09-11-07

Hoe denken jonge Berlijners over de Muur?

Muur
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

De geschiedenis van de Berlijnse Muur en de DDR is door jongeren in Duitsland slecht gekend en vaak door ouders en leerkrachten verdraaid.
Geschiedenis

Val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989.

Jongeren tussen 15 en 17 jaar oud hebben vaak een sterk verdraaid beeld van de DDR, het communistische Oost-Duitsland tot 1990. Ouders en leerkrachten lijken daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Berlijnse jongeren zijn zeer slecht op de hoogte van wat de DDR was. 18 jaar geleden viel op 9 november de Muur. Zie daarover een posting iets lager. Naar aanleiding daarvan werden in Groot-Berlijn 5000 jongeren tussen 15 en 17 jaar oud gepeild naar hun kennis over de DDR. Daaruit blijkt wat men reeds lang weet. Vooral ouders in de oude DDR en ook heel wat leerkrachten verdedigen die staat en verdraaien de waarheid om hun beeld over dat oude communistische Duitsland positief te doen overkomen. Voor ouders is dit vaak een middel om hun houding in de DDR te verschonen. Voor leerkrachten is het heel vaak een persoonlijke kijk, niet zelden gedirigeerd door de communistische partij PDS, de vroegere SED van de DDR, die in Berlijn nog steeds grote populariteit geniet. de houding van leerkrachten wijst uiteraard op het zwak punt van leraars geschiedenis die zich in het klaslokaal de vrijheid permitteren om de geschiedenis vanuit hun bril weer te geven in plaats van objectieve kennis over te brengen.

ROND DIT THEMA
Berlijnse Muur   geschiedenis ervan

Betreffend artikel   in Die Welt

 Berlijnse Muur   fotoreeks vroeger en nu

De resultaten van de raadpleging der jongeren zijn soms zeer verbazingwekkend. Zo stellen niet weinigen van hen dat de DDR een armelijke, zonderlinge en haast lachwekkende staat was waar echter heel sociaal tekeer werd gegaan. 24,6 % van de jongeren zijn vast overtuigd dat de DDR geen dictatuur in zich had. Eveneens iets meer dan 24 % oordelen dat de DDR goed was voor de burgers, hoewel sommigen in dat land hun vrijheid aan banden zagen, maar dat is nu ook zo, aldus die 1/4de van de bevraagden.

Nog enkele markante resultaten: 13,6 % weet met zekerheid te zeggen dat de geallieerden de Muur van Berlijn hadden opgericht in 1961. En 13,6 % zweert bij hoog en bij laag dat Helmut Kohl staatshoofd van de DDR was.

21:14 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: berlijnse muur, ddr |  Facebook |

Commentaren

Muur Tja, wie destijds bij de deling van Duitsland de pech had en in het oostelijk gedeelte zat kon daar ook niets voor.
Is het niet al te simpel deze mensen nu te veroordelen omdat ze noodgedwongen het grootste deel van hun leven onder een dictatuur moesten leven.
Hebben ze ook niet allemaal getracht naar de vrijheid en geroepen : "Wir sind das Volk"?
Maar ja, velen hebben zich die vrijheid waarschijnlijk helemaal anders voorgesteld nl. in de vorm van werk en welstand.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 09-11-07

De commentaren zijn gesloten.