07-11-07

Taalhulp: meervoud substantieven

bild3
Spraakkunst

Oefening op het meervoud van substantieven.

Moeilijkheidsgraad:

Hoog

Aandachtspunten:

Het meervoud van Duitse substantieven, zelfstandige naamwoorden, is voor en Nederlandstalige vaak een kwelling. Er bestaan weliswaar regels, maar er zijn zovele uitzonderingen. En het moeilijkst wordt het met vreemde woorden die al of niet verduitst zijn. Daar worden vaak de meervoudsvormen uit de oorspronkelijke taal toegepast, behalve wanneer het woord verduitst is. En dat maakt het niet eenvoudig. Immers: welk woord is verduitst en welk niet? Het antwoord is niet zo maar te geven... Ook de klassieke vervoegingsuitgang in de datief meervoud (-n) is maar een algemene regel waarop vooral met vreemde woorden weer talloze uitzonderingen op bestaan. Vandaag een eerste kleine oefening op het meervoud. Later zullen daar nog meerdere over volgen.

NAAR DE OEFENING
OEFENING

Voorbereiding   substantieven
Belangrijk: indien u bij het uitvoeren van de oefening twijfelt, roep dan de hulp in, aangegeven op de pagina van de oefening zelf.

Veel succes!

Opmerking:

Uw browser moet Javascript toelaten om de interactieve oefening uit te voeren. Indien de oefening niet functioneert in haar hulp of zo, ga dan even in de opties van uw browser na of Javascript mogelijk is gemaakt.

11:20 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: taalhulp, duits, spraakkunst, meervoud |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.