08-11-07

Lust in een vrome duik?

Auw
grootbeeld
Fotobron: auw

Het bedevaartskerkje van Auw, sober aan de buitenkant, mooi, haast barokachtig aan de binnenkant
Toerisme

Auw an der Kyll, een verrassing

Knal aan de Belgische grens kan je nog echt de hemel verdienen en tegelijk genieten van de pracht van de Eifel: het dorpje Auw an der Kyll, een oud afgedaan bedevaartsoord met toch aangename kantjes.

Kom je al eens geregeld naar Duitsland? Heb je dan ook die neiging om snel diep in het land door te dringen, gehaast om jouw doel te bereiken, liefst over de autosnelweg waar je eens lekker 200 km/h kan razen? Ach, wist je maar wat je zo al mist onderweg...

Zo bijvoorbeeld ligt knal aan de Belgische grens ten oosten van Sankt-Vith een prachtig klein dorpje: Auw an der Kyll. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, niet? Ja maar, ja maar.... beloof dan om in de komende lente of zomer het dorpje eens te bezoeken. Het ligt uniek in een dal van de Eifel omgeven door bossen, open landbouwgebieden en een stuwmeer. Een natuurgebied om de vingers af te lekken. Maar bijzonder is wel het dorp zelf. Als je nu eens een omgeving wil meemaken waar het katholiek geloof nog leeft, meer zelfs... waar het van de daken druipt, dan ben je in Auw op de juiste plaats.

In de voorbije eeuwen was het een bedevaartsoord van grote betekenis waar gelovigen naartoe kwamen van overal in de zeer ruime omgeving, vanuit België, vanuit Aachen, vanuit Trier. Wat is er dan zo speciaal aan het dorp?

Ooit zouden in de tijd van koning Dagobert – toen de aarde nog groen was - vrome nonnetjes jonge novicen en ook adellijke jonkvrouwen opgeleid hebben in een klooster in de buurt. Maar koning Dagobert was betoverd door de schoonheid van drie jonge dametjes in het klooster, naar verluidt zouden het zijn dochter en nichtjes geweest zijn. Hij liet ze ontvoeren, de jonge schoonheden konden echter ontsnappen en vluchtten door het Kylldal achtervolgt door soldaten. Biddend tot alle mogelijke heiligen die er in hun tijd reeds bestonden (en dat was al een heel legioen) en na een moeizame klimtocht waren ze op een rots terechtgekomen, waar tot hun grote verbazing een ezel op hen stond te wachten. Naar aloude overlevering en bezegeld met de waarheid, heeft de Moeder Gods persoonlijk die ezel daar gebracht. De drie jonge schoonheden klommen op het dier en... dat sprong van de rots tot zowaar over de Kyll. Daarmee waren de dametjes gered en huppelden in al hun natuurlijke schoonheid verder in het al even schone dal aan de overkant van de Kyll.

Daarom en om niets anders werd Auw een bedevaartsoord met het hoogtepunt van het jaar op de feestdag van Maria Hemelvaart. 15 augustus. Dan heeft jaarlijks een plechtige viering plaats en natuurlijk een uitbundige kermis. Tegenwoordig is het dorp geen bedevaartsoord meer. Zou de duivel daar voor iets tussen zitten? Zouden de kletsmariekes van het dorp al een zondebok daarvoor gevonden hebben?

ROND DIT THEMA
Auw an der Kyll    toeristische informatie
In ieder geval zou je het kerkje eens moeten bezoeken. Het bezit prachtig meubelen die je helemaal niet zou verwachten in het eerder sober kerkje aan de buitenkant. De weelde erin is uiteraard te danken aan giften van vrome bedevaarders.

Heb je dat alles bezocht en dus ook de rots vanwaar de drie dametjes bevrijd werden (daar staat een kruis) en de plaats waar de ezel na zijn sprong terechtkwam (daar staat ook een kruis, wat dacht je anders?), dan zal je waarschijnlijk wel de hemel verdiend hebben. Een uitstapje naar de beeldhouwwerktuin is dan zeer aangewezen om – laten we zeggen - met de twee voeten terug op de aarde te staan. In het dorp namelijk werkt kunstenaar Roland Michel, een beeldhouwer die met steen en hout werkt. Hij stelt tentoon in zijn eigen tuin die vrij toegankelijk is.

Uiteindelijk kan je dan knal aan de grens tussen Duitsland en België een rustige wandeling maken aan de stuwdam en er bekomen van die wel zeer vrome katholieke duik in Auw an der Kyll. Ben je nog niet overtuigd? Bezoek dan even de website van het dorp met talloze foto's.

21:49 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme, eifel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.