09-11-07

Noodweer in Noord-Duitsland

Storm
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

Op de 'Halligen' in de Duitse Noordzee proberen de schapen op het drogen te komen, zonder het echt te vinden. Halligen zijn kleine eilandjes, niet voorzien van dijken.
Noodweer

Noord-Duitsland krijgt de volle lading van orkaan Tilo.

De snelheid is een kwestie van gezond verstand. Staus zijn al even moeilijk te verteren en zeer schadelijk voor het klimaat.

Orkaan Tilo slaat keihard toe op Noord-Duitsland. De Duitse Bocht, tussen Niedersachsen en Denemarken kent een storm zoals niemamd zich kan herinneren. En het ergste moet nog komen.

De eerste golf van de orkaan was te verwachten in de loop van de voorbije nacht en morgen, maar er kwam haast niets van. Er werd geen noemenswaardige schade gemeld. Anders is het nu. In de loop van de namiddag verzamelde het lagedrukgebied Tilo zijn krachten en stormt vanuit het noordwesten over de Noordzee ter hoogte van Noord-Duitsland. Nederland is daardoor van het allerergst bespaard, Duitsland en ook Denemarken krijgen de volle lading. Sind ongeveer drie uur in de namiddag is het hier in Oost-Niedersachsen zo donker als bij late avond. Zelden hebben we hier dergelijke duisternis overdag beleefd. Het water valt er met bakken uit, dan klaart het even op en volgt de volgende duisternis. Een hels decor! En hier is dan de wind nog zeer zacht tegenover plaatsen aan de kust.

ROND DIT THEMA
Noodweer   betreffend artikel

 Noodweer   fotoreeks (FAZ)

 Noodweer   video (Der Spiegel)

In Hamburg en aan de hele Noordzeekust zijn alle vaartlijnen stilgelegd, alle beschermende maatregelen zijn getroffen. Het water staat momenteel 3,5 meter hoger dan bij normale vloed. De orkaanwind die nu recht op Noord-Duitsland stevent, jaagt het water steeds hoger en hoger op. De schade is nu nog heel beperkt, zal waarschijnlijk aanzienlijk worden in de loop van de latere namiddag en avond. Toch zijn reeds heel wat plaatsen in Oost-Friesland tegen Noord-Nederland en Noord-Friesland tegen Denemarken onder water gelopen.

Het ergste is op dit ogenblik Helgoland getroffen. Daar spreekt men van miljoenenschade en verwacht men een ware hel. Reeds duizenden kubieke meters strandzand zijn weggespoeld, de bron van inkomsten voor het eiland dat een 70 km noordwaarts in zee ligt. Ook op het eiland Sylt slaan zeegolven met hoogtes tot tien meter op het strand in.

Ondertussen valt door die orkaan en een grote hoeveelheid sneeuw over de Brocken hier in Noord-Duitsland. De meer dan 1100 meter hoge berg verdwijnt onder een wit tapijt. Daarbij zijn haast alle wegen in de hoge Harz in een mum van tijd onberijdbaar geworden. Sneeuwkettingen zijn er verplicht.

17:22 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: orkaan, noodweer, storm |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.