag en halverwege de vastenperiode voor Pasen? Ja, in België wellicht, maar niet in "de" streek van de carnavals: de Rijnstreek en tegenwoordig in heel Duitsland.

Carnaval is een typische katholiek feest, ontstaan weliswaar uit oude gebruiken die dateren uit de tijd der Romeinen. In het jaar 317 werd naast de vastentijd voor Pasen ook een gelijkaardige vastentijd vastgelegd voor Kerstmis met eveneens veertig dagen van vasten. Vasten betekende het ontberen van vlees. In die periode mocht geen vlees in voorraad genomen worden. Men ging over tot het spijzen van vis of andere voedingssterke middelen. Veertig dagen voor Kerstmis betekent een vastenperiode die steeds op 12 november begint. Vandaar dat men op de dag voor die vasten eens extra vierde met een overvloed aan vlees, aan "carne"... vandaar "Carnaval".

Dat gebruik uit lang vervlogen tijden is blijven leven aan de Rijn. En daarom begint de carnavalstijd, "het vijfde jaargetijde" steeds op 11 november, om precies te zijn om 11 uur en 11 minuten. Schakel nu maar eens over naar de West-Duitse zender WDR, dan zal je het begin van carnaval zeker niet missen.

ROND DIT THEMA
Fastelovend   carnaval in Keulen

Live TV-uitzending   op WDR

Carnaval   geschiedenis

Maar waarom blijft carnaval dan voortleven na Kerstmis tot aan het begin van de vasten voor Pasen? Wel, dat heeft te maken met een gebruik in Zuid-West-Duitsland. Daar was het een aloude gewoonte uit de Alemannische cultuur om op Driekoningen (6 januari) de "larven" van zich te schudden! (In het Alemannisch is een larve een "Scheme".) Men schudde de larven figuurlijk af. In de barre late herfst en winter droegen de mensen immers dikke wollen kledij die niet al te vaak ververst werd (wegens te duur voor de arme bevolking). Door dat aanhoudend dragen van die kledij nestelen naar de volksmond de larven er zich in. Maar op het feest van Driekoningen moet men zich feestelijk kleden en is het dan ook van belang om de larven af te schudden. Dat werd telkens gevierd met een pronkerige stoet door de straten. Vandaar dat men in Zuid-West-Duitsland carnaval vierde vanaf Driekoningen tot aan het begin van de vasten voor Pasen (Aswoensdag). Aan de Rijn viert men dan ook carnaval net voor het begin van die aloude (advents)vasten op 11 november, over Driekoningen heen, tot aan het begin van de vasten voor Pasen.

Maar er zijn toch nog geen carnavalsstoeten aan de Rijn? Neen, dat is inderdaad zo. Carnaval verloopt in late herfst en barre winter, dan is het koud en komt men niet graag buiten. Vandaar dat carnaval "indoor" gevierd wordt. Enkel vandaag 11 november komt men op straat om het begin van het carnaval te vieren. Vanaf vandaag hebben tijdens elke weekeinde vieringen plaats aan de Rijn en tegenwoordig overal in Duitsland in grote zalen. Het is pas vanaf de donderdag voor Aswoensdag, als het al een beetje warmer is buiten, dat de carnaval op alle straten uitbreekt en de ene stoet na de andere voor volks vertier zorgt.

Tussen haakjes: carnaval heeft in het Duits meerdere vertalingen. men spreekt over Karneval, Fastnacht, Fatelabend, Fastelovend, Faslam, Fasching...

10:59 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: carnaval |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.