09-11-07

Duitse kijk op het land van de Belgen

Belgenland
grootbeeld
Fotobron: Der Spiegel

Demonstratie voor de eenheid van België. De strijd escaleert...
België

De Belgen, de regeringslozen.

Twee bevolkingsgroepen, één land en geen regering sinds 151 dagen. Reden: de rijke Vlamingen willen het kommerende Wallonië niet meer financieren. "Maar de Vlamingen hebben geen keuze," aldus een Duitse pers. Hieronder de vertaling van een artikel van Der Spiegel vandaag over de Belgen waarbij zou blijken dat de Vlamingen de Walen nodig hebben om in de toekomst hun pensioenen te betalen, de Walen die het Nederlands beschouwen als een boerentaal.

Er lijkt wel een wereldkampioenschap voetbal aan de gang te zijn in België. De Belgen hebben hun nationale vlag bovengehaald en versieren ermee de balkons en vensters. Op het spel staat de eenheid van het land. De Vlaamse christen-democraat Yves Leterme die de verkiezingen won, is door de koning aangesteld als formateur. Voor een week leek alles in kannen en kruiken met eenheid over werkgelegenheid, sociale politiek, hervorming van de justitie en immigratie. Eergisteren escaleerde de strijd echter tussen beide groeperingen in het land. Voor het eerst sinds decennia hebben de Vlamingen hun meerderheid benut om het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. In dit kiesdistrict kristalliseert zich het grote staatsprobleem. Angst voor verfransing van Vlaanderen is het thema. De Vlamingen willen de Franstalige enclave Brussel scheiden van het Vlaamse ommeland. Franstaligen vrezen hierdoor het verlies van hun politieke rechten, namelijk het verkiezen van Franstalige volksvertegenwoordigers. Voor de Vlamingen is dit een doorn in het oog. Zij hebben geen dergelijke rechten in Wallonië. Beide partijen vechten dan ook om invloed. Men heeft de indruk dat er geen Belgen meer zijn, enkel nog Vlamingen en Walen.

ROND DIT THEMA
Der Spiegel   betreffend artikel
In het noorden van het land, Vlaanderen, domineren de christen-democraten. Men spreekt er Nederlands en op school leert elkeen Frans. De economie draait er goed met aan de top de biotechnologie en de havens Antwerpen en Zeebrugge. Elke Vlaming steunt Wallonië dagelijks met 2,5 Euro. Jaarlijks vloeit aldus 7 miljard Euro van Vlaanderen naar Wallonië.Men wil het marode Waalse landsdeel echter niet meer steunen. Meer dan 40 % van de Vlamingen wil een onafhankelijk Vlaanderen.

Wallonië in het zuiden van het land leeft van de glans uit het verleden. Economisch zit het aan de grond. In dit landsdeel spreekt men meestal het Frans. Anderhalve eeuw geleden vormden de Walen de hogere stand in België, terend op de rijkdom van kolen en staal. Traditioneel is de Belgische koning een Waal. De liberalen wonnen er de laatste verkiezingen. Deze willen niets veranderen aan de huidige situatie in het land. Wallonië is tegenwoordig het armenhuis van het land. Voor hen is Nederlands een boerentaal. Op hun scholen staat Nederlands weliswaar op het programma , maar wordt zelden onderwezen. Vlaamse leerkrachten vertikken het in dat landsdeel Nederlands te onderwijzen omdat ze er onderbetaald worden.

De Vlamingen beklagen de arrogantie van de Walen. De Walen eisen immers steeds aangesproken te worden in hun eigen taal, waar ook in het land. In de toekomst kan echter het ene landsgedeelte niet zonder het andere. De Walen zullen kinderen moeten bekomen om de pensioenen van de Vlamingen te betalen en om de Vlaamse producten te consumeren.

08:47 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlamingen, walen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.