07-11-07

Duitse literatuur: nieuwe roman

boek
Fotobron: dtv

Martin Mosebachs laatste roman, Georg Büchner prijs 2007

Literatuur

Laatste roman van Martin Mosebach.

Martin Mosebach is een Duits schrijver die dit jaar de begeerde Georg Büchner prijs bekwam voor de specifieke stijl in zijn schrijfwerk.

Martin Mosebach is geboren in Frankfurt am Main in 1951 en is er ook opgegroeid. Hij voltooide studies recht en ontdekte dan pas zichzelf als schrijver. In zijn werken gebruikt hij overwegend een lichte schrijftaal, vaak ironisch en de dichtkunst benaderend. Zo is ook zijn laatste roman te beschouwen Der Mond und das Mädchen. Daarin beschrijft hij een jong koppel dat zich in een oud huurhuis achter het hoofdstation van Frankfurt vestigt en daar onder wat beleeft met de Marokkaanse huismeester.

Voor zijn stijl is hij bekroond met de Georg Büchner prijs, nu in oktober. Deze prijs van de Duitse academie voor taal en dichtkunst wordt jaarlijks uitgereikt ter waarde van 40.000 Euro.

"Die Auszeichnung gilt einem Schriftsteller, der stilistische Pracht mit urwüchsiger Erzählfreude verbindet und dabei ein humoristisches Geschichtsbewusstsein beweist, das sich weit über die europäischen Kulturgrenzen hinaus erstreckt; einem genialen Formspieler auf allen Feldern der Literatur und nicht zuletzt einem Zeitkritiker von unbestechlicher Selbstständigkeit." Zo luidt het oordeel van de jury die de prijs toekende.

Zijn laatste werk: Der Mond und das Mädchen, Martin Mosebach, dtv Uitgeverij, ISBN: 3-446-20916-6

ROND DIT THEMA
Martin Mosebach   levensloop

dtv   uitgeverij met meer over Martin Mosebach

Laudatio   laan de winnaar Georg Büchner prijs

Leesproef   uit zijn laatste roman

20:58 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: literatuur, roman |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.